Widget Recent Post No.

Τα μυστικά στην επιθεώρηση του δυόροφου και τριώροφου μελισσιού: Πως να το κάνουμε γρήγορα!



Σήμερα έχουμε μυστικά για την επιθεώρηση του μελισσιού! Μιας και διανύουμε την πιο κρίσιμη εποχή της Άνοιξης, θα επικεντρωθούμε στην επιθεώρηση των μεγαλύτερων μας μελισσιών. Δηλαδή αυτών που εκτός της γονοφωλιάς (κάτω μέρος) έχουν τοποθετημένα δεύτερο αλλά και τρίτο όροφο. Δε χρειάζεται λοιπόν να πολυλογούμε...
Πως γίνετε η επιθεώρηση στο διόροφο και τριόροφο μελίσσι;
Ποιό μέρος της κυψέλης ελέγχουμε πρώτα;
Χρειάζεται να επιθεωρήσουμε όλα τα πλαίσια;
 Τι γίνετε με τα πλαίσια που είναι κάτω κάτω, αυτά τα κοιτάμε;
Που ελέγχουμε για σμηνουργία, και πως γίνετε απλά και γρήγορα μια επιθεώρηση;
Πως φροντίζουμε να μην γίνονται επιθετεικά τα μελίσσια κατά την επιθεώρηση;
Αυτά και άλλα πολλά θα απαντήσουμε σήμερα! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...


Πως γίνετε η επιθεώρηση στο διόροφο τριόροφο μελίσσι
Όπως ακριβώς επιθεωρούμε τα υπόλοιπα μελίσσια έτσι ακριβώς επιθεωρούμε και τα διόροφα τριόροφα. Μόνο που στη περίπτωση του διοροφου τριόροφου μελισσιού, επικεντρωνόμαστε στο μέρος της κυψέλης που είναι ο γόνος. Δεν νοείτε να κοιτάμε ένα μέρος της κυψέλης που δεν έχει γόνο. Δεν έχει νόημα. Πως καταλαβαίνουμε που είναι ο γόνος της κυψέλης; Μα φυσικά εκεί που έχει τις περισσότερες μέλισσες, εκεί που χτίζονται άσπρα κεράκια, εκεί που καταναλώνεται πιο γρήγορα η τροφή, εκει που οι μέλισσες είναι πιο ήρεμες! Ο έμπειρος μελισσοκόμος το καταλαβαίνει με μια ματιά που είναι ο γόνος. Ένας λιγότερο έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί να βγάλει ένα τυχαίο απο τη μέση πλαίσιο, και να δεί αν έχει γόνο. Αν δεν έχει προχωρά στο κατώτερο μέρος της κυψέλης. Κατά 80-90% η βασίλισσα προτιμά να γεννά στο υψηλότερο μέρος της κυψέλης. Πχ στη τριόροφη κυψέλη προτιμά τον τρίτο όροφο για τον γόνο, επειδή είναι και το πιο ζεστό μέρος.
Ποιό μέρος της κυψέλης ελέγχουμε πρώτα; 
Στο διόροφο τριόροφο μελίσσι ελέγχουμε πρώτα τον υψηλότερο όροφο, και μόνο αν δούμε ότι δεν υπάρχει γόνος προχωράμε προς τα κάτω. Σε περίπτωση ελέγχου για σμηνουργία, πάλι το ίδιο εφαρμόζουμε. Να ξέρετε πως τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας είναι πάντα εκεί που γεννάει η βασίλισσα και όχι στα κάτω κάτω πατώματα. Μόνο σε περίπτωση που έχουμε μια πολύ καλή βασίλισσα και γεννά και τους δύο ορόφους ταυτόχροντα, μόνο και μόνο τότε πρέπει να ελέγξουμε και τα δύο πατώματα. Πάντως ένας πεπειραμένος μελισσοκόμος δεν σπαταλάει χρόνο να ελέγχει το κάτω μέρος της κυψέλης. Κοιτάει μόνο μερικά πλαίσια απο τον γόνο του μελισσιού και κλείνει τη κυψέλη.

Χρειάζεται να επιθεωρήσουμε όλα τα πλαίσια;
Συνεπώς δεν χρειάζεται να ελέγχουμε όλα τα πλαίσια. Πχ όταν έχουμε ένα διόροφο μελίσσι κατα 90% πιθανότητα ο γόνος είναι στο πάνω μέρος, και κάτω όλα τα πλαίσια έχουν ή γύρη, η εκκολαπτόμενο γόνο, πράγμα που μας είναι τελείως άχρηστα. Κοιτώντας και τον κάτω όροφο της κυψέλης δεν παίρνουμε καμία πληροφορία. Μερικοί λένε μα "καλα δεν θα ελέγξουμε όλη τη κυψέλη". Και η απάντηση είναι ΝΑΙ γιατί δεν χρειάεται. Ποιός ο λόγος να δούμε αν έχει πολύ γύρη το μελίσσι; Αφού ξέρουμε καλώς η κακώς τι περίπου γίνετε στο κάτω μέρος.

Που ελέγχουμε για σμηνουργία, και πως γίνετε απλά και γρήγορα μια επιθεώρηση;
Για σμηνουργία ελέγχουμε πάντα στο ΠΥΡΗΝΑ του μελισσιού, δηλαδή εκεί που είναι ο γόνος. Το μυστικό για να καταλάβουμε ότι ένα μελίσσι δεν είναι σε φάση ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ είναι να κοιτάξουμε πόσα αυγά γεννά η βασίλισσα. Πολλά αυγά βασίλισσας σημαίνει ότι το μελίσσι δεν σμηνουργεί. Για σμηνουργία ελέγχουμε πάντα στο κέντρο της κυψέλης στον φρέσκο γόνο.

Πως φροντίζουμε να μην γίνονται επιθετεικά τα μελίσσια κατά την επιθεώρηση;
Στα μεγάλα μας μελίσσια όπως είναι φυσικό ρίχνουμε περισσότερο καπνό για να ηρεμήσουν οι μέλισσες. Συγκεκριμένα ρίχνουμε μπόλικο καπνό στην είσοδο, αλλά και στις θήρες του καπακιού. Το μυστικό όμως στην επιθεώρηση των μεγάλων μελισσιών είναι να μη τα απασχολούμε πολύ ώρα. Πχ όταν κοιτάμε ένα προς ένα τα πλαίσια απο τη κορυφή έως τα νύχια, παίρνει πολύ ώρα. Και να ξέρετε όσο απομακρυνώμαστε απο τη βασίλισσα τόσο πιο ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ συναντάμε. Με μια μας απότομη κίνηση στο κάτω κάτω όροφο που είναι ο πιο μακρινός απο τη βασίλίσσα, μπορεί να δεχτούμε πολλά τσιμπήματα εντελώς ξαφνικά. 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Νομίζω ότι με την χρήση του Βασιλικου διαφράγματος γίνεται πιο καλα η δουλειά. Γνώμη μου. Ευχαριστώ. Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!