Widget Recent Post No.

Πανεύκολος τρόπος βασιλοτροφίας από τη μελισσοκόμο Μαρία Βαλαβάνη: Πολύ αναλυτικά με φωτογραφίες!!!


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Για φέτος έκανα δυο βασιλοτροφίες, στη πρώτη τα βασιλοκέλια που σφραγίστηκαν δεν ήταν τόσο της "προκοπής", στη δεύτερη, τα πράγματα ήταν καλύτερα.





Αν κάθε χρόνο επιλέγουμε να παρθεί γενετικό υλικό από τα καλύτερα μελίσσια της προηγούμενης χρονιάς (για δημιουργία νέων παραφυάδων) θα έχουμε σιγά-σιγά ένα ...σούπερ μελισσοκομείο, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Ξεκινώντας λοιπόν με ένα διώροφο μελίσσι, όπου αφαιρώντας τον πάνω όροφο και τινάζοντας τις μέλισσες που είναι πάνω στα πλαίσια, φτιάχνουμε ένα πολύ δυνατό μονώροφο με τις μέλισσες να αισθάνονται σαν να είναι σε συνθήκες σμηνουργίας, τα πλαίσια που περισσεύουν τα μοιράζουμε σε άλλα μικρότερα και πιο αδύναμα.



Τη βασίλισσα που έχει αυτό το μελίσσι, τη βάζουμε με λίγα πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και τροφές σε μια νέα κυψέλη και μπορούμε να τη τοποθετήσουμε μέσα στο μελισσοκομείο σε απόσταση 20-30 μέτρων από τη παλιά της θέση για να γλυτώσουμε έτσι τη μεταφορά των 3-5 χιλιομέτρων.

Θα πρέπει όμως απαραίτητα να βάλουμε ένα δοχείο με φρέσκο νερό μέσα στη κυψέλη και έξτρα τροφή για να μπορέσει να επιβιώσει έως ότου εκκολαφτεί ο σφραγισμένος γόνος που βάλαμε και αρχίσει να λειτουργεί πάλι η κυψέλη σαν μια ανεξάρτητη πια μονάδα.

Επίσης κλείνουμε με χόρτα την είσοδο για να περιορίσουμε τις απώλειες από την επιστροφή των μελισσών στην αρχική τους κυψέλη...



Σύντομα τα χόρτα θα αρχίσουν να ξεραίνονται, οι μέλισσες θα ανοίξουν δίοδο και σιγά- σιγά θα αρχίσουν πάλι τις πτήσεις αλλά σε καινούργιο σπίτι πλέον, αργότερα θα αφαιρέσουμε εντελώς τα ξερά χόρτα από την είσοδο επιτρέποντας έτσι τη πλήρη κυκλοφορία.

Πάμε πίσω τώρα στη δυνατή κυψέλη που αφήσαμε ορφανή με ένα όροφο πια...




τοποθετούμε 9 πλαίσια στο σύνολο, για να έχουμε πιο άνετους χειρισμούς.




Αφήνουμε μόνο ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο το οποίο τοποθετούμε στο κέντρο, δίπλα του βάζουμε ένα πλαίσιο με μέλι-γύρη, κυρίως γύρη.

Εκατέρωθεν συνεχίζουμε με σφραγισμένους γόνους και στο άκρα μέλι.

Τροφοδοτούμε με σιρόπι 1:1 (καλό θα είναι να συνεχίσουμε τη τροφοδότηση και όλο το διάστημα της εκτροφής αν δεν υπάρχει ανθοφορία έξω ) και το αφήνουμε στην ησυχία του για 2-3 ημέρες.

Θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε άμεσα από τη στιγμή που το μελίσσι ένοιωσε ότι είναι ορφανό, αλλά προτιμώ με αυτό το τρόπο για να συλλέξω λίγο βασιλικό πολτό...





από τα κελιά που θα δημιουργηθούν ώστε να γίνει καλύτερα ο εμβολιασμός.





Αυτό είναι το πλαίσιο με τον ανοικτό γόνο που είχε μείνει στο κέντρο της ορφανής κυψέλης μετά από 2-3 ημέρες όπου φαίνονται στη κάτω πλευρά του πλαισίου, τα βασιλοκέλια που έχουν αρχίσει να φτιάχνουν οι μέλισσες...






Αφαιρούμε λοιπόν το πλαίσιο με τον ανοικτό γόνο αφήνοντας κενό στη θέση που ήταν, εκεί σε λίγο θα τοποθετήσουμε τη βέργα με τα εμβολιασμένα κελιά για να αρχίσουν να τα περιποιούνται οι παραμάνες.

Οι μέλισσες νοιώθοντας το κενό μαζεύονται και δημιουργούν "αλυσίδες" προσπαθώντας χτίσουν το κενό...





αυτό μας βολεύει, γιατί σε λίγο εκεί θα είναι η βέργα με τα φρεσκοεμβολιασμένα κελιά και οι μέλισσες θα τα πιάσουν αμέσως.

Τη βέργα με τα κελιά που θα εμβολιάσουμε, είναι καλό να την έχουμε τοποθετήσει 1-2 ημέρες πριν τον εμβολιασμό μέσα σε μια κυψέλη για να την καθαρίσουν οι μέλισσες αλλά και για να πάρει "μυρωδιά".

Επίσης κάνουμε έλεγχο πριν τον εμβολισμό καταστρέφοντας όλα τα βασιλοκέλια που τυχόν έχουν ξεκινήσει οι μέλισσες ακόμα και στις άκρες του σφραγισμένου γόνου όπου μπορεί να υπήρχε πριν λίγος ανοικτός γόνος.

Ο τόπος που θα κάνουμε τον εμβολιασμό μπορεί να είναι κάτω από ένα δέντρο στη σκιά ή μέσα στο αυτοκίνητο.

Πέρυσι έγινε μέσα στο αυτοκίνητο και φαίνεται αναλυτικά εδώ

Φέτος έγινε στη σκιά ενός δέντρου με όλες τις ...ανέσεις.







Τραπεζάκι εργασίας...





με όλα τα απαραίτητα σύνεργα, πλαίσιο στήριξης, βελονάκι εμβολιασμού, φακό, γυαλάκια...γκαβωμάρας, τα πάντα όλα.

Τα πλαίσια με τον ανοικτό γόνο που ήταν από μελίσσια επιλογής για τον εμβολιασμό τα είχα με ειδικό τρόπο φυλαγμένα παράπλευρα...





Δυο πλαστικά διαφράγματα σκεπασμένα με παλιές βρεγμένες πετσέτες ήταν ικανά να δώσουν την αναγκαία ζέστη και υγρασία και να κρατήσουν το γόνο σε καλή κατάσταση έως ότου ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κάτω από το δέντρο.





Τα βασιλοκέλια που βρέθηκαν στο ορφανό, ήταν χρήσιμα για να γίνει υγρός εμβολιασμός, κανονικά κάνουμε διάλυση του βασιλικού πολτού με νερό 1:1 βάζοντας μια σταγονίτσα στο πάτο κάθε κελιού πριν το εμβολιάσουμε, τελικά όμως δοκίμασα να βουτάω το βελονάκι μέσα στον πολτό πριν πάρω το σκουληκάκι από το αρχικό φυσικό κελί του για να το τοποθετήσω στη συνέχεια μέσα στο τεχνητό.






Ο τρόπος που το πιάνουμε με το βελονάκι...δεν διδάσκεται.





Η μόνη οδηγία που υπάρχει είναι να προσπαθήσουμε να πιάσουμε το σκουληκάκι από την κυρτή του πλευρά και φυσικά να προσέξουμε να μην το τραυματίσουμε, γιαυτό είναι χρήσιμος ένας φακός και ένα καλό εμβολιαστήρι.

Σε σεμινάριο βασιλοτροφίας που έκανα στο Γεωπονικό στην Αθήνα η συμβουλή ήταν ότι μόνο με την εμπειρία και την εξάσκηση θα έχουμε βελτίωση...δεν υπάρχει μαγικός τρόπος εκμάθησης!

Η τοποθέτηση έχει και αυτή ένα θέμα, φαίνεται γερό το σκουληκάκι πάνω στο βελονάκι και όταν πας να το αφήσεις μέσα στο πλαστικό κελί, εκείνο δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα...οπότε σπρώχνοντας για να φύγει, μπορεί τότε όμως να το κόψεις σε ...παιδάκια.

Μια μικρή περιστροφική απαλή κίνηση πάντως βοηθάει λιγάκι...












Όταν τελειώσουμε τον εμβολιασμό με τη μια βέργα , τη σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα βάζοντας τα κελιά να "βλέπουν" προς τα κάτω...






μετά κάνουμε και τα υπόλοιπα, όσο πιο σύντομα μπορούμε, στο τέλος μεταφέρουμε το πλαίσιο με τις βέργες, πάλι σκεπασμένο, στη θέση που είχαμε αφήσει το κενό πριν.











Οι μέλισσες θα ξεκινήσουν να τα χτίζουν άμεσα.





Λίγες ημέρες μετά θα αρχίσουν να τα κλείνουν, το γεγονός ότι δεν έχουν κλείσει όλα την ίδια ημέρα, σημαίνει ότι πήρα γόνο διαφορετικής ηλικίας...έστω και με διαφορά ωρών.

Το καλύτερο δυνατό είναι να πάρουμε όσο πιο μικρό σκουληκάκι μπορούμε, μόλις θα έχει ανοίξει το αυγό από την τρίτη ημέρα και μετά, αυτό θα δώσει τις καλύτερες βασίλισσες.

Λογικά θα πρέπει να σφραγίσουν το βασιλοκέλι γύρω στις 8 1/2 ημέρες στο σύνολο από την ημέρα που θα γεννηθεί το αυγό, όσο νωρίτερα από αυτή τη μέρα κλείσουν οι μέλισσες το κελί, σημαίνει ότι έχουμε πάρει σκουληκάκι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτό που θα ήταν το ιδανικό.






Κάνουμε έλεγχο για να δούμε πόσα βασιλοκέλια έχουν σφραγιστεί κανονικά, χωρίς όμως να τραντάζουμε το πλαίσιο βασιλοτροφίας...






Ανάλογα με τον αριθμό των κελιών που έχουμε διαθέσιμα, θα ετοιμάσουμε έγκαιρα και τις ανάλογες παραφυάδες για εμβολιασμό, περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε βασιλοκέλι και στην κυψέλη που φιλοξενεί τις βέργες βασιλοτροφίας προκειμένου να βγάλει και αυτή βασίλισσα...






Επίσης μπορούμε να τη χωρίσουμε σε 2 ή και 3 τμήματα με τη μέθοδο της βεντάλιας και να τοποθετήσουμε από ένα βασιλοκέλι στη κάθε μια ώστε να έχουμε περισσότερες παραφυάδες διαθέσιμες.

Η χαρά που νιώθεις όταν μετράς τον αριθμό από τα βασιλοκέλια που έχουν σφραγίσει οι μέλισσες, δεν περιγράφεται.





Όσο μεγαλύτερος, τόσο καλύτερα!

Ο μοναδικός τρόπος βέβαια για να γίνεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερο το αποτέλεσμα...είναι να εμβολιάζεις όλο και περισσότερο.

Τίποτα άλλο.

Καλή η θεωρεία, αλλά στη πράξη φαίνεται η διαφορά και αν οι βασίλισσες που βγαίνουν κάθε χρόνο (από τις καλύτερες της προηγούμενης χρονιάς) γίνονται έστω και ελάχιστα πιο βελτιωμένες από τις μανάδες τους, σύντομα αυτό θα φανεί και στη πράξη στη συλλογή του μελιού.

Οπότε το να μάθεις να εμβολιάζεις και να κάνεις βασιλοτροφία, σήμερα μοιάζει να είναι βασική επιλογή για όσους μελισσοκόμους σκέφτονται σοβαρά τις μέλισσες.

Καλή τύχη σε όσους αποφασίσετε να το δοκιμάσετε!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλημερα,θα ήθελα να σας κάνω δυο ερωτήσεις...ασχολούμαι λίγο καιρό με τα μελλισια και θα ήθελα να μάθω σε πόσες μέρες βγαζουν την βασίλισσα;
    Και σε ένα κιλό σιρόπι που θα δώσω περίπου πόσο μέλι θα βγάλουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!