Widget Recent Post No.

Ν. Καρακωστίδης: «Οι κλέφτες των μελισσιών είναι μελισσοκόμοι!»



Με κακούς οιωνούς είχε ξεκινήσει η χρονιά για τους μελισσοκόμους, όπως είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ροδόπης «το Κεντρί», Νίκος Καρακωστίδης. Όπως είπε ο κος Καρακωστίδης, η ξηρασία του περυσινού καλοκαιριού, προκάλεσε μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών και την κατάσταση επιδείνωσε ο χειμώνας. Και το ζήτημα γίνεται ακόμη χειρότερο, αφού όπως παρατηρεί ο κος Καρακωστίδης δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο αποζημίωσης των μελισσοκόμων, παρά μόνο ένα «παραθυράκι» από το οποίο όμως δεν μπαίνει και πολύ φως.

Συγκεκριμένα, ο κος Καρακωστίδης είπε: «Εμείς οι μελισσοκόμοι στην ανάλυση που κάνουμε θεωρούμε ότι δεν μας έφταιξε ο χειμώνας -αυτός ήταν η αφορμή. Η αιτία ήταν η ξηρασία. Τότε είχα κάνει εγώ κάποιες δηλώσεις συντηρητικά ότι από τα στοιχεία που είχαμε από τον μελισσοκομικό σύλλογο οι καταστροφές μας ανέρχονται περίπου στο 40% αλλά ήξερα ότι κάποιοι είχαν καταστραφεί και 60% και 70% και κάποιοι και 100%. Ο ΕΛΓΑ σηκώνει τα χέρια, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο να καλύψει, υπάρχει ένα παραθυράκι που μιλάει για τις παγωνιές των ζώων, αλλά χωρίς να αναφέρεται στα μελίσσια συγκεκριμένα. Εμείς επειδή βλέπαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούμε δεν το τραβήξαμε και παραπάνω άλλωστε εγώ είχα δώσει και υπόμνημα στον κο Αποστόλου και του είχα τονίσει ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ουδέποτε μας απάντησε.

Ο δικός μας νομός είχε μια καταστροφή της τάξης των 40% έως 60% ο γειτονικός Έβρος πλησίασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ολική καταστροφή. Κάποιοι μελισσοκόμοι, απευθύνθηκαν τρεις μέρες πριν λήξει η ημερομηνία υποβολής στον ΕΛΓΑ, επισκέφτηκε ο ΕΛΓΑ τα μελισσοκομεία, υποσχέθηκε ότι θα δώσει κάτι, αλλά εμείς δεν το πιστεύουμε γιατί ακόμα και αυτά που τους είπαν από την Αθήνα για να τους αποζημιώσουν είναι τραγελαφικά. Έπρεπε να κρατάμε τα μελίσσια ψόφια δύο μήνες μέσα ώσπου να έρθουν αυτοί να τα ελέγξουν. Οι προϋποθέσεις ήταν πολύ περίεργες, έπρεπε να έχεις τουλάχιστον 3 έως 4 τελάρα ψόφιες μέλισσες, -φανταστείτε 4 επί 3.000, δηλαδή 12.000 μέλισσες. Εγώ από τα 200 μελίσσια είχα χάσει γύρω στα 40 μελίσσια και δεν μπήκα σε αυτή την διαδικασία γιατί είπα με κοροϊδεύουν, άμα είχα τόσα θα είχαν ξεχειμωνιάσει. Έτσι λοιπόν καθάρισα τις κάσες μου και προετοιμάστηκα για την καινούρια χρονιά».


ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ
Εν τω μεταξύ, ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους της Ροδόπης είναι οι κλοπές μελισσών. Όπως εξήγησε ο κος Καρακωστίδης, οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εγκαθιστώντας κάμερες παρακολούθησης στα μελίσσια τους, με τις οποίες διαπίστωσαν ότι οι κλέφτες είναι «συνάδελφοι» τους! Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένη υπόθεση κλοπής, που ο κλέφτης έχει ήδη λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Η περιγραφή του: «Τα μελίσσια δεν τα κλέβουν οι απλοί άνθρωποι, τα κλέβουν οι μελισσοκόμοι. Τα τελευταία τρία χρόνια που εγώ ασχολούμαι με τον μελισσοκομικό σύλλογο έχω γίνει αποδέκτης περίπου 18 κλοπών. Δεν είχαμε εξιχνιάσει παρά μόνο μία και εκείνη από καθαρή τύχη. Τον τελευταίο καιρό όμως υπήρχε σοβαρό θέμα, οπότε οι μελισσοκόμοι σκεφτήκαμε να καταφύγουμε στην τεχνολογία. Έτσι προμηθευτήκαμε κάμερες (απλές κάμερες με υπέρυθρες και all time real time εικόνες και μεγάλη διάρκεια ζωής)  και προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και ευτυχώς υπάρχουν συμπολίτες που μας ενημερώνουν όταν υπάρχει κάτι περίεργο και έτσι είχαμε στοχεύσει δυο με τρεις υποψήφιους κλέφτες.

Τελικά άλλον περιμέναμε και άλλος μας βγήκε. Τον άλλον δεν τον παρατήσαμε είναι σε καραντίνα, ξέρουμε ότι κλέβει αλλά δεν μπορέσαμε να τον πιάσουμε. Κλέψανε και τον γραμματέα του συλλόγου μας, επτά μελίσσια του πήρανε. Πέρσι είχαν κλέψει από εμένα μέλισσες και μέλι και φέτος τον γραμματέα. Για καλή μας τύχη πιάστηκε, γιατί ο γραμματέας είχε τσεκαρισμένα τα τελάρα, τα φτιάχνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο, έχει την δική του τεχνική. Έτσι λοιπόν αφού ήμασταν σίγουροι ότι αυτός ήταν ο κλέφτης πήγαμε στην αστυνομία γίνανε όλες οι νόμιμες ενέργειες. Έτσι έγιναν όλα όπως πρέπει η αστυνομία διαπίστωσε ότι όντως ήταν κλεμμένα, τα μελίσσια επιστράφηκαν πίσω στον συνάδελφο που του είχαν κλαπεί, θα τα έχει στην κατοχή του μέχρι να τελεσιδικήσει το δικαστήριο, αν αποδειχθεί ότι είναι αθώος θα του τα επιστρέψει αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχος θα τα κρατήσει. Αυτό είναι το ρεαλιστικό κομμάτι, το ποινικό κομμάτι γνωρίζουμε μόνο εγκυκλοπαιδικά και με συνομιλίες από δικηγόρους ότι είναι ποινή δύο τουλάχιστον ετών μη εφέσιμη γιατί είναι ζωοκλοπή. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης».

«ΠΑΓΙΔΕΣ» ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας, όμως ο κος Καρακωστίδης παρατηρεί ότι κρύβει αρκετές παγίδες και καλεί τους συναδέλφους του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον προτίθενται να κάνουν αιτήσεις. «Είναι η υποτιθέμενη βοήθεια του κράτους προς τους μελισσοκόμους, δηλαδή δίνει επιδότηση για να αγοράσει κάποιος μια κυψέλη καινούρια από μια βιοτεχνική μονάδα ή από έναν βιοτέχνη και επιδοτείται με ένα συγκεκριμένο ποσό.


Τελευταία έχουμε ακούσει ότι έχει αυξηθεί η επιδότηση αλλά εμείς σαν μελισσοκομικός σύλλογος κάνοντας μια έρευνα με τους λογιστές βλέπουμε ότι κρύβει πολλές παγίδες το να δηλώσει κάποιος πολλά μελίσσια και τους προτρέπουμε να είναι πολύ προσεκτικοί. Τελευταία γίνονται ενέργειες για την καταγραφή που κρύβουν υπερβολική φορολόγηση. Εκτίμησή μας είναι ότι από το ένα χέρι θα τα πάρεις και από το άλλο θα τα δώσει», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Παράλληλα, δόθηκε παράταση ζωής σε αυτούς που εξασκούν το επάγγελμα του μελισσοκόμου ως δεύτερο επάγγελμα μέχρι το 2026, αλλά και πάλι η προσοχή των μελισσοκόμων πρέπει να είναι επισταμένη.

http://www.xronos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια