Widget Recent Post No.

Εσύ μελισσοκόμε το γνώριζες αυτό;



Όλοι οι μελισσοκόμοι γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν τα καλαθάκια της γύρης που έχουν στα πόδια τους για να μεταφέρουν τη γύρη κομμάτια απο κερί η ακόμα και διάφορα σκουπιδάκια που πρέπει να καθαρίσουν στη κυψέλη τους. Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο υλικό που μεταφέρουν και αυτό είναι οι ριτίνες απο διάφορα φυτά! Δηλαδή η πρώτη ύλη της πρόπολης.


Οι μέλισσες πάνε σε διάφορα φυτά και συλλέγουν ριτινόδες ουσίες. Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές ότι όταν πιάνετε διάφορα χόρτα η ακόμη και δέντρα, έχουν μια ουσία που κολλάει στα χέρια και δεν φεύγει. Αυτή είναι η ριτίνη που μαζεύουν οι μέλισσες και συγκεντρώνοντας την στα ποδαράκια γίνεται μια μικρή σταγόνα. Στην συνέχεια η συλλέκτρια την παραδίδει σε άλλες μέλισσες οι οποίες την ανακατεύουν με κερί, και γίνεται η γνωστή σε όλους μας πρόπολη. Το κερί προστίθεται μέσα στη ριτίνη για να αποκτάει πλαστική ικανότητα, δηλαδή οι μέλισσες να μπορούν να την κάνουν σχήματα, να φράζουν εισόδους, τρύπες χαραμάδες, ακόμα και να ταριχεύουν νεκρά έντομα η μικρά ζώα όπως ποντίκια σαύρες κλπ.

Αν για παράδειγμα μπεί ένα ποντίκι μέσα στη κυψέλη, οι μέλισσες θα το σκοτώσουν με τα τσιμπήματα αλλά μετά δεν θα μπορέσουν να το βγάλουν απο τη κυψέλη επειδή είναι βαρύ. Έτσι ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν το κουκουλώνουν με πρόπολη και γίνεται σαν μούμια εφόσον η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές, αντιβακρυτιακές ιδιότητες, ως το πιο ισχυρό αντισυπτηικό αντιμικροβιακό στη φύση! Τα γνώριζες εσύ αυτά;

Μας στέλνει μια μελισσοκόμος από το εξωτερικό και την ευχαριστούμε για το υλικό...
γεια σας!! ειμαι Ελληνίδα μελισσοκόμος (23)  μεταναστρια στη γερμανια και θελω να μοιραστω μαζι σας μια φωτογραφία μου... απεικονίζει μια συλλέκτρια πρόπολης... κατι τέτοιο δεν είχα ξαναδεί και το βρήκα πολυ ενδιαφέρον!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια