Widget Recent Post No.

Πολλαπλασιαμός των μελισσιών με παραφυάδες: Νέα επαναστατική μέθοδος χωρίς μεταφορές!!!



Άλλη μια καινούργια μέθοδο για κόψιμο παραφυάδων θα πούμε σήμερα! Όπως θα έχετε παρατηρήσει καθημερινά ψάχνουμε να σας μεταδώσουμε καινούργιες γνώσεις καινούργιους χειρισμούς. Για τους έμπειρους μελισσοκόμους ίσως αποτελούν κεκτημένο έδαφος, όμως ποιος ο λόγος να έχουμε τις γνώσεις στο κεφάλι μας, αν δεν μπορούμε να τις μεταδώσουμε στους διπλανούς μας; Ο λόγος που έχει φτάσει τόσο ψηλά η Ορεινή Μέλισσα, είναι οι αύθονη μετάδοση μελισσοκομικής γνώσης, με τον πιο απλο λόγο, όμως μιλάμε εμείς οι μελισσοκόμοι στα μελίσσια μας! Είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αυτό που έχεις μέσα στο μυαλό σου, να μπορείς να το μεταδώσεις και να το καταλάβει ο άλλος. Ας μην ξεφέυγουμε όμως απο το θέμα. Σήμερα θα μιλήσουμε για παραφυάδες, και έχουμε να πούμε πολλά ενδιαφέροντα!


Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορές, και έχουμε αναφέρει οτι μπορεί να προκύψουν αρκετά προβλήματα και το μελίσσια να μην αποκτήσει γονιμοποιημένη βασίλισσα. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά, και όλα πηγάζουν κυρίως απο την έλλειψη συλλεκτριών. Για παράδειγμα αν πάρουμε 3 πλαίσια πλυθησμό απο ενα μελίσσι και φτιάξουμε μια παραφυάδα 10 μέτρα δίπλα, όλες οι συλλέκτριες που έχει θα πάνε στη μητρική κυψέλη. Συνεπώς απο τα 3 πλαίσια μπορεί να απομείνει 1 ή 1.5 πλαίσιο πλυθησμός. Και απο αυτό τον πλυθησμό σχεδόν καθόλου συλλέκτριες. Χωρίς συλλέκτριες δεν φρουρείτε η κυψέλη, δεν έρχονται προμήθειες και γενικά το μελίσσι δεν λειτουργεί σωστά. Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα;

Η σημερινή μέθοδος λοιπόν βασίζεται στην αλλαγή θέσης των μητρικών μελισσιών με τις καινούργιες παραφυάδες. Ακούστε πως θα την εφαρμόσετε και υπο ποιές προυποθέσεις. Καταρχήν τα μητρικά μελίσσια που θα κόψουμε παραφυάδες δεν πρέπει να είναι μεγάλα. Η ιδανικότερη περίπτωση είναι να έχουν 5 πλυθησμό περίπου, δηλαδή ουσιαστικά να είναι είτε παραφυάδες που κόψαμε νωρίς την Άνοιξη η άλλα μελίσσια που μείνανε μικρά. Αν είναι μεγαλύτερα βάζουμε δύο κυψέλες κολλημένες για να μοιραστούν οι συλλέκτριες. Τα βασιλικά κελιά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι έτοιμα σφραγισμένα απο επιλεγμένα μελίσσια, δικής μας βασιλοτροφίας, είτε αγορασμένα απο βασιλοτρόφο. Δεν είναι τίποτα. Μιλάμε με ένα βασιλοτρόφο και μας τα πουλά μόνο με λίγα ευρώ το καθένα και κάνουμε τη δουλειά μας.

Για να καταλάβετε πως θα την εφαρμόσετε θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε 10 μελίσσια παραφυάδες 5-6 πλαίσια η καθε μια. Πριν κάνουμε το οτιδήποτε στήνουμε τις άδειες κυψέλες (10 σε αριθμό και αυτές) που θα κοπούν οι παραφυάδες για να τις έχουμε έτοιμες. Μετά παίρνουμε ένα ένα τα μελίσσια και αφού βρούμε τη βασίλισσα κρατάμε έναν γόνο κλειστό μαζί με τον πλυθησμό του και το τοποθετούμε στην άδεια κυψέλη. Συνεπώς έχουν προκείψει άλλες 10 κυψέλες που έχουν έναν γόνο μαζί με πλυθησμό και χωρίς βασίλισσα. Μετακινούμε τα 10 μελίσσια που έχουν βασιλισσα, και βάζουμε στη θέση τους τις παραφυάδες με τον 1 γόνο. Προσπαθούμε το χρώμα της αρχικής κυψέλης να είναι ίδιο με τις παραφυάδας, όσο αυτό είναι εφικτό. Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στη κάθε παραφυάδα ένα βασιλοκελί και είμαστε έτοιμοι. Κλείνουμε το καπάκι. Έπειτα απο λίγες ώρες το μελίσσι θα κερδίζει συνέχεια συλλέκτριες και θα γίνει 2 πλαίσια. Μπορεί και παραπάνω ανάλογα το πλυθησμό του μητρικού μελισσιού.

Το αρχικό - μητρικό μελίσσι, έχει βασίλισσα και μερικές συλλέκτριες θα εντοπίσουν κατευθείαν οτι άλλαξε η θέση ενώ πολλές θα αντικατασταθούν με καινούργιες συλλέκτριες. Οι παραφυάδες μας θα είναι πολύ σούπερ και θα έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν σωστά μελίσσια με επιτυχημένες μάνες. Το μοναδικό που θέλω να τονίσω είναι οτι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν γίνεται το ίδιο καλά με έτοιμες μάνες. Ξέρετε όταν βάζουμε κλουβάκι με έτοιμη μάνα δεν θέλουμε να υπάρχουν πολλές συλλέκτριες γιατι αυτές κόβουν τη βασίλισσα. Αν λοιπόν θέλετε να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο καλό είναι να βάλετε τη μάνα σε κλουβάκι, και να την απελευθερώσετε την 3η ημέρα και όχι τη 2η για να υπάρχει περισσότερη σιγουριά.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ - ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια