Widget Recent Post No.

Βρίσκω μαύρες γυαλιστερές μέλισσες: Τι περίεργο συμβαίνει στα μελίσσια; Είναι κάποια αρρώστια;



Οι μαύρες γυαλιστερές μέλισσες είναι ένα περίεργο φαινόμενο για τους μελισσοκόμους. Αρκετοί μελισσοκόμοι ανησυχούν ιδιαίτερα νομίζοντας ότι είναι συμπτώματα απο κάποια ασθένεια, και ότι τα μελίσσια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική απο ότι θα νόμιζε κανείς, και σίγουρα δεν είναι αυτό που δείχνει εκ πρώτης όψεος! Το φαινόμενο έχει ακριβή εξήγηση και θα την γράψουμε αναλυτικά για να μην μάθουν τόσο οι νέοι αλλά και οι παλιοί μελισσοκόμοι. Σήμερα λοιπόν το θέμα μας είναι οι μαυρισμένες μέλισσες!

Καταρχήν να εξηγήσουμε πως καταλαβαίνουμε τις μαύρες μέλισσες οτι υπάρχουν στα μελίσσια. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά ένα πλαίσιο, η ακόμα καλύτερα την είδοσο, στη σανίδα πτήσης θα παρατηρήσουμε οτι μερικές μέλισσες είναι πολύ σκούρες, σχεδόν κατάμαυρες! Αυτές οι μέλισσες εξωτερικά φαίνονται πολύ ζωηρές και εργατικές, ενώ στη πραγματικότητα κρύβουν ένα μυστικό. Που δεν μπορεί να το γνωρίζει ένας μελισσοκόμος αν δεν το έχει διαβάσει η του έχει κάποιος άλλος συνάδελφος.

Οι μέλισσες όταν γεννιούνται έχουν ένα πολύ ψηλό τρίχωμα το οποίο προσδίδει στις μέλισσες το ανοιχτό καφέ χρώμα στον θώρακα αλλά και στη κοιλιά που φαίνεται σα να έχει ρίγες! Όταν μια μέλισσα είναι πολύ εργατική συλλέγει με μανία σε πολλά άνθη για πολλές συνεχόμενες ημέρες "γερνάει", φθείρετε, κουράζεται. Μια μέλισσα όσο περισσότερο δουλεύει τόσο λιγότερο ζεί, δηλαδή το ίδιο το πάθος της για εργασία της απορροφά την ίδια της τη ζωή. Συνεπώς μια "γέρικη" μέλισσα, μετά απο τόση πολύ δουλειά φθείρει αυτό το λεπτό τρίχωμα της γέννησης της, και αποκαλύπτεται το μαύρο χρώμα του δέρματος. Και τότε είναι βλέπουμε τις λεγόμενες μαύρες γυαλιστερές μέλισσες.

Όλα τα μελίσσια έχουν τέτοιες μαύρες μέλισσες! Θα σας πω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Έχουμε ένα διόροφο μελίσσι, που κατά την επιθεώρηση του δεν βρήκαμε καμία μαύρη μέλισσα. Κάνουμε ένα πείραμα λοιπόν. Παίρνουμε και μετακινούμε τη κυψέλη λίγα μέτρα μακριά, και στην θέση της βάζουμε μια άδεια. Σε 2-3 ημέρες η κυψέλη θα έχει συγκεντρώσει τις παλιές συλλέκτριες, αλλά και αρκετές καινούργιες. Αν παρατηρήσουμε τις μέλισσες θα δούμε οτι υπάρχουν πάρα πολλές μαύρες. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όλα τα μελίσσια έχουν κάποιες μαύρες μέλισσες. Δεν υπάρχει μελίσσι που να μην έχει γέρικες μέλισσες.

Οι γερικές μέλισσες είναι πολύ εργατικές και έμπειρες! Ξέρουν που βρίσκονται οι καλύτερες πηγές νέκταρ και γύρης και πολλές φορές καθοδηγούν τις νεότερες μέλισσες να μαθαίνουν τα κατατόπια. Ωστόσο η ηλικία τους σύντομα θα τις προδώσει και ξαφνικά, απλώς δεν θα υπάρχουν στη κυψέλη. Οι μαύρες μέλισσες συναντώνται επίσης και με τραυματισμένα φτερά, δηλαδή στις άκρες έχουν κοψίματα. Αυτό παρατηρείτε όταν συλλέγουν πολύ σε αγκάθια η φυτά που έχουν κοφτερή και δύσκολη επιφάνεια συλλογής.

Το φαινόμενο με τις μαύρες μέλισσες διογνώνεται όταν οι μέλισσες παθαίνουν υπερκόπωση στον έλατο, στη βελανιδιά που είναι τα πιο βαριά μέλια. Και όταν λέμε βαριά τι εννοούμε; Η μέλισσα δυσκολεύεται να τα μεταφέρει επειδή είναι πολύ πυκνά στην σύνθεση τους. Δηλαδή αν πάμε μελίσσι στον έλατο και συλλέγει μόνο έλατο, οι μέλισσες παθαίνουν υπερκόπωση κουράζονται περισσότερο και γίνονται σκούρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φαινόμενο το ονομάζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι σαν "μελανίαση" και αντιμετωπίζεται εύκολα αν τα μελίσσια πάνε σε ανθοφορία και ανανεώσουν τους πλυθησμούς τους. Όπως ξέρετε η μέλισσα είναι μαθημένη να μαζεύει απο λουλούδια, νέκταρ σαν νεράκι που είναι ελαφρύ και το ρουφά γρήγορα. Είναι προφανές λοιπόν οτι στον έλατο που συλλέγει τόσο πολύ μέλι καταπονείτε πολύ περισσότερο.

Γι αυτό όταν κατεβάζουμε τα μελίσσια απο τον έλατο έχουμε μια κορύφωση απο μαύρες γυαλιστερές μέλισσες, οι οποίες είναι καταπονημένες απο την σκληρή εργασία όλης της προηγούμενης περιόδου.

ΕΙΚΟΝΑ Η μέλισσα στα αριστερά βλέπουμε οτι είναι πολύ μαύρη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μαύρης γυαλιστερής μέλισσας που περιγράψαμε πιο πάνω


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια