Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση δεύτερου πατώματος: Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να μεγαλώσουμε τα μελίσσια!


Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να μεγαλώσουμε τις κυψέλες!

Κατά τους μήνες της Άνοιξης παρατηρείται στην κυψέλη αύξηση γόνου και πληθυσμού των μελισσιών. Απο τα μέσα της Άνοιξης και μετά η ωοτοκία της βασίλισσας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτήν την εποχή η τάση για σμηνουργία είναι ιδιαίτερα αυξημένη γι αυτό ο μελισσοκόμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χειρισμούς του.

Μια κύρια αιτία που μπορεί να δημιουργήσει το φαινόμενο της σμηνουργίας είναι η έλλειψη χώρου γι αυτό λοιπόν όταν παρατηρήσουμε τις μέλισσες να πατάνε και στα 9 πλαίσια, και ο γόνος να καλύπτει 6-8 πλαίσια, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα δεύτερο πάτωμα. Έτσι δίνουμε χώρο στην βασίλισσα να γεννήσει και αποτρέπουμε και την σμηνουργία. Ο δεύτερος όροφος θα τοποθετηθεί στο επάνω μέρος της κυψέλης που είναι γεμάτη απο μέλισσες και θα περιέχει χτισμένα και άχτιστα πλαίσια.
Το πάτωμα (2) μπορεί να προστεθεί με δύο τρόπους. Ή θα βάλουμε 2 πλαίσια γόνου απο την κυψέλη στο πάτωμα και τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσουμε χτισμένα/άχτιστα ή θα βάλουμε μόνο χτισμένα/άχτιστα. Το καλύτερο για εναν αρχάριο μελισσοκόμο είναι να δοκιμάσει τον 1ο τρόπο ανεβάζοντας στο πάτωμα 2 πλαίσια κλειστού γόνου.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1) Ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης (1)

2) Τοποθετούμε πάνω απο την κυψέλη (1) – το πάτωμα (2)

3) Κλείνουμε την κυψέλη (2) τοποθετώντας το καπάκι της αρχικής μας κυψέλης.

Για να βοηθήσουμε την βασίλισσα να ανέβει στον επάνω όροφο και να ξεκινήσει η ωοτοκία, παίρνουμε απο την κυψέλη (1) 2 πλαίσια κλειστού γόνου όπως είναι μαζί με τις μέλισσες και τα ανεβάζουμε στο κέντρο απο το πάτωμα (2). Στην θέση τους αντικαθιστούμε με 2 πλαίσια χτισμένα ή άχτιστα, προσπαθώντας να μην κόψουμε τον εμβρυοθάλαμο στην μέση. Τα υπόλοιπα πλαίσια του πατώματος συμπληρώνονται με χτισμένα ή άχτιστα. εικόνα.1

Ο χειρισμός αυτός κρύβει κινδύνους. Εάν εκτιμήσουμε λάθος και τοποθετήσουμε νωρίς το πάτωμα, κινδυνεύει ο γόνος που ανεβάσαμε να κρυώσει έχοντας δυσάρεστα αποτελέσματα. Κρίνοντας απο τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον και την δυναμική του μελισσιού θα αποφασίσουμε την χρονική στιγμή που θα προσθέσουμε το πάτωμα.


Όταν έχουμε καιρό συνεχώς μεταβαλλόμενο μπορεί να δυσκολευτούμε στην τοποθέτηση δεύτερου πατώματος ειδικά αν έχουμε κρύες νύχτες καλό θα ήταν να μην ανεβάζουμε δύο πλαίσια με γόνο.

Το τέχνασμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μελισσοκόμος κατα τον Jean-Prost για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι ανάμεσα απο την κυψέλη (1) και το πάτωμα (2) να τοποθετήσουμε 4 φύλλα εφημερίδας την άνοιξη, 2 το καλοκαίρι.εικόνα.2

Στην εφημερίδα θα κάνουμε κάνουμε μια σχισμή για να διευκολύνουμε τις μέλισσες να ανέβουν όταν αυτές το αποφασίσουν. Έτσι θα περιορίσουμε τις μέλισσες στην αρχική κυψέλη (1) χωρίς να χαλάσουμε την θερμοκρασία που διατηρούν.Όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί οι μέλισσες θα μασήσουν την εφημερίδα και θα ξεκινήσουν να γεμίζουν το επάνω πάτωμα.


Όταν έχουμε καλή θερμοκρασία μπορούμε να βάλουμε απευθείας το πάτωμα επάνω απο την αρχική μας κυψέλη. εικόνα 3.

Η διάταξη των πλαισίων ποικίλει ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε. π.χ. για την ανθοφορία της πορτοκαλιάς χρησιμοποιούνται φύλα κηρήθρας εναλλάξ δηλαδή ένα πλαίσιο χτισμένο – ένα άχτιστο.

Σε περιόδους καλής νεκταροέκκρισης οι μέλισσες μπορούν να γεμίσουν το πάτωμα σε μία με μιάμιση εβδομάδα! Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και 3ο πάτωμα κατευθείαν επάνω στο δεύτερο ή ανάμεσα.


Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια