Widget Recent Post No.

Ποιος ο λόγος που συρματώνουμε τα πλαίσια; Αν δεν τα συρματώσουμε τι γίνεται;



Άλλο ένα καλό ερώτημα θα απαντήσουμε σήμερα! Γιατί όλοι οι μελισσοκόμοι συρματώνουμε τα πλαίσια και δεν τα βάζουμε έτσι σκέτα στα μελίσσια; Ποιός είναι ο λόγος; Και άλλη μια ερώτηση που ρωτάνε πολλοί μελισσοκόμοι. Τι θα γίνει στο μελίσσι αν βάλουμε πλαίσιο χωρίς σύρμα έτσι σκέτο; Ποιά τα προΒλήματα που θα δημιουργηθούν στο μελίσσι και σε εμάς τους μελισσοκόμους;

Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν δοκιμάσει να βάλουν πλαίσια χωρίς σύρμα και φύλο κηρήθρας και σήμερα θα σας καταγράψω τις δικές μου εμπειρίες. Όσες φορές έβαλα πλαίσιο χωρίς σύρμα και φύλο κηρήθρας, οι μέλισσες δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να το χτίσουν. Ειδικά σε αφεσμούς και δυνατά διόροφα τριόροφα μελίσσια γινόταν στο άψε σβήσε. Το πρώτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όμως ήταν τα κηφηνοκελιά! Οι κηρήθρες γινόταν στο μεγαλύτερο μέρος τους με κηφηνοκελιά. Που αν τα γεννήσει όλα αυτά η βασίλισσα θα γίνει μια πραγματική "εκρηξη" απο βαρρόα. Μην ξεχνάμε τα βαρρρόα πολλαπλασιάζονται 3 φορές γρηγορότερα στις κηφηνοκηρήθρες. Συνεπώς αυτές τις κηρήθρες πρέπει να τις έχουμε πάντα στις άκρες της κυψέλης μόνο για μέλι και όχι για γόνο. Εκτός αν θέλουμε να κάνουμε κηφηνοτροφία για βασιλοτροφία. Εκεί αλλάζει το πράγμα.

Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν στην επιθεώρηση. Πλαίσιο που δεν έχει σύρμα δεν επιθεωρείτε. Πόσο μάλλον αν έχει και μέλι. Δεν μπορείς να το γυρήσεις κάθετα, και ούτε κατα διάνοια να το τινάξεις. Είναι τόσο εύθραστο να κοπεί που φοβάσαι ακόμα και να το βγάλεις απο τη κυψέλη. Αν κοπεί και πέσει κάτω αντε να το βάλεις πάλι στη θέση του. Τελείωσε.

Το τρίτο πρόβλημα δημιουργείτε στον τρύγο! Αν το πλαίσιο χωρίς σύρμα γεμίσει μέλι, και το βάλουμε στον μελιτοεξαγωγέα, δεν μπορεί να τρυγηθεί. Η μάλλον μπορεί αλλά θα καταστρεφεί ολοσχερώς η κηρήθρα. Για να βγεί το μέλι απο ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει ο μελιτοεξαγωγέας να πηγαίνει με αργές στροφές, αλλά και πάλι δεν υπάρχει περίπτωση να μην σπάσει η κηρήθρα. Εδώ μερικές φορές σπάνε οι κηρήθρες που έχουν και σύρμα. Πάντως αν κάνετε δοκιμή να φέρετε γρήγορα στροφές στον μελιτοεξαγωγέα με ασυρμάτωτο πλαίσιο το μόνο σίγουρο είναι οτι η κηρήθρα θα περάσει απο την απέναντι πλευρά του μηχανήματος. Και θα γίνει κομμάτια κυριολεκτικά.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σε κανονικα μελισσια χτιζουν κηφηνοκελια.
    Ο μονος τροπος ειναι σε γονιδια που εχουν ανεπτυημενο το ενστικτο
    της επιβιωσης εκεινη την εποχη και θελουν εργατριες.
    Τοτε τα κανουν ολα εργατικα κελια δοκιμασμενο.

    Οι δοκιμες βεβαια ειχαν γινει σε συρματωμενο πλαισιο απλα δεν ειχε
    φυλλο κηρηθρας,ειχε μονο μια "κορδελιτσα" απο κηρηθρα για να κανει ξεκινημα.

    Η δοκιμη εγινε για εξοικονομηση κηρηθρων,απλα δεν την θεωρω και τοσο πετυχημενη γιατι οι κηρηθρες δεν ηταν πολυ τακτοποιημενες οπως με φυλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!