Widget Recent Post No.

Πληθυσμοί μελισσιών για υψηλές αποδόσεις μελιού: Τι λένε μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι



Ποιος είναι ο ιδανικός πληθυσμός για μεγάλη παραγωγή μελιού; Όλοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη δυνατών μελισσιών προκειμένου να επιτύχουν αξιοπρεπής τρύγους με μπόλικο μέλι. Το ερώτημα είναι πόσο πλυθησμό πρέπει να έχει ένα μελίσσι; Για παράδειγμα, γιατί οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε οτι δεν ανεβάζουμε μονά μελίσσια στον έλατο; Γιατί στο θυμάρι όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να χτίσουν μελίσσια πολυκατοικίες 3ορόφων.


Η εμπειρία λέει ότι όσο περισσότερο πλυθησμό έχει το μελίσσι τόσα περισσότερα πλαίσια με μέλι θα πάρουμε. Για παράδειγμα στο 10άρι μελίσσι θα πάρουμε 2 πλαίσια, στο 20άρι 4 πλαίσια ενώ στο 30άρι 10 πλαίσια. Οι παραγωγή μελιού αυξάνεται με μεγαλύτερ ρυθμό απο ότι το σκεφτόμαστε και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο το μελίσσι, τόσο περισσότερες συλλέκτριες διαθέτει για τη συλλογή μελιού.
Υπάρχουν χρονιές όμως που δεν μπορούμε να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια. Τότε όμως είναι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά μελίσσια σαν "δότες" δηλαδή να πάρουμε γόνους απο αυτά και να τους δώσουμε σε άλλα μελίσσια προκειμένου να φτιάξουμε ισχυρά σμήνη τα οποία φυσικά αργότερα θα αποδόσουν στο μέγιστο όσον αφορά τη παραγωγή μελιού.

Ο μελισσοκόμος Γιώργος από τη Βέροια γράφει...
Τα 20αρια με 15-20 πλαίσια πληθυσμό με το ζορι είχανε 3πλαισια με μέλι
τα 30αρια είχανε τουλάχιστον 6πλαισια με μέλι
Φέτος για να φτιάξω μεγάλα μελίσσια αναγκάστηκα να πάρω γόνους από διπλανά μελίσσια και να τα δώσω στα καλά 2όροφα μελίσσια μου που έχουν δείξει ότι τους αρέσει να μαζεύουν μέλι σε σχέση με κάποια άλλα που το μυαλό τους είναι στην γύρη και στον γόνο. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου είχε πεί ότι αν δώσω  9+9 γόνους ειναι ιδανικά για να γίνουν τα μεγαλύτερα μελίσσια με μέγιστη παραγωγή μελιού. Και εκτός απο γόνους να δώσω και "ενισχύσεις" με πληθυσμό έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τους γόνους που θα δώσουμε.
Προσωπικά δεν ήθελα να κάνω συνενώσεις γιατί θα έχανα φετινές βασίλισσες
έτσι έδωσα μόνο γόνους, λίγους σε κάθε μελίσσι και τα χρησιμοποίησα σαν ΔΟΤΕΣ. ΔΟΤΕΣ τους λεω

Αρα;
Σε πλούσια ανθοφορία κάτω από τριόροφο δεν μπορείς να έχεις μεγάλες αποδόσεις. Οπότε για έμενα είναι πολύ σημαντικό να έχεις ΔΥΝΑΤΑ 30αρια (φουλ 30πλαισια πληθυσμο) και κάποια 40αρια για να στείλουν τον στρατό μελισσών και να φέρουν το μέλι. Όλα αυτά με πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 1μηνα πριν την ανθοφορία που περιμένεις, για να δώσεις ή να συνενώσεις τους γόνους δυο βασιλισσών για να γίνει το "μπαμ" στην ανθοφορία. Με ΠΑΝΤΑ παράλληλο περιορισμό της βασίλισσας με βασιλικό διάφραγμα.

Δείτε ένα πολύ δυνατό διόροφο μελίσσι το οποίο μπορεί να συλλέξει πολύ μέλι...


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!