Widget Recent Post No.

Αυξήση μελισσιών το μεγαλύτερο δυνατό: Δηλαδή κάνουμε παραφυάδες με 1-2 πλαίσια πλυθησμό!!



Πολλοί μελισσοκόμοι θέλουν να αυξήσουν τα μελίσσια τους το περισσότερο δυνατό. Δηλαδή να γίνουν παραφυάδες με 1 η 2 πλαίσια πλυθησμό προκειμένου να γίνει τεράστια αύξηση μελισσιών από λίγα μελίσσια. Ποιό είναι το κόλπο για να φτιάξουμε τόσο μικρές παραφυάδες; Γίνεται να πετύχουν και να βγούν ποιοτικές βασίλισσες; Ποιους χειρισμούς πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε αποτέλεσμα;

Αρχικά να πούμε οτι φτιάχνοντας μια παραφυάδα του 1 πλαισίου πρέπει οπωσδήποτε ο καιρός να είναι πάνω από 20 βαθμούς την ημέρα, δηλαδή μεσά στον Απρίλιο - Μάιο! Και φυσικά να υπάρχει νεκταροέκκριση! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια τέτοια παραφυάδα είναι να έχει λίγο πλυθησμό και να μην θραφεί η βασίλισσα σωστά μετά την εκκόλαψη της. Ξέρετε οι μέλισσες ταίζουν την βασίλισσα όταν γεννηθεί και είναι πολύ σημαντικό για να αναπτύξει σωστά τα όργανα της. Είναι λάθος αυτό που λένε μερικοί μελισσοκόμοι ότι η βασίλισσα γίνεται καλή μόνο όταν βρίσκεται μέσα στο κελί της.

Μην ξεφεύγουμε όμως απο το κύριο θέμα μας. Μπορούν να πετύχουν οι παραφυάδες του 1 πλαισίου; Οι παλιοί μελισσοκόμοι λέγαν ένα κάτι πολύ σωστό: "Την Άνοιξη φτιάχνεις μελίσσι με μια χούφτα μέλισσες και πετυχαίνει". Θα έχετε παρατηρήσει στη φύση αφεσμούς που φεύγουν και είναι κυριολεκτικά μια χούφτα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μελίσσι του 1 πλαισίου γίνετε μια χαρά! Προσωπικά θέλω να τονίσω οτι για να γίνει καλή η παραφυάδα πρέπει το πλαίσιο να έχει μπόλικο πλυθησμό, και στην συνέχεια να γίνει μεταφορά 3 χιλιόμετρα προκειμένου να μη χαθεί πλυθησμός.

Μελίσσι με μια χούφτα μέλισσες γίνετε μόνο την Άνοιξη. Γιατί όμως. Η ανεβασμένη θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς βοηθάει σημαντικά το μελίσσι στην θέρμανση του γόνου! Θα έχετε παρατηρήσει οτι το μικρό μελίσσι δεν γεννά όπου να ναι. Στριμώχνεται στο τοίχωμα της κυψέλης που βαρά ο ήλιος πολλές ώρες! Έτσι ώστε να κερδίζει θερμότητα απο την φύση και όχι απο τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες δυσκολεύονται αν είναι λίγες σε αριθμό.

Συνεπώς τις περιόδους που έχουμε ζέστη και ανθοφορία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πολύ μικρούς πλυθησμούς και να κάνουμε πολύ πετυχημένα μελίσσια! Δείτε παρακάτω μια παραφυάδα του μισού πλαισίου, πόσο γόνο έχει για το πλυθησμό της. Είναι ενα περίτρανο παράδειμγα οτι την άνοιξη μπορούμε να καταρρίψουμε όλους τους κανόνες...






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι παραφυάδες του ενός και των δυο πλαισίων αν ο καιρός κάνει σκαμπανεβάσματα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές όπως φέτος για παράδειγμα θα βγουν σχετικά αδύναμες και θα χρειαστούν ενίσχυση με διάφορους τρόπους για να φτιαχτούν.

    Αν δεν υπάρχει ανθοφορία και το μελίσσι είναι μικρό θα χρειαστεί προφανώς προσθήκη γυρεόπιτας και τροφοδοσία για ανάπτυξη(έξτρα έξοδα). Όλα ειναι σχετικα διότι πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψιν και ο τόπος και η θερμοκρασία μέχρι και οι άνεμοι την συγκεκριμένη χρονική περιόδο που θα το κάνει αυτό. Δεν είναι παιχνιδάκι.

    Κάποιοι παλιοί λένε ότι τους συμφέρει αναλόγως πόσα θα τους σκάσεις να πάρεις παραφυάδες και πάλι δεν είναι σίγουρο. Και αν κάποιος άπειρος δει αυτό και το εφαρμόσει υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει να πάθη ζημιά αντί να αυξήσει τον αριθμό αν δεν λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψιν.

    Καλύτερα πχ να κόψω 20 παραφυάδες 3 πλαισίων που θα πάρουν τα πάνω τους σύντομα παρά 40 παραφυάδες του ενός ή δυο πλαισίων που θα κινδυνεύσουν ενδεχομένως από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.
    Δηλαδή καλύτερα να έχουμε 20 δυνατά μελίσσια παρά 40 αδύναμα.

    Με τον χρόνο και την πείρα που αποκτούμε μπορούμε να πάμε σε μεγαλύτερο άνοιγμα. Μια και έξω είναι μεγάλο ρίσκο γιατί δεν είναι να πετύχεις να τις κόψεις αλλά να τις φτιάξεις και να τις διατηρήσεις αυτές τις παραφυάδες να τις βγάλεις πέρα την άνοιξη παραγωγικές και γερές απο αρρώστιες και άλλους κινδύνους.

    Επίσης τι κάνει ένας νέος μελισσοκόμος αν υποθέσουμε πως θα εισάγει κελί στην παραφυάδα και η μάνα την κόψουν μέσα στο κελί (απίθανο αλλά μου έχει συμβεί πολλές φορές) ; Πρέπει να κάτσει να ενώσει μελίσσι ενός πλαισίου; ή να επιβαρυνθεί να εισάγει βασίλισσα που θα αγοράσει και δε θα ξέρει τι μάνα είναι ή ακόμη στην χειρότερη οι μέλισσες θα είναι πλέον προχωρημένες ηλικιακά και την κόψουν και αυτή;

    Γιαυτό μικρά βήματα κάθε φορά για να μην κλαίμε τα λεφτά μας και τον κόπο μας. Καλά όλα αυτά τα άρθρα αλλά δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!