Widget Recent Post No.

Μόσχος Ντιώνιας: Πως θα πάρουμε πάτωμα γεμάτο μέλι με χρήση βασιλικού διαφράγματος (video)


Ο μόσχος Ντιώνιας μας κάνει μάθημα στα μελίσσια του και μας δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να πάρουμε πολύ μέλι χρησιμοποιώντας βασιλικό διάφραγμα. Όπως εξηγεί και στο βίντεο εφαρμόζει μια πολύ "προτότυπη μέθοδο" κατα την οποία βάζει το πάτωμα χωρίς να ανεβάσει καθόλου γόνο. Όπως ισχυρίζεται οι μάνες είναι δικής του επιλογής, ενός χρονών και δεν πρόκειται να σμηνουργήσουν. Όταν λέμε "επιλογής" εννοούμε ότι διαλέγουμε τον γόνο που θα κάνουμε εμβολιασμό στη βασιλοτροφία. Για παράδειγμα ο Μόσχος διαλέγει πάντα μελίσσια που δεν έχουν καθόλου τάση για σμηνουργία και αναπτύσσονται πολύ πρώιμα την Άνοιξη!

Τώρα όσον αφορά αυτή τη μέθοδο κοιτάξτε να δείτε γιατί έχει τόσο καλά αποτελέσματα. Η βασίλισσα γεννά κάτω και όπως βλέπουμε είναι μπλοκαρισμένη σε μεγάλο βαθμό απο μέλια. Αυτό σημαίνει ότι η γέννα είναι μικρή άρα δεν έχουμε μεγάλη κατανάλωση σε μέλι. Συνεπώς οι μέλισσες έχουν λιγότερα στόματα να ταίσουν. Με το διάφραγμα εμποδίζουμε τη βασίλισσα να ανέβει επάνω και να γεννήσει, άρα οι μέλισσες θα πάνε και θα αποθηκεύσουν εκεί το μέλι. Όπως λέει και ο Μόσχος αν η ανθοφορία δώσει τότε το πάτωμα θα γεμήσει μέλι.

Αυτή η μέθοδος δεν ξέρω αν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όλους τους μελισσοκόμους εφόσον σε ανθοφορίες όπως της πορτοκαλιάς η τάση για σμηνουργία είναι μεγάλη. Ωστόσο ο Μόσχος βρίσκεται στη Βόρειο Ελλάδα και τα μελίσσια του είναι με επιλεγμένες νεαρές βασίλισσες. Δείτε το βίντεο και πάρτε γνώσεις για να μάθετε και εσείς να έχετε μεγάλη παραγωγή απο τα μελίσσια σας...

Δείτε το βίντεο που ανέβασε συνάδελφος μελισσοκόμος μαζί με τον Μόσχο στην ομάδα του melissocosmou στο facebook...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Αλήθεια είναι! Η νέα βασίλισσα έχει πολλές φερομόνες και κρατάει το μελίσσι σε συνοχή. Οι μέλισσες που γεννιούνται δεν συνωστίζονται, αλλά ανεβαίνουν στο πάτωμα και σε λίγες ημέρες μετατρέπονται σε συλλέκτριες. Παιδιά δοκιμάστε τα πάντα μέχρι να βρείτε το δικό σας τρόπο που σας ταιριάζει... Επίσης το μελίσσι επειδή είναι πρώιμη η ανθοφορία, προλαβαίνει να πάει μετά στον έλατο σε δεύτερη νομή,εαν μετά τον τρύγο βγάλουμε το διάφραγμα και αναπτυχθεί κανονικά.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. αν οι μανες ειναι της ιδιας χρονιας, μπορουν να υποστηριξουν ενα μελισσι για συλλογη μελιου αφου το ενισχυσουμε με πληθυσμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!