Widget Recent Post No.

Πως διαλέγω καλή μεριά να βάλω τα μελίσσια: Πως βρίσκω το καλύτερο μέρος; Ποια τα μυστικά του επαγγέλματος;



Η θέση των μελισσιών μας, και η περιοχή που θα τα τοποθετήσουμε παίζει τον βασικότερο ρόλο για την επιτυχία μας ως μελισσοκόμοι. Και από τι κρίνετε η επιτυχία; Από το πολύ μέλι! Υπάρχουν μεριές που δίνουν λίγο μέλι, μεριές που δίνουν μέτρια παραγωγή, και περιοχές που πάνε εξίσου καλά κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων, και της όλης κατάστασης που επικρατεί. Σήμερα έχω σκοπό να σας δώσω πληροφορίες που δεν έχετε διαβάσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, και αποτελούν έναν ανεκτίμητο πλούτο στην πορεία της μελισσοκομικής γνώσης που έχουν αποκτηθεί με πολύ εμπειρία. Γιατί τίποτα δεν μένει κρυφό εδώ στην Ορεινή Μέλισσα!


Όπως είπαμε η θέση των μελισσιών μας είναι το σημαντικότερο πράγμα. Χωρίς καλή θέση ακόμα και τεράστια μελίσσια να έχουμε είναι σχεδόν αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να πάρουμε μέλι. Γνωρίζουμε την μυστικοπάθεια που επικρατεί στον κλάδο, και το γεγονός ότι η θέση πολλές φορές φυλάται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Γιατί όμως οι μελισσοκόμοι δεν αποκαλύπτουν ποτέ τη θέση των μελισσιών τους; Το κάνουν απο πείσμα, η μήπως έχουν κάποιο άλλο λόγο; Τον όρο "μελισσοχωριτικότητα" τον γνωρίζετε; Θα σας τον εξηγήσω.

Υπάρχουν μεριές κυρίως με ανθοφορίες που έχουν συγκεκριμένη μελισσοχωριτικότητα. Θα σα πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Πάμε τα μελίσσια στη πορτοκαλιά. Και υπάρχουν 30 στρέμματα ανθισμένα δέντρα. Αυτά τα στρέμματα μπορούν να θρέψουν σωστά 100 μελίσσια το maximum, δηλαδή 10 μελίσσια ανα στρέμμα. Αν έρθουν όμως περισσότεροι μελισσοκόμοι, και γεμήσει ο τόπος μελίσσια 1000 σε αριθμό, τότε τι θα γίνει; Το αποτέλεσμα θα είναι να μην πάρει κανένας μέλι και τα μελίσσια να μην δουλέψουν σωστά.

Μελισσοκομία Καλαβρύτω Καραγκούνη - Μελιτοφορία πεύκου στην Εύβοια

Το ίδιο ακριβώς πράγμα μπορεί να συμβεί σε όλες τις ανθοφορίες, ακόμη και στις φτωχές μελιτοφορίες. Θα μιλήσω συγκεκριμένα όμως γι αυτό. Άλλο ένα παράδειγμα. Έχουμε 200 μελίσσια στον Έλατο, η χρονιά είναι φτωχή, για διάφορους λόγους, και γύρω απο τα δικά μας μελίσσια βρίσκοντα δεκάδες άλλοι μελισσοκόμοι με δεκάδες μελίσσια. Τι θα συμβεί; Τα μελίσσια θα πάνε τόσο χάλια που δεν θα έχουν ούτε να θρέψουν τον γόνο. Τώρα πάμε στο αντίθετο. Αν δώσει καλά ο έλατος; Όταν δίνει ο έλατος έχει τόσο αύθονο μέλι που μπορεί να θρέψει χιλιάδες μελίσσια ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Συνεπώς θα πάνε όλοι οι μελισσοκόμοι καλά.

Ένα μεγάλο λάθος των επαγγελματιών κυρίως μελισσοκόμων είναι το πείσμα! Τι θέλω να πω με αυτό; Είναι ένας μελισσοκόμος που επισκέπτεται μια συγκεκριμένη θέση τα τελευταία χρόνια, και ενώ η παραγωγή είναι το ίδιο χάλια κάθε χρόνο, ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος συνεχίζει να επισκέπτεται αυτή τη μεριά. Φίλες και φίλοι, τα δεδομένα κάθε δεκαετία που περνάει αλλάζουν. Συνεπώς ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι απαλλαγμένος απο τέτοιες δεσμεύσεις και να ψάχνει συνεχώς για νέα μέρη, εγκαθιστώντας μελίσσια σημάδια με ζυγαριά για να προβλέπει την επερχόμενη μελιτοφορία. Αν η ζυγαριά αρχήσει να δίνει άνοδο απο αρχές Μαίου σημαίνει οτι θα υπάρξει μέλι κατα τη διάρκεια και της υπόλοιπης μελιτοφορίας του Ελάτου!

Ο βασικότερος "πυλώνας" για να επιλέξουμε τη θέση του μελισσοκομείου μας είναι να βρισκόμαστε ότο το δυνατόν κοντίτερα στην ανθοφορία η τη μελιτοφορία. Ακόμα και αν υπάρχουν δεκάδες μελισσοκόμοι γύρω μας, αν εμείς είμαστε πιο κοντά, τότε θα έχουμε μεγάλο προβάδισμα στη συλλογή νέκταρ η μελιτώματος. Η μέλισσες προλαβαίνουν γρηγορότερα και τραβάνε το μέλι, και οι άλλες μέλισσες όταν έρχονται δεν βρίσκουν τίποτα. Επειδή αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε θα σας δώσω ένα πολύ κατατοπιστικό παράδειγμα.

Έχουμε 30 μελίσσια και τα υπόλοιπα μελισσοκομεία απέχουν τουλάχιστον 500μέτρα - 1χλμ απο τα δικά μας. Ξεσκεπάζουμε μια κυψέλη χωρίς μέλισσες με μέλι, και αφήνουμε τις μέλισσες να το λεηλατήσουν. Ποιά μελίσσια θα προλάβουν και θα τραβήξουν το μέλι; Γιατί όταν δίνει ο έλατος οι μέλισσες λεηλατούν το δάσος! Τρέχουν σαν μανιακές να προλάβουν το μέλι. Τι απαντάμε λοιπόν στην ερώτηση; Φυσικά και θα είναι τα δικά μας μελίσσια, ακόμη και χιλιάδες να είναι τα υπόλοιπα γύρω μας, οι μέλισσες έχουν τέτοιο σύστημα που ειδοποιούνται σχεδόν άμεσα και έρχονται κατα χιλιάδες.

Όταν επιλέγουμε μελισσοκομείο για το έλατο, το πεύκο, τη βελανιδιά και γενικά όλα τα μελιτώματα, δεν πρέπει να πηγαίνουμε ούτε πολύ ψηλά, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά. Πρέπει να είμαστε στη μέση περίπου της πλαγιάς, έτσι ώστε τα μελίσσια να έχουν πρόσβαση παντού πολύ γρήγορα. Το μελίτωμα ξεκινά συνήθως απο τα χαμηλά και προεκτείνεται προς τα ψηλά. Όπως ακριβώς ανθίζουν και τα λουλούδια. Καλό είναι να έχουν θέα σε πολλά βουνά τα μελίσσια για να συλλέγουν απο πολλά διαφορετικά μέρη.

Ένα πράγμα που παραλλείπουν οι μελισσοκόμοι είναι η πηγή νερού. Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε μέρος που να υπάρχει φυσική πηγή να πίνουν τα μελίσσια, εναλλακτικά τοποθετούμε δική μας πατέντα με βαρέλι για να μην τα ταλαιπορούμε τσάμπα. Τα μελίσσια πρέπει να είναι επικεντρωμένα στη συλλογή μελιού και όχι άλλων υλικών όπως το νερό, που είναι κάτι πολύ βασικό όταν κάνει ζέστη. Απασχολούμαι χωρίς λόγω τις συλλέκτριες.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι σημερινές πληροφορίες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια