Widget Recent Post No.

Φτιάχνουμε παραφυάδες και αυξάνουμε τα μελίσσια: Οι σημαντικότερες συμβουλές της εποχής



Ερώτηση μελισσοκόμου από τα μελίσσια αυτή την εποχή
Έκοψα δύο παραφυάδες και πριν 24 ημέρες και τα κελιά ήταν σφραγισμένα. από έλεγχο που έκανα οι βασίλισσες εκκολάφτηκαν κανονικά αλλά μέχρι χθες ούτε βασίλισσα είδα ούτε γέννα (αυγά).

Απάντηση
Καταρχήν είναι νωρίς ακόμα να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα εφόσον η όλη διαδικασία μετά το ορφάνεμα του μελισσιού έως την γέννα της βασίλισσας διαρκεί τουλάχιστον 25-30 ημέρες σε ιδανικές συνθήκες. Για να ξέρετε όμως θα σας δώσω ακριβή νούμερα. Η βασίλισσα απο τη στιγμή που δημιουργείτε το βασιλοκελί κάνει μα εκκολαφθεί περίπου 12 ημέρες. Και χρειάζεται άλλες 13 ημέρες για να γονιμοποιηθεί και να αρχήσει να γεννά. Αυτά τα νούμερα λοιπόν μας κάνουν 25 ημέρες, και αναφέρονται για ιδανικές συνθήκες, δηλαδή να έχει καλό καιρό και ζέστη. Αν ο καιρός είναι κρύος βροχερός, η βασίλισσα αναβάλλει τη γαμήλια πτήση της έως και 10 ημέρες παραπάνω, δηλαδή εκεί που χρειαζόταν 25 ημέρες όλη η διαδικασία, μπορεί να γίνει 35 στη χειρότερη περίπτωση!

Η αγονιμοποιήτη βασίλισσα είναι δύσκολο να εντοπισθεί μέσα στο μελίσσι για έναν αρχάριο μελισσοκόμο. Μπορεί να βρίσκεται παντού ακόμα και στο ξύλινο μέρος της κυψέλης δηλαδή να μη βρίσκεται πάνω στα πλαίσια και τις κηρήθρες όπως θεωρεί ένας μελισσοκόμος φυσιολογικό. Η αγονιμοποιητη βασίλισσα δεν βγάζει φερομόνες όπως μια κανονική βασίλισσα, είναι ζωηρή επάνω στα πλαίσια, μικρή σε μέγεθος και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολεύονται οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Όταν γονιμοποιηθεί (χρειάζεται 5 ημέρες σε καλές συνθήκες) εντοπίζεται σχετικά εύκολα αν είμαστε παρατηρητικοί σε όλες τις κηρήθρες.

Παραφυάδα που έχει βασίλισσα είναι πολύ ήρεμη έχει τον πλυθησμό συνεκτικό στο κέντρο και αν προσθέσουμε ανοιχτό γόνο δεν κάνει βασιλοκελιά. Αντιθέτως μια ορφανή παραφυάδα είναι αναστατωμένη, οι μέλισσες όταν ρίχνουμε καπνό βουίζουν έντονα. Ένας μελισσοκόμος που ασχολείτε κάποια χρόνια με τα μελίσσια, αυτά τα πράγματα μπορούμε να τα διαισθανθούμε. Αλλα το σημαντικότερο είναι να έχουμε υπομονή.

Ξέρετε αν η βασίλισσα είναι αγονιμοποίητη η φρεσκογονιμοποιημένη είναι πολύ επίφοβο να ανοίξουμε τη κυψέλη και να καπνίσουμε. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος στις αγονιμοποίητες μάνες γι αυτό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να περιμένουμε ακόμα και 35 ημέρες μετά το κόψιμο.

Ερώτηση μελισσοκόμου απο τα μελίσσια αυτή την εποχή
Μία ερωτήση! έχω 8 παραφυάδες με αγονομοποίητες μάνες. 10 μέρες βρέχει τι λέτε θα ζευγαρώσουν ποτέ;;;
Απάντηση
Γειασου φίλε μου. Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Όπως είπαμε οι βασίλισσες είναι πολύ υπομονετικές και μπορούν να αναβάλλουν την γονιμοποιηση τους πολλές ημέρες δηλαδή να ζευγαρώσουν στην 15 ημέρες. Οι βασίλισσες θα γονιμοποιηθούν με τη πρώτη ευκαιρία όταν βγεί ήλιος!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια