Widget Recent Post No.

Ερώτηση μελισσοκόμου: Σήμερα βρήκα πεθαμένες μέλισσες. Τι συμβαίνει; ΕΙΚΟΝΕΣ



SOS ερώτηση, αγχωμένου, αρχάριου: Σήμερα βρήκα ψόφιες μελισσούλες πάνω στο καπάκι και κάτω, γύρω στις 6-8. Όλες φορτωμένες γύρη από κουνούκλα (λαδανιά). Ηταν ώρα 10 με θερμοκρασία 9 βαθμούς με μπόρες. Μετά από καμιά ώρα έβγαλε λίγο ήλιο ανέβηκε η θερμοκρασία στους 11 και 3 από αυτές σαν να ζωντάνεψαν και σε λίγο μπήκαν στην κυψέλη. Αυτές στο καπάκι είναι ψόφιες.Τι να συνέβη άραγε? Δηλητηρίαση? Από το κρύο?





Γεια σου Γιώργο. Καταρχήν να ξέρεις ότι με βροχερό καιρό, η δηλητηρίαση είναι σχεδόν απίθανη γιατί με βροχές οι αγρότες δεν ραντίζουν. Όμως και να ραντίσουν τα δηλητήρια ξεπλένονται. Θα έχεις ακούσει σίγουρα τους αγρότες να λένε ότι ράντιζα σήμερα όλη μέρα, και μετά μια απρόσμενη βροχή τα χάλασε όλα. Δηλαδή όλο το ράντισμα έφυγε με το νερό της βροχής.

Το φαινόμενο που βλέπεις συμβαίνει λόγω του κρύου. Οι μέλισσες κάτω απο μια συγκεκριμένη θερμοκρασία χάνουν την κινητική τους ικανότητα και μένουν ακίνητες. Σαν να αδρανοποιούνται. Γι αυτό λέμε οτι δεν ανοίγομε ποτέ μελίσσια σε θερμοκρασία κάτω απο 13 βαθμούς. Γιατί εκεί βρίσκεται το όριο που οι μέλισσες χάνουν σημαντική δύναμη και δεν πετάνε αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Απο τη στιγμή που μια μέλισσα κάνει το λάθος και βγεί έξω με χημηλή θερμοκρασία μπορεί να αδρανοποιηθεί απο το κρύο, και να ψωφήσει μέσα σε λίγες ώρες αν την πιάσει βράδυ. Αν είναι μέρα χρειάζονται λίγο ήλιο για να πάρουν την δύναμη τους και να ζωντανέψουν.

Φαντάσου να πάρουν εσένα και να σε βάλουν το χειμώνα σε ένα παγωμένο ποτάμι. Τα πόδια και τα χέρια θα μουδιάσουν απο το κρύο και δεν θα μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Να ξέρεις ότι όσο καλύτερη η θερμοκρασία τόση περισσότερη ενέργεια έχουν οι μέλισσες! Πετώντας στον αέρα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Όσον αφορά τη βροχή, ακόμη και τα μικρά σταγονίδια κάνουν σημαντική βλάβη (όχι μόνιμη όμως) στις μέλισσες, εφόσον μπλοκάρεται η αναπνοή τους. Οι μέλισσες αναπνέουν απο το σώμα τους. Αν βραχούν δεν μπορούν να αναπνεύσουν, και δεν μπορούν να πετάξουν.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Οι μελισσες δεν ψωφανε αλλα πεθαινουν.Αν δεν ξερεις ελληνικα και μελισσοκομια παρατα το blog!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω με τον προλαλησαντα.. ωραιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!