Widget Recent Post No.

Ποια πρέπει να είναι η δυναμικότητα του μελισσιού για τέλεια αποτελέσματα στο θυμάρι;



Την ερώτηση αυτή μας έκανε σήμερα ο αγαπητός αναγνώστης Σπύρος, και επειδή την ίδια ερώτηση μας την κάνουν κατά καιρούς και άλλοι συνάδελφοι-μελισσοκόμοι, θεωρήσαμε σκόπιμο να γράψουμε το σημερινό άρθρο.

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση φαίνεται προφανής και κάποιοι από εμάς θα έτρεχαν να απαντήσουν πως η δύναμη που πρέπει να έχουν τα μελίσσια μας στο θυμάρι, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη! Είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα? Αυτός ο γενικός κανόνας της μελισσοκομίας ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις?


Στο σημερινό μας άρθρο θα μας δοθεί η ευκαιρία να εμβαθύνουμε αυτό το θέμα και να ξετυλίξουμε το κουβάρι με όλα τα μυστικά που κρύβει η σχέση μελίσσι-θυμάρι.

Πριν όμως να μπούμε στα βαθιά, θεωρούμε σκόπιμο να θυμηθούμε μαζί κάποια βασικά πράγματα για την ανθοφορία του θυμαριού που μας δίνει το εκλεκτό και «πολύτιμο» μέλι του.

Οι ιδανικές συνθήκες για να δώσει το θυμάρι, είναι να έχουν προηγηθεί κάποιες βροχές τον Μάη και ο καιρός την εποχή της ανθοφορίας να είναι ήπιος, υγρός, με λίγη ζεστούλα και μέτριους ανέμους.
Η βροχή κατά την διάρκεια της ανθοφορίας ανακόπτει λίγο την νεκταροέκκριση του φυτού, μα αν είναι ποτιστική, στην συνέχεια του δίνει δύναμη να δώσει περισσότερο.

Ζημιά μπορεί να γίνει μόνο όταν η βροχή έχει ακραία ένταση ή αν αμέσως μετά τη βροχή βγει ήλιος και κάνει και πολύ ζέστη, αλλά και αν εμφανιστούν πρόωρα δυνατά μελτέμια. Εκείνο όμως που «πεθαίνει» στην κυριολεξία το θυμάρι είναι ο νότος καυτός άνεμος, ο φοβερός και τρομερός λίβας!

Επειδή όμως «στατιστικά», και τα πρώιμα δυνατά μελτέμια είναι σπάνια, αλλά και όποτε εμφανίζεται ο λίβας, εμφανίζεται  προς το τέλος του Ιούνη, δεχόμαστε πως οι δυο πρώτες βδομάδες της ανθοφορίας του θυμαριού μας δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες μιας καλής νεκταροέκκρισης.

Να λοιπόν γιατί πρέπει να πάμε στα θυμάρια με πανίσχυρα μελίσσια –όσο μεγαλύτερα, τόσο το καλύτερο – που όμως να μη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης γόνου, αλλά σε φάση συλλογής. Αυτό σημαίνει πως με τους κατάλληλους χειρισμούς θα πρέπει να έχουμε φροντίσει τα μελίσσια αυτά να έχουν λίγο ανοιχτό γόνο σε σχέση με τον πληθυσμό τους ή ακόμα καλύτερα καθόλου ανοιχτό γόνο, κατά τη φάση της ανθοφορίας του θυμαριού.

Το πως και πότε γίνονται όλα αυτά, τα έχουμε περιγράψει πολλές φορές σε διάφορα άρθρα μας και μπορείτε να τα βρείτε στις διάφορες μεθόδους εντατικής εκμετάλλευσης που έχουμε παρουσιάσει, όπως και στις δικές μας μεθόδους που εφαρμόζουμε – της Ολιστικής και της ΕΜΜΑ.

Αυτό όμως το συμπέρασμα πως η ασφαλέστερη περίοδος του θυμαριού είναι οι δυο πρώτες βδομάδες της ανθοφορίας του, βασίζεται σε στατιστικά δεδομένα και δεν είναι απαράβατος νόμος.

Έτσι έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις που τα στατιστικά ανατρέπονται και που κάποιο από τα πιο πάνω κακά σενάρια του καιρού επιβεβαιώνεται.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα πάντα ανατρέπονται και παύει να ισχύει το προφανές: ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα μελίσσια μας δίνουν και το περισσότερο μέλι.

Ας δούμε όμως όλους τους δυνατούς συνδυασμούς «δύναμης μελισσιού-δύναμης ανθοφορίας – χρόνου ανθοφορίας».

Έντονη και σύντομη ανθοφορία:
Δυνατά μελίσσια: Πολύ μέλι – Διατήρηση δύναμης
Μέτρια μελίσσια: Λίγο μέλι – Μείωση πληθυσμού

Έντονη και παρατεταμένη ανθοφορία:
Δυνατά μελίσσια: Πολύ μέλι – Μείωση πληθυσμού.
Μέτρια μελίσσια: Αρκετό μέλι – Διατήρηση πληθυσμού.

Ήπια και σύντομη ανθοφορία:
Δυνατά μελίσσια: Αρκετό μέλι – Διατήρηση δύναμης
Μέτρια μελίσσια: Ελάχιστο μέλι – Διατήρηση πληθυσμού

Ήπια και παρατεταμένη ανθοφορία:
Δυνατά μελίσσια: Αρκετό μέλι – Διατήρηση πληθυσμού.
Μέτρια μελίσσια: Αρκετό μέλι – Διατήρηση πληθυσμού.

Τι μας λένε όλα αυτά?
Μας λένε πως μόνο αν έχουμε «σίγουρα» στατιστικά στοιχεία, για κάποιον τόπο, μπορούμε να επιβλέψουμε με βεβαιότητα το μέγεθος των μελισσιών που θα ρίξουμε στη μάχη, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επειδή όμως σίγουρα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, γιατί τότε δεν θα ήταν στατιστική αλλά «βεβαιότητα», εμείς οι μελισσοκόμοι δεν έχουμε παρά να προσδοκάμε κάθε φορά το καλύτερο και το πιθανότερο σενάριο, με βάση τα «αβέβαια» στατιστικά του τόπου μας.

Εκτός και αν έχουμε μαντικές ικανότητες και μπορούμε να προβλέπουμε τι ακριβώς θα συμβεί κάθε φορά, αλλά αυτό το ενδεχόμενο ξεφεύγει από τα πλαίσια της μελισσοκομίας και πάει στη σφαίρα της ...μεταφυσικής – που σημαίνει πως εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψιλά.

Εύχομαι σε όλους μας καλή τύχη και θα επανέλθουμε για το θυμάρι τις αμέσως επόμενες μέρες με σκοπό να σας αποκαλύψουμε μερικά ακόμα μυστικά.
ιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής. www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια