Widget Recent Post No.

Πώς προχωράνε τα μελίσσια, πόσο μέλι - γύρη αποθήκευσαν και πότε προβλέπεται να γίνει ο πρώτος τρύγος μελιού


Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Οι καλές καιρικές συνθήκες το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οι πλούσιες ανθοφορίες γύρω από το μελισσοκομείο βοήθησαν τα μελίσσια να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να αποθηκεύσουν πολλές τροφές για την εποχή.
Οι γόνοι σε μεγάλη έκταση και τα στεφανώματα γεμάτα μέλι.




Φυσικά δε λείπει και το μπλοκάρισμα των πλαισίων από γύρη και μέλι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά στα δυνατά μελίσσια αυτή την εποχή όταν βοηθάει ο καλός καιρός.






Ήδη ξεκίνησαν να σφραγίζουν τα πρώτα πλαίσια μελιού και απ' ότι φαίνεται ο πρώτος τρύγος θα γίνει αρκετά νωρίς φέτος για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας.




Στη συνέχεια ακολουθούν σημαντικές ανθοφορίες και οι μετακινήσεις σε αυτές είναι απαραίτητο να γίνουν τη σωστή στιγμή για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά η Κοντορίγανη αποτελεί πολύ καλή επιλογή. Δίνει πολύ μέλι την Άνοιξη μετά από βροχή και η ανθοφορία της διαρκεί πολλές μέρες ανάλογα με τις βροχές που θα πέσουν τις μέρες που ανθίζει.



Στη συνέχεια η Ακακία που η ανθοφορία της επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Βέβαια αν δεν βρέξει τις ημέρες που ανθίζει, δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού για 7 μέρες περίπου.

Τέλος, το Παλιούρι ίσως το καλύτερο μελισσοκομικό φυτό της Άνοιξης στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανθοφορία του διαρκεί 15 μέρες περίπου κι αν δε βρέξει δίνει μεγάλες ποσότητες μελιού και γύρη υψηλής αξίας για τα μελίσσια. Στο βίντεο προηγούμενης χρονιάς φαίνεται χαρακτηριστικά, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, πως το παλιούρι "μέλωσε".

Καλή συνέχεια όποια ανθοφορία κι αν προτιμήσετε και καλά μέλια σε όλους!

Πηγή: queenbeegr.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια