Widget Recent Post No.

Αύξηση μελισσιών και παραγωγή μελιού ταυτόχρονα! Επαναστατική μέθοδος παλιού μελισσοκόμου!



Μια επανασττατική μέθοδο έχουμε σήμερα για να πολλαπλασιάσετε τα μελίσσια σε παραφυάδες και να μην θησιάσετε την παραγωγή μελιού. Μπορείτε να τα πετύχετε αυτά τα δύο ταυτόχρονα; Μα φυσικά! Η μέθοδος που θα σας γράψω στη συνέχεια αφορά μελισσοκόμους που βρίσκονται στη Νότια και Κέντρική Ελλάδα. Στη Βόρεια ισχύουν τελείως διαφορετικοί χειρισμοί και δεν μπορείτε ούτε κατά διάνοια να εφαρμόσετε τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω. Πάμε λοιπόν να δούμε τη μέθοδο...

Πρώτιστος στόχος στην παραγωγή μελιού είναι να διατηρήσουμε δυνατά μελίσσια και να μην τα κόψουμε. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένας μελισσοκόμος που να μην επιθυμεί αύξηση μελισσιών μέσα στην ίδια χρονιά. Όσοι μελισσοκόμοι δοκιμάζουν να κόψουν παραφυάδες απο τα παραγωγικά τους μελίσσια, και μετά με τους "ειδικούς" χειρισμούς να αναπληρώσουν τον πλυθησμό αυτό καθιστάται αδύνατο. Μελίσσια που κόπηκαν έστω και μια φορά θησιάζονται απο τη παραγωγή μελιού.

Και τώρα θα με ρωτήσετε, πως καταφέρνουμε να πετύχουμε και τα δύο ταυτόχρονα; Ταύτοχρονα δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε, αλλά αν σκεφτούμε λίγο και είμαστε λίγο υπομονετικοί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος κυνηγάει τις ανθοφορίες μέχρι το Φθινόπωρο! Αν λοιπόν πάρει όσα μέλια είναι να πάρει, και τότε τον Σεπτέμβριο κόψει τις παραφυάδες του, τότε έχει πετύχει και τους δύο στόχους!

Ένα παλιό μελισσοκόμο και πολύ έμπειρο που είχα γνωρήσει εφάρμοζε μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο για να αυξάνει τα μελίσσια και να παίρνει και το μέλι του απο τις νομές. Θα σας εξηγήσω λοιπόν τι ακριβώς έκανε. Προσπαθούσε μέσα στις νομές να διατηρεί δυνατά μελίσσια τα οποία ήταν δίπατα τρίπατα κλπ. Μέσα στο Καλοκαίρι έπεφταν οι πλυθησμοί, και τα μεγαλύτερα μελίσσια γινόταν μικρότερα απο 20άρια. Συνήθως 15άρια - 12άρια κλπ. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν αυτά τα μελίσσια, τα έκοβε στη μέση, φτιάχνοντας παραφυάδες με τουλάχιστον 5 πλαίσια πλυθησμό. Έπαιρνε 2 γόνους τουλάχιστον, και αρκετό πλυθησμό. Φυσικά μιλάμε για παραφυάδες με έτοιμη βασίλισσα, προκειμένου να γίνει κατευθείαν γέννα, και τα μελίσσια μέχρι τον Νοέμβριο να είναι τουλάχιστον 6άρια 7άρια για να βγάλουν με ασφάλεια το Χειμώνα!

Με αυτό το τρόπο λοιπόν πετύχαινε το καλύτερο! Δηλαδή να αυξήσει αρκετά μελίσσια δίχως να θησιάσει τίποτα απο τη παραγωγή. Τα μελίσσια που έκοβε ήταν πάντα τα καλύτερα μελίσσια, δηλαδή αυτά που είχαν πολλούς γόνους και πάταγαν καλά τα πλαίσια. Φαινόταν μάλιστα ότι η βασίλισσα ήταν πολύ καλή και θα έπερναν τα πάνω τους πολύ σύντομα.

Όλες τις παραφυάδες των 5 πλαισίων τις μετέφερε μακριά, και τοποθετούσε τα κλουβάκια με τις έτοιμες βασίλισσες. Βανίλιες έπρεπε να μπούν τόσο στα μητρικά μελίσσια όσο και στις παραφυάδες προκειμένου να κάνουν γρήγορα γόνους, όσο περισσότερους τόσο πιο ασφαλές το ξεχειμώνιασμα.

Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι απο τη Νότια Ελλάδα υποστηρίζουν ότι το ξεχειμώνιασμα πρέπει να γίνεται με μικρά μελίσσια, για να μην καταναλώνουν πολλές τροφές και ο μελισσοκόμος έχει επιπλέον έξοδα. Αρκετοί μάλιστα στο Αγρίνιο ξεχειμωνιάζουν παραφυάδες με 4 πλαίσια, και αυτές πάνε πολύ καλά και τη βγάζουν καθαρή όλο το Χειμώνα.

Μιλώντας με επαγγελματίες μελισσοκόμους απο τη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όπως μου είπε ένας μεγάλος και έμπειρος μελισσοκόμος, εδώ στα μέρη μας ούτε κατα διάνοια δεν μπορείς να ξεχειμωνίασεις 2-3 πλαίσια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εδώ πρέπει τα μελίσσια να είναι μεγάλα για να βγάλουν το Χειμώνα. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά εδώ μια παραφυάδα των 2 πλαισίων με το ζόρι να γίνει 5 πλαίσια το Φθινόπωρο. Πράγμα που δεν είναι καθόλου ιδανικό για να επιβιώσει.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εγω παιδια φετος στην ορεινη Χαλκιδικη με την πατεντα του Μοσχου Ντιωνα με το ναϋλον και το φοαμ ξεχειμωνιασα 2ρακια και 3ρακια μελισσια. Και ο χειμωνας που περασε ξερετε ολοι πως ηταν. Εδω συγκεκριμενα που τα ειχα εγω επεσε μεχρι τους -20 βαθμους. Τωρα οποιος θελει το πιστευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!