Widget Recent Post No.

Βασίλισσα γεννά μόνο στον όροφο και κάτω έχει λίγες γύρες με μέλι: Τι χειρισμό κάνω για να μεγαλώσει πιο γρήγορα;



Μελισσοκόμος ρωτάει...
Θέλω να κάνω μια ερώτηση, έχω ένα μελίσσι το οποίο είναι 17πλαισια πληθυσμό η βασίλισσα γεννάει μόνο στον όροφο έχει περίπου 6 πλαίσιά γόνο και τα υπόλοιπα με μέλι και λίγες γύρες. Η γονοφωλια κάτω είναι με λίγες γύρες και λίγα μέλια και τα υπόλοιπα πλαίσια κενά, αν δεν κάνω εναλλαγή ορόφων και τα αφήσω όπως είναι τι πρόβλημα θα υπάρχει;

Απάντηση...
Αν δεν κάνεις εναλλαγή ορόφου, δεν θα έχεις τόσο μεγάλη ανάπτυξη! Η βασίλισσα από ένστικτο την Άνοιξη ανεβαίνει και γεννά στον υψηλότερο όροφο. Για παράδειγμα αν το μελίσσι είναι διόροφο γεννά στον δεύτερο όροφο, αν είναι τριόροφο γεννά στον τρίτο όροφο. Αυτό το κάνει λόγω της ζέστης που έχει το καπάκι, και το γεγονός ότι οι μέλισσες έχουν την τάση να αναπτύσσονται προς τα επάνω. Ο χειρισμός εναλλαγής των ορόφων γίνεται ως εξής: Αν το μελίσσι είναι διόροφο, κατεβάζουμε το δεύτερο πάτωμα κάτω και βάζουμε την άδεια γονοφωλιά επάνω η οποία το πιθανότερο είναι να έχει γύρες. Στο τριόροφο μελίσσι βάζουμε τον τρίτο όροφο στην θέση του δεύτερου και τον δεύτερο στου τρίτου. Ουσιαστικά κατεβάζουμε κάτω τους γόνους και αφήνουμε ελεύθερο χώρο επάνω, για να έρθει και να γεννήσει η βασίλισσα. Μόλις κάνουμε αυτό τον χειρισμό, γίνεται έκρηξη ανάπτυξης, διότι δίνουμε στη βασίλισσα άπλετο χώρο για να γεννήσει.

Απο την εμπειρία μου μιας και εφαρμόζω συνέχεια αυτό τον χειρισμό, έχω δεί οτι σε όσα μελίσσια αντιστρέφω έτσι τους ορόφους πριν την νομή, αναπτύσσονται περισσότερο και βγάζουν περισσότερο μέλι. Ξέρεις είναι πολύ σημαντικό να γίνονται δυνατά τα μελίσσια. Αν στη διόροφη - τριόροφη κυψέλη κάνουμε αντιστροφή θα υπάρξει ένα σημείο όπου η βασίλισσα γεννά σα τρελή για να καλύψει το κενό που δημιουργήσαμε στον όροφο. Και αφού αρχήσουν να σκάνε αυτές οι χιλιάδες μέλισσες θα γίνουν συλλέκτριες και θα φέρουν μέλι.

Τώρα θέλω να αναφέρω ένα μυστικό που δεν έχει ξαναγραφεί στο παρελθόν. Έχουμε για παράδειγμα μια διόροφη κυψέλη, όμως στον δεύτερο όροφο τα τελευταία πλαίσια είναι άχτιστα. Με την αντιστροφή αν τα κατεβάσουμε κάτω, το πιθανότερο είναι να μείνουν άκτιστα, και χωρίς μέλι. Γιατί όπως είπαμε οι μέλισσες αναπτύσσονται προς τα πάνω. Αν ταυτόχρονα με την αντιστροφή ανταλλάξουμε αυτά τα πλαίσια και τα βάλουμε πάλι επάνω (τα άχτιστα), τότε μόλις έρθουν μέλια θα τα κτίσουν και θα τα δουλέψουν μια χαρά. Έτσι θα έχουμε τη καλύτερη δυνατή ανάπτυξη με τα περισσότερα χτισμένα πλαίσια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια