Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με λεμόνι: Το πείραμα και τα αποτελέσματα που έδειξαν τα μελίσσια...



Πείραμα θεραπείας βαρρόα με λεμόνι
Πριν μερικούς μήνες διάβασα την έρευνα του Αιγύπτιου καθηγητή M.F.Abdel-Rahman από το πανεπιστήμιο Assiut για την θεραπεία της βαρρόα με λεμόνι (η έρευνα δίνεται στο τέλος). Τα αποτελέσματα επιτυχίας κυμάνθηκαν από 80%-87%. Οι περισσότεροι που συζήτησα μου έλεγαν ότι δεν δουλεύει στο δικό μας κλίμα, χωρίς όμως να το έχουν δοκιμάσει.

Ο καθηγητής δοκίμασε πολλές συνταγές με σιρόπι και χυμό λεμονιού. Η πιο αποδοτική ήταν σιρόπι 1/1 σε ίση ποσότητα στιμμένο χυμό λεμονιού. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι 5ml ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο που χύνονται με σύριγγα ή δοσομετρητή πάνω στις μέλισσες. Ακριβώς όπως το οξαλικό. Επανάληψη κάθε βδομάδα για 4 βδομάδες για να πιάσει όλο το κύκλο του γόνου.
Η σκέψη μου ήταν ότι είναι εντελώς βιολογικό και δεν θα χρειαζόταν να σταματήσω τους τρύγους την καλύτερη εποχή. Μέσα Ιουνίου ξεκίνησα την δοκιμή μου. Είχα σχετικά βαριά προσβολή, όχι σε όλα τα μελίσσια και έβλεπα μερικές μέλισσες με χαλασμένα φτερά. Έβαλα σε 5 παραφυάδες και την άλλη μέρα το πρωί έκανα επιθεώρηση. Στην επιθεώρηση είδα αρκετές ψόφιες βαρρόα στον πάτο. Οι μέλισσες ήταν πολύ ήρεμες και δεν βρήκα νεκρές. Ούτε τίποτα άλλο ανησυχητικό.

Την άλλη μέρα έκανα τεστ βαρρόα. Έβαλα από 5 τυχαία μελίσσια ένα κύπελο του γιαουρτιού μέλισσες σε βάζο μαζί με άχνη ζάχαρη το κούνησα για λίγο ελαφρά και μετά το άνοιξα για να φύγουν οι μέλισσες και να γυρίσουν στην κυψέλη. Άδειασα την άχνη και μέτρησα από 30 έως 45 βαρρόα για το κάθε δείγμα.

Την ίδια μέρα ξεκίνησα την θεραπεία για 4 εβδομάδες. Τις άφησα άλλη μια βδομάδα και έκανα πάλι το τεστ. Αυτή την φορά βρήκα από 3 έως 8 βαρρόα. Η επιτυχία κυμάνθηκε από 80-90%. Είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και θα καθιερώσω την θεραπεία για καλοκαιρινό ξελάφρωμα.
Καλή επιτυχία και σε σας

Διευκρίνηση: Φτιάχνουμε το σιρόπι 1κιλό ζάχαρη σε ένα λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε 1 ποτήρι σιρόπι + 1 ποτήρι χυμό ή με δοσομετρητή κουζίνας. Υπολογίστε πόσο θα χρειαστείτε πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πλαισίων Χ 0,05. Παράδειγμα 200πλαίσιαΧ0,05=1,000. Δηλαδή αν το σύνολο των πλαισίων είναι 200 θα χρειαστείτε 1 λίτρο υλικό. Μισό λίτρο σιρόπι με μισό λίτρο χυμό.

Επιμέλεια Κειμένου: Φώτης Καστούνης - Μελισσοκόμος
Πηγή: melissokomiarodou.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα: Χυμός λεμονιού κατά της βαρρόα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια