Widget Recent Post No.

Οι χειρισμοί του Ιουνίου



Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Θεριστής, κερασάρης, κλήδονας, λιοτρόπης, και άλλες κατά τόπους ονομασίες στην χώρα μας για τον μήνα Ιούνιο.

Το όνομα Ιούνιος, δόθηκε στον μήνα προς τιμή της θεάς Ήρας, που στα λατινικά ονομάζονταν Juno.

Πολλά γράφονται και λέγονται για τον Ιούνιο:
"Ο Μάης θέλει το νερό κι ο θεριστής το ξύδι."
"Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν"
"Μάρτης έβρεχε θεριστής εχαίρονταν."
και άλλα πολλά


Ανθοφορίες

Όμως ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας που παίρνουν μέλια οι μελισσοκόμοι, όσοι βέβαια έχουν έτοιμα τα μελίσσια τους από τον Μάη. Το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι είναι οι τρεις βασικές ανθοφορίες που δίνουν κατά κανόνα τα πρώτα μέλια στους παραγωγούς. Το παλιούρι σε κάποια ορεινά μέρη δίνει καλά μέλια αν δεν το χαλάσει ο δυνατός άνεμος και κάποια βροχούλα. Το θρούμπι στην νησιωτική Ελλάδα αποζημιώνει τους εκεί παραγωγούς με μέλι ανοιχτόχρωμο και πολύ εύγευστο.
Οι κατάλληλοι χειρισμοί των παραγωγών είναι που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μελισσιών σε μεγάλο βαθμό


Συλλέκτριες γύρης σε άνθος χορτονομής του Μαΐου - Ιουνίου, Νιτζέλας (Nigella Sativa)

Στα πεδινά, τα τριφύλλια δίνουν υπέροχο μέλι αν βέβαια δεν κοπούν νωρίς και δεν προλάβουν να γαλαζώσουν, δηλαδή να ανθίσουν. Το μέλι τους είναι υπέροχο σε γεύση με όμορφο άρωμα. Τα φλαμούρια, επίσης δίνουν καλό και μυρωδάτο μέλι, αλλά είναι μελισσοτοξικά και αδυνατίζουν τα μελίσσια εύκολα, όταν όμως είναι με τις καστανιέςμαζί, όπως στον Κίσσαβο, ανατολικό Όλυμπο, Πήλιο και αλλού, μετριάζεται το κακό, διότι η καστανιά ανεβάζει γόνους στα μελίσσια και δεν πολύ φαίνεται η ζημιά. Από αρχές Ιουνίου έχουμε ανθοφορίες σε κάποια είδη ευκαλύπτου που δίνουν εύγευστο και ανοιχτόχρωμα μέλια αλλά και πλούσια συλλογή γύρης.

Καλά όλα τα παραπάνω μα χρειάζεται και ο βασικός παράγοντας, ο καιρός. Οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό και σπουδαίο ρόλο σε κάθε ανθοφορία και μελιτοέκκριση. Οι κατάλληλοι χειρισμοί των παραγωγών όμως είναι που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μελισσιών σε μεγάλο βαθμό. Ο καλός μελισσοκόμος, ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στις δύσκολες χρονιές. Οι γνώσεις στην μελισσοκομία είναι, καλά μέλια!

Περισσότερα: Ανθοφορίες του μήνα Ιουνίου

Εργασίες
Οι πιο σημαντικές εργασίες αυτό τον μήνα:
  • Σωστή συλλογή μελιού
  • Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες
  • Εξασφάλιση νερού στο χώρο

Η συχνή επίσκεψη και έλεγχος των μελισσιών για να προλάβουμε μπλοκάρισμα της γονοφωλιάς είναι μια από τις έγνοιες κάθε μελισσοκόμου. Πάντα δίνουμε χώρο στα μελίσσια τόσο να γεννά η βασίλισσα όσο και στον μελιτοθάλαμο για να αποθηκεύονται μέλια.

Κατά τον τρύγο παίρνουμε από τα πλαίσια που έχουν σφραγιστεί τα 2/3 του πλαισίου, μπορούμε να πάρουμε και ασφράγιστα μέλια αρκεί όταν τα γείρουμε και τα τινάξουμε να μην πέφτουν. Δεν τρυγάμε κηρήθρες με μέλια που πάνω τους έχουν και γόνο.
Προσέχουμε πάντα να μην δημιουργήσουμε λεηλασία στο μελισσοκομείο μας, δεν αφήνουμε ασκέπαστα τα πατώματα και πληγωμένες κηρήθρες που τρέχουν τα μέλια.
Δεν κάνουμε καταπολέμηση ασθενειών σε μελίσσια που συλλέγουν ή ετοιμάζονται για μεταφορά σε ανθοφορίες για συλλογή

Τις κηρήθρες πάντα μετά την εξαγωγή των μελιών, τις επιστρέφουμε στα μελίσσια μας για να τις γλείψουν και να τοποθετήσουν νέα μέλια. Επιστροφή καλό είναι να γίνεται λίγο πριν βραδιάσει, για αποφυγή λεηλασίας. Η παρουσία κενών πλαισίων στον μελιτοθάλαμο ερεθίζει τις συλλέκτριες για μεγαλύτερη συλλογή. Σκουρόχρωμες κηρήθρες που είναι για γλείψιμο, μπορούμε να τις βάλουμε στην γονοφωλιά δίπλα σε σφραγισμένο γόνο. Οι μέλισσες θα γυαλίσουν τα κελιά και η βασίλισσα θα το γεμίσει αυγά αμέσως.


Συλλέκτρια σε ταξιανθία αγριόβικου (Vicia Cracca)

Το Ιούνιο οι θερμοκρασίες στην χώρα μας ξεπερνούν τους 32 βαθμούς, όσοι μελισσοκόμοι δεν νοιάστηκαν για την βαφή των καπακιών με λευκό χρώμα, μπορούν να τοποθετήσουν σκέπαστρα πάνω τους, κλαδιά, χοντρά χαρτόνια, και φελιζόλ κατά το πλείστον είναι τα υλικά που προτιμούνται.

Η εξασφάλιση νερού στον χώρο των μελισσιών μας, είναι επιβεβλημένη διότι έτσι διευκολύνουμε την άνετη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασία της κυψέλης και της εκτροφής του γόνου. Όταν αναζητούν νερό σε απομακρυσμένες περιοχές, αυλές, κήπους, κοπάνες σε στάβλους καθώς και περιοχές με βιομηχανικά λύματα, δεν είναι μόνον ότι χάνονται συλλέκτριες αλλά δυσκολεύεται και η εκτροφή του γόνου, με γενικό αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση συλλογής.

Δεν κάνουμε καταπολέμηση ασθενειών σε μελίσσια που συλλέγουν ή ετοιμάζονται για μεταφορά σε ανθοφορίες για συλλογή. Μπορούμε μόνον να κάνουμε θεραπεία σε μικρά μελίσσια που πιάσαμε σαν σμηνουργήματα ή στις παραφυάδες που κόψαμε οι οποίες θα αργήσουν (πάνω από δύο μήνες) να μπούνε στην διαδικασία συλλογής.

Γενικά ο Ιούνιος είναι ο μήνας συλλογής μελιών, όπου θα βγούνε κερδισμένα τα μελίσσια μεγάλης δυναμικότητας σε πληθυσμούς. Αυτά θα μαζέψουν το περισσότερο μέλι, ακόμη και σε μικρής διάρκειας ανθοφορίες, όπως το έλατο και το θυμάρι.

Προετοιμασία λοιπόν των μελισσιών μας όσο το δυνατόν καλύτερα για θεαματικά αποτελέσματα.

Επιμέλεια κειμένου Κώστας Μυγδανάλευρος
Πηγή melissomania.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια