Widget Recent Post No.

Πως θα πάρουμε μέλι απο τις παραφυάδες και τα μελίσσια που σμηνούργησαν



Μια πολύ χρήσιμη ανάρτηση σήμερα αφιερωμένη στη παραγωγή μελιού απο τις παραφυάδες, τα νέα μας μελίσσια. Αν και μικρά μπορούν να μας εκπλήξουν! Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι απο τις παραφυάδες δεν μπορούμε να πάρουμε μέλι. Ωστόσο πολλές φορές άμα γνωρίζεις κάποια μυστικά αυτοί οι κανόνες καταργούνται. Δεν θα ξεχάσω μια εμπειρία στον έλατο, όπου 5άρες παραφυάδες είχαν απο 5 κιλά μέλι η κάθε μια, χώρια το όσο μέλι υπήρχε μέσα στο γόνο. 10άρια μελίσσια με 10 κιλά μέλι η κάθε μια, και γενικά μικρά μελίσσια με συλλογή μελιού πραγματικά εντυπωσιακή. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μόνο εξαιρέσεις και δεν μπορούμε έτσι απλά να παράγουμε μέλι απο μικρά μελίσσια.

Στη κατηγορία των παραφυάδων μπορούμε να εντάξουμε και τα μελίσσια που σμηνούργησαν. Οποιαδήποτε μελίσσι έχει νέα βασίλισσα και μικρό πλυθησμό, έχει ελπίδες για μια καλή παραγωγή μελιού. Το μυστικό είναι στη διαχείριση του μελισσοκόμου, στους χειρισμούς του, δηλαδη το τι θα εφαρμόσει για να αναπτυχθεί γρήγορα. Ένα μελίσσι με λίγο πλυθησμό και νέα βασίλισσα μπορεί γρήγορα να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ μεγάλο μελίσσι και παραγωγικό. Δεν γίνετε φυσικά απο τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται οπωσδήποτε χρόνος!

Θα πούμε ένα παράδειγμα λοιπόν. Έχουμε μια παραφυάδα 5 πλαισίων τον Μάιο. Η παραφυάδα αυτή λόγω του μικρού πλυθησμού δεν μπορεί να παράγει μέλι. Ότι συλλέγει το τρώει ο γόνος. Για να μετατρέψουμε σε παραγωγική αυτή τη παραφυάδα, πρέπει να βάλουμε μια δίκιλη τροφή ζαχαροζύμαρο, η αλλιώς εναλλακτικά να επισκεφτούμε μια καλή αποδοτική ανθοφορία. Για να λέμε όμως και την αλήθεια η παραφυάδα αμα δεν την ταίσουμε δεν γίνεται μελίσσι. Και όταν θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα, πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε την ενίσχυση σε τροφή, και μια καλή ανθοφορία ταυτόχρονα. Μαζί με τη τροφή δίνουμε και άχτιστα πλαίσια τουλάχιστον 2-3 παραπάνω απο το πλυθησμό της κυψέλης. Αυτό το μελίσσι σε όποια κατηγορία και αν βρίσκετε αμα έχει καλή ποιοτική βασίλισσα μπορεί να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα! Μπορεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες να γεμίσει 4 πλαίσια με γόνο και να αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και εμείς τη βοηθάμε! Η νέα βασίλισσα δεν μπορεί να γεννάει τόσο πολύ όπως μια χρονιάρα βασίλισσα, όμως έχει δυνάμεις για να κάνει ένα διόροφο μελίσσι εύκολα!

Αν λοιπόν αυτή τη πεντάρα παραφυάδα του παραδείγματος την ταίσουμε καλά, κάθε 3-4 ημέρες μπορεί να αυξάνει και ένα πλαίσιο πλυθησμό, αν φυσικά έχει επαρκής προμήθειες και ανθοφορία μαζί. Συνεπώς μέσα σε ένα μήνα περίπου μπορεί να πάρει όροφο όσο και να φαίνεται παράξενο. Συνεπώς έστω και αργοπορημένα η παραφυάδα μπορεί να προλάβει να γίνει παραγωγική. Πιθανόν να προλάβει κάποιες ανθοφορίες μελιτοφορίες όπως είναι η λυγαριά το θυμάρι, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει εντελώς παραγωγική για το πεύκο, το φθινόπωρο. Αυτές οι παραφυάδες να ξέρετε μπορούν να γίνουν πολύ παραγωγικές στο πεύκο. Στο πεύκο άνετα πηγαίνουμε και 10άρια μελίσσια. Όχι όπως στον έλατο που υπάρχουν αρκετά μεγαλύτερες απαιτήσεις. Πχ εγώ στον έλατο πηγαίνω απο 15 πλαίσια και άνω μελίσσια.

Με λίγα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακόμη και οι παραφυάδες μπορούν να γίνουν παραγωγικές, αρκεί να κουραστούμε λίγο να τις φτιάξουμε. Μόνος τους δεν γίνονται έτσι εύκολα, χρειάζονται ενίσχυση για να γίνουν δυνατές και να μας φέρουν μέλι. Και να ξέρετε ότι το μυστικό για να έχουμε παραγωγικά μελίσσια είναι ο πλυθησμός τους να ξεπερνά τα 10 πλαίσια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια