Widget Recent Post No.

ΕΙΔΗΣΗ ΦΩΤΙΑ: Έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου χωρίς εγγραφή σε σύλλογο; Γίνεται;



Είδηση φωτιά σκάει από μελισσοκόμους που επικοινώνησαν με την Ορεινή Μέλισσα και μας είπαν νέα που πραγματικά σοκάρουν! Και βάζουν φωτιά στα θεμέλια της μελισσοκομίας! Όλοι γνωρίζουμε την χρονοβόρα και επίπονη διαδικάσια έκδοσης μελισσοκομικού βιβλιαρίου! Αυτό που δεν ξεχνούν όμως οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι η εγγραφή στον σύλλογο, που ακούγεται ως απολύτως απαραίτητη, και κοστίζει πολύ ακριβά. Συγκεκριμένα απο επισκέψεις νέων μελισσοκόμων στα γραφεία συλλόγων έχουν ακουστεί τιμές "εξωφρενικές" για 50 αλλά και 150 ευρώ συμμετοχή το χρόνο, όταν στις περισσότερες περιοχές δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και δεν είναι η ώρα να το πιάσουμε.
Μελισσοκόμος που επικοινώνησε μαζί μας, μας είπε ότι έκανε κανονικά τα χαρτιά του για έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου, χωρίς βέβαια να προσθέσει αυτό της εγγραφής σε σύλλογο. Το άφησε τελευταίο όπως μας είπε. Μόλις παρέδωσε τα χαρτιά στη νομαρχία, δεν του είπαν απολύτως τίποτα και του τα έφτιαξαν κανονικά.

Όπως μου είπε ο ίδιος ο μελισσοκόμος πίστευει οτι αυτή η διαδικασία εγγραφής σε σύλλογο δεν έχει λόγω ύπαρξης, πόσο μάλλον για την περιοχή μας που δεν γίνεται καμία ενημέρωση, καμία δράση και ο σκοπός είναι μόνο τα χρήματα. Ωστόσο απο όσο παρακολουθούμε τους συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί πλέον που κάνουν εξαιρετική δουλειά, βοηθάνε και ενημερώνουν τον κόσμο και έχουν λόγο ύπαρξης. Όμως οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πιά τόσα χρήματα, πόσο μάλλον αν πρόκειται να τα δώσουν τελείως άσκοπα...

Η Ορεινή Μέλισσα έψαξε την νομοθεσία και είδε ότι ο νόμος αναφέρεται ξεκάθαρα οτι για την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου απαιτείτε η εγγραφή σε σύλλογο. Ωστόσο πολλές νομαρχίες ίσως δεν γνωρίζουν αυτή την αλλαγή στον καινούργιο νόμο, η είναι ελαστικοί στο συγκεκριμένο θέμα, και δεν πιέζουν τους μελισσοκόμους. Δεν ξέρω πόσοι άλλοι μελισσοκόμοι έβγαλαν κωδικό χωρίς εγγραφή σε σύλλογο, όμως σίγουρα θα είναι αρκετοί!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Μέλι Βενέτη είπε: Η νομοθεσία δεν αναφέρει εγγραφή σε Σύλλογο, αναφέρει ότι: ¨<Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Εάν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του μελισσοκόμου δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός Σύλλογος, τότε αυτό δηλώνεται από τον μελισσοκόμο στην προαναφερθείσα Δήλωση του Ν.1599/86.> Δεν υποχρεώνει κανείς τον μελισσοκόμο να εγγραφεί σε Σύλλογο. Τώρα άν ο Σύλλογος δεν σου δίνει την βεβαίωση αν δεν γίνει μέλος του, είναι άλλο θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ2 Ιουνίου 2017 στις 10:16 μ.μ.

    Συμφωνω και επαυξανω με το σχολιο του αναγνωστη "Μελι Βενετη"! Δεν υπαρχει καμμια υποχρεωση εγγραφης απο κανενα Συλλογο ουτε Αγροτικο ,ουτε Μελισσοκομικο! το μονο εγκυρο που απαιτειται ειναι ενα ιδιωτικο συμφωνητικο εγγραφο αγοροπωλησιας μελισσοσμηνων με τους συμβαλλομενους στο Δημαρχειο,στο αρμοδιο τμημα που χορηγει το εγγραφο.κι αν εχουν αντιρρησεις στην Διευθυνση Γεωργιας τους το τριβεις στην μουρη ,απαιτωντας εγγραφως να σου αποδειξουν τις αντιρρησεις τους!Ουτως η αλλως οι συλλογοιν δεν εχουν να αναδειξουν καποια σπουδαια προσφορα προς τα συμφεροντα των μελισσοκομων! τις περισσοτερες φορες εξυπηρετουν τα συμφεροντα της κλικας των μεγαλο-μελισσοκομων ,κυριως των συνδικαλιστων! π.χ. εχεις 150 μελισσια, με οχημα απλα αγροτικο,αλλα οχι οχημα χαρακτηρισμενο μελισσοκομικο! Αποκλειεσαι απο την επιδοτηση Νομαδικης μελισσ0κ0μιας,ενω σου ζητουν τιμολογια αγροτικων προιοντων 5.000,οχι αποκλειστικα απο μελισσοκομικα προιοντα,μπορει να ειναι απο φρουτα,σιτηρα,γαλα κ.λ.π. για να φαινεσαι αγροτης! Αυτο ομως ειναι αντιφατικο ,την στιγμη ου σου ζητουν τιμολογια απο οτιδηποτε αγροτικο προιον,ενω το οχημα πρεπει να ειναι Μελισσοκομικο! Αυτα δεν γνωριζουν οι Συλλογοι που τσεπωνουν τις συνδρομες; δεν τα γνωριζει η ΟΜΣΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΒΕΝΕΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΛΙΚΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ.ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα,
    Εγω εβγαλα βιβλιαριο το 2010 στην ανατολικη αττικη,μου ειπαν πως δεν χρειαζεται να εγγραφω σε καποιο συλλογο για την εκδοση του.
    Εδωσα μονο τα τιμολογια αγορας εκαναν τον ελενχο και τιποτα αλλο.
    Γιατι να δινω 100 ευρω καθε χρονο σε καποιους που δεν κανουν πραγματικα τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΣΩΣΤΑ!!! ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!