Widget Recent Post No.

5 χειρισμοί που δεν πρέπει να κάνουμε στα μελίσσια αυτές τις μέρες ...


Υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουν οι μελισσοκόμοι και κοστίζουν πολλά μελίσσια...
Αυτή τη περίοδο βλέπουμε ότι σε αρκετές περιοχές τα μελίσσια δεν δουλεύουν και ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γύρη. Η ανάπτυξη των μελισσιών σταματάει και τα μελίσσια λόγω ζέστης αρχίζουν να έχουν δυσκολίες, όπως για παράδειγμα αυξημένη ανάγκη για νερό, πολλές μέλισσες που αερίζουν τη κυψέλη, και άλλα. Η τάση λεηλασίας αυξάνεται έντονα. Τα περισσότερα μελίσσια έχουν ήδη τρυγηθεί, και ο επόμενος απαραίτητος χειρισμός είναι να έχουν επάρκεια σε τροφή. Συνήθως βάζουμε ζυμαράκι όταν παίρνουμε όλο το μέλι, γιατί ακόμα και τώρα που ο γόνος είναι λιγοστός, υπάρχει ανάγκη για μέλι. Υπάρχουν όμως και μερικοί χειρισμοί που αν και φαίνονται πολύ λογικοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους εφαρμόσουμε...
1ος Χειρισμός που δεν πρέπει να κάνουμε
Το καλοκαίρι δεν προσθέτουμε ποτέ πατώματα, σφήνες μέσα στον γόνο, και δεν τοποθετούμε πολλές άκτιστες κηρήθρες. Οι βασίλισσες μειώνουν την γέννα τους, άρα τέτοιοι χειρισμοί μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν το Καλοκαίρι. Επίσης προσπαθούμε να τρυγάμε έγκαιρα όλα τα πλαίσια που έχουν μέλι στους πάνω ορόφους, γιατί όσο περισσότερα τα αφήνουμε τόσο περισσότερος ο κίνδυνος. Πχ λεηλασία, σφήκες που μπαίνουν να πάρουν μέλι, ακόμη και λιώσιμο κεριών απο τον ήλιο. Υπάρχουν μεμονομένες περιπτώσεις όπου τα κεριά έλιωσαν και τα μέλια έπνιξαν τα μελίσσια. Τέτοια προβλήματα όμως βλέπουμε κυρίως σε μεταφορές με έντονη αύξηση της θερμοκρασίας.

2ος Χειρισμός που δεν πρέπει να κάνουμε
Εξασφαλίζουμε πηγή νερού για τα μελίσσια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά έχει τα μελίσσια να έχουν κοντά τους πηγή με νερό. Αν το μελισσοκομείο δεν έχει φυσική πηγή νερού στα 500 μέτρα τότε οι μέλισσες δυσκολεύονται να το κουβαλήσουν. Πάντα άλλωστε οι μέλισσες προτιμούν τις κοντινές πηγές νερού. Μια εναλλακτική λύση σε ξερικά τοπία είναι να βάλουμε δική μας ποτίστρα, αυτοσχέδια η αγοραστή. Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε το νερό στον τροφοδότη, η να το αφήσουμε μέσα στον ήλιο να βράζει. Οι μέλισσες προτιμάνε το δροσερό νερό, και μάλιστα επειδή καταλαβαίνουν και τη γεύση προτιμούν να έχει άλατα, να είναι δροσερό και στάσιμο!

3ος Χειρισμός που δεν πρέπει να κάνουμε
Δεν μεταφέρουμε ποτέ κυψέλες την Ημέρα! Ούτε καν το πρωί, γιατί με μια αναποδιά μπορεί να βγεί ο ήλιος και να σκάσουν τα μελίσσια. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγη ώρα. Οι μέλισσες αγχώνονται και καθώς προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα αυξάνουν τη θερμοκρασία. Στην συνέχεια αφού σφραγιστούν απο χιλιάδες μέλισσες οι θήρες σε συνδιασμό με το άγχος τους σκάνε. Έχουν χαθεί πολλά μελίσσια έτσι. Οι μεταφορές πρέπει να γίνονται μετά το σούρουπο αφού μπούν όλες οι μέλισσες μέσα στη κυψέλη. Πολύ επικίνδυνες μεταφορές αυτή τη περίοδο γίνονται σε όσους πάνε στα πεύκα, Χαλκιδική, Θάσο, Εύβοια κλπ.. με μακρινές διαδρομές!

4ος Χειρισμός που δεν πρέπει να κάνουμε
Το Καλοκαίρι αποφεύγουμε τροφοδοσίες με σιρόπι! Είναι σαν να παίζουμε με τη φωτιά! Ιδιαίτερα οι νέοι μελισσοκόμοι δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες επικίνδυνες τεχνικές. Επίσης κατά τον τρύγο δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση παρατημένα πλαίσια, ούτε καν να μας καθαρίσουν τα πλαίσια οι μέλισσες. Δεν θέλουμε να υπάρχει ίχνος απο λεηλασία στο μελισσοκομείο μας. Αν αφήνουμε να γίνονται λεηλασίες ακόμα και για γλείψιμο των τρυγημένων πλαισίων, τότε τους ξυπνάμε ένα πολύ ισχυρό ένστικτο το οποίο αργότερα μπορεί να στραφεί και στα ίδια τα μελίσσια. Για αυτό ότι χειρισμούς κάνετε με πάρα πολύ προσοχή.

5ος Χειρισμός που δεν πρέπει να κάνουμε
Μελίσσια που έχουν παρουσιάσει ασθένεια στο παρελθόν δεν τα τρυγάμε, γιατί μπορεί με αυτό το τρόπο να μεταδώσουμε την ασθένεια σε άλλα μελίσσια. Πχ με την επιστροφή των πλαισίων αργότερα, τα άρρωστα πλαίσια να μπούν απο τύχη σε άλλο καθαρό μελίσσι.

Αυτές ήταν οι συμβουλές και οι χειρισμοί που δεν πρέπει να κάνετε για αυτές τις ημέρες. Ελπίζω να τις ακολουθήσετε πιστά και να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα...


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα.έχω κάποια μελισσακια που φτάνουν τα 7 πλαίσια σε γονους και έχουν 10 γεματα πλαίσια πληθυσμό.να κόψω παραφυαδες η δεν θα είναι καλό κάτι τέτοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!