Widget Recent Post No.

Φτιάχνουμε παραφυάδες (νέα μελίσσια) με τον πιο εύκολο τρόπο




Μια μέθοδος σήμερα για παραγωγή παραφυάδων. Αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη μέθοδο που εφαρμόζεται κατα κόρον απο τους "μικρούς" μελισσοκόμους και έχει μεγάλη επιτυχία. Διαβάστε την...

Διαχρονικά ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής των μελισσιών ήταν η σμηνουργία, στην σύγχρονη μελισσοκομία όμως δεν μπορούμε να αναπτύξουμε το μελισσοκομείο μας συλλέγοντας γονίδια γιατί έχει μεγάλο κόστος, χρειάζεται αρκετό χρόνο και μειώνει σημαντικά την παραγωγή. Ένας εύκολός τρόπος που δεν απαιτεί εξοπλισμό είναι να παράγουμε παραφυάδες αφήνοντας το μελίσσι να κάνει μόνο του βασιλοτροφία, αλλιώς θα χρειαστεί να έχετε γνώσεις εμβολιασμού(αυτή την μέθοδο θα την αναφέρω σε μεταγενέστερο άρθρο).

Αρχικά να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός πλαισίων πληθυσμού που θα έχει η παραφυάδα, τον αριθμό τον καθορίζετε εσείς με βάση τις ανάγκες, τους στόχους σας και τις ιδιαιτερότητες του μελισσοκομείου σας. Στο παράδειγμα που θα σας αναφέρω θα σπάσω από το αρχικό μελίσσι δύο τεσσάρες παραφυάδες και θα διατηρήσω το αρχικό μελίσσι δυνατότερο με 7-9 πλαίσια πληθυσμού.

Διαδικασία «σπασίματος» παραφυάδας

  • Αρχικά επιλέγουμε ένα δυνατό μελίσσι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το DNA του στις καινούργιες μας βασίλισσες. Το αρχικό μελίσσι πρέπει να έχει πάνω από 15 πλαίσια πληθυσμό, αρκετή γύρη και μέλι. Στη συνέχεια το μελίσσι που επιλέξαμε το τροφοδοτούμε διεγερτικά με σιρόπι για τρείς ημέρες ώστε να αυξήσει την φρέσκια γέννα του. 
  • Στη συνέχεια αφαιρούμε την βασίλισσα μαζί με τέσσερα πλαίσια πληθυσμού το ένα καλό είναι να έχει και σφραγισμένη γέννα(στο πλαίσιο που βρίσκετε η βασίλισσα συνήθως έχει και γέννα). Και τα τοποθετούμε μαζί σε άλλη κυψέλη φροντίζοντας όμως να μείνει προνύμφη 12-24 ορών στην αρχική κυψέλη. Για λόγους αποφυγής της παραπλάνησης των μελισσών καλό είναι να μεταφέρουμε την νέα κυψέλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων στις ορεινές περιοχές και τεσσάρων χιλιομέτρων στις πεδινές περιοχές. Αν δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα πρέπει να κλείσουμε το νέο μελίσσι στην νέα κυψέλη για 48 ώρες με κίνδυνο εάν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες να «σκάσει» το μελίσσι από την υψηλή θερμοκρασία. Και στις δύο κυψέλες τοποθετούμε ζαχαροζύμαρο και στην αρχική κυψέλη τοποθετούμε το μελίσσι σε έναν όροφο ώστε να δημιουργήσουμε συνωστισμό. 
  • Το αρχικό μελίσσι έχοντας αντιλήφθη την ορφάνια δημιουργεί βασσιλοκελιά και ξεκινάει την διαδικασία της βασιλοτροφίας. Δέκα ημέρες μετά μπορούμε να μεταβούμε στο αρχικό μελίσσι και να πάρουμε ένα πλαίσιο που έχει τουλάχιστον δύο βασιλοκελιά και πληθυσμό μαζί με άλλα τρία πλαίσια πληθυσμού και να τα τοποθετήσουμε σε μια άλλη κυψέλη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άλλη μια καινούργια παραφυάδα. Καλό θα ήταν να προσθέσουμε και ένα πλαίσιο γέννα από άλλο μελίσσι στο κέντρο της δεύτερης κυψέλης. Επίσης αφού έχουμε εξασφαλίσει ένα πλαίσιο με βασιλοκελιά στο αρχικό μελίσσι και μας περισσεύουν άλλα πλαίσια με βασιλοκελία, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε για αντικατάσταση βασιλισσών είτε μαζί με πλαίσια που έχουν πληθυσμό(και ένα τουλάχιστον με σφραγισμένη γέννα) από άλλα μελίσσια να δημιουργήσουμε και άλλες καινούργιες παραφυάδες. Στο αρχικό μελίσσι(Μητρικό) καλό είναι να προσθέσουμε και 2 πλαίσια σφραγισμένη γέννα από άλλα μελίσσια ώστε να το βοηθήσουμε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση ευκολότερα. 
  • Μετά από 10 με 15 ημέρες ελέγχουμε εάν η βασίλισσα έχει γεννήσει, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πρέπει χωρίς έλεγχους αν είναι εφικτό να είμαστε σίγουροι ότι τα μελίσσια έχουν τροφές και δεν κινδυνεύουν από ασιτία, αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες τροφοδοσίας. 
  • Τέλος αφού οι παραφυάδες γεννήσουν έχουμε έτοιμα τα καινούργια μελισσάκια μας και ξεκινάμε την διεγερτική τροφοδοσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να δυναμώσουν. Αν οι βασίλισσες σε κάποιες παραφυάδες δεν γονιμοποιηθούν και στην συνέχεια οι παραφυάδες μείνουν ορφανές, επιλέγουμε εμείς εάν θα ενώσουμε τις ορφανές παραφυάδες με άλλα μελίσσια ή θα κάνουμε εισαγωγή γονιμοποιημένων βασιλισσών. 

Καλή επιτυχία!

Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης - Μελισσοκόμος
Πηγή κειμένου oreinimelissokomia.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια