Widget Recent Post No.

Πρόβλημα με σμηνουργία; Η μήπως όχι;



Με ρωτάνε τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι αυτό το πράγμα, έτσι σήμερα θα κάνουμε μια ανάρτηση, έτσι ώστε να πέσει λίγο φώς στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως γνωρίζουμε οι μέλισσες για να κάνουν βασίλισσα, φτιάχνουν τα λεγόμενα βασιλοκελιά, τα οποία είναι μεγάλα όσο 2-3 μέλισσες σε μήκος και έχουν φορά ΠΑΝΤΑ προς τα ΚΑΤΩ. Μερικοί μελισσοκόμοι μπερδεύονται με τα κηφηνοκελιά, τα οποία είναι και αυτά μεγάλα μερικές φορές, αλλά έχουν πάντα φορά οριζόντια, και κοιτάνε όπως και τα εργατικά κελιά. Ουσιαστικά ξέρουμε ότι υπάρχει βασιλικό κελί, αν έχει φορά προς τα κάτω, και έχει σκουλήκι η προνύμφη μέσα.
Το μελίσσι κάνει βασιλοκελιά, όταν μείνει ορφανό, όταν θέλει να αλλάξει την μάνα, δηλαδή να την αντικαταστήσει. Και τρίτη τελευταία περίπτωση όταν θέλει να σμηνουργήσει. Σε αυτή τη τελευταία περίπτωση έχουμε να πούμε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα σήμερα.

Το μελίσσι εκ φύσεως κάνει κάποια μικρά κουπάκια, ειδικά την Άνοιξη. Είναι μερικά "ψεύτηκα" βασιλοκελιά, πολύ μικρά, τα οποία είναι εντελώς κενά και δεν έχουν τίποτα στο εσωτερικό τους. Οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι ανησυχούν όταν τα βλέπουν, διότι νομίζουν ότι το μελίσσι επρόκειτο να σμηνουργήσει. Και είναι τελείως λάθος. Το μελίσσι κάνει αυτά τα μικρά "κυπελάκια" η κουπάκια, (όπως θέλετε ονομάστε τα) για ένα απλούστατο λόγο! Απο ένστικτο. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ότι αυτά τα κουπάκια, όταν είναι πολλά, προμηνύεται σμηνουργία. Γι αυτό μην ανησυχείτε άδικα.

Και αφού το ανοίξουμε με το ξέστρο δεν έχει τίποτα στο εσωτερικό του...



Ωστόσο το μυστικό για να μη δίνουμε σημασία σε αυτά τα κουπάκια, είναι όταν βρίσκονται εκτός περιοχής γόνου! Να γνωρίζετε ένα μυστικό. Ό έμπειρος μελισσοκόμος γνωρίζει πότε αυτά τα κουπάκια μπορούν να γίνουν βασιλικά κελιά, και το μελίσσι να σμηνουργήσει. Φαίνονται απο την όψη τους, βρίσκονται πάντα περιμετρικά του γόνου, και έχουν μια διαφορετική όψη, που το καταλαβαίνουμε ενστικτοδώς. Με την πείρα θα το μάθετε. 

Να για παράδειγμα κουπάκια τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα για σμηνουργία. Αυτά για παράδειγμα έτσι όπως τα βλέπω, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να έχουν και αυγουλάκι απο τη βασίλισσα. Και ξέρετε τι γίνετε όταν μεγαλώσει το σκουληκάκι! Σμηνουργία, σε 16 μέρες ακριβώς!

Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι τα κουπάκια, δεν είναι και τόσο στρογγυλά. Έχουν μέλισσες γύρω που σημαίνει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Έχουν στόμιο χτισμένο ομοιόμορφα, και φαίνεται ότι το προεκτείνουν σιγά σιγά. Είμαστε σίγουροι οτι εδώ δεν είμαστε σε μια απλή περίπτωση, αλλά σε καθαρή τάση σμηνουργίας. Μπορεί ακόμα να μην έχουν γεννηθεί, αλλά φαίνεται ότι το μελίσσι θα αποκτήσει τάση για σμηνουργία. Αυτό φυσικά το λέει το ένστικτο του μελισσοκόμου κάθε φορά, και εγώ προσπαθώ να σας το περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με σμηνουργιες... εχω 3 μελισσια που μου βγαζουν βασιλοκελια. εγω τα χαλαω βεβαια αλλα σκεφτηκα οτι αν τα μεταφερω μακρια για λιγες ημερες και μετα τα ξαναεπιστρεψω θα τους κοψω την επιθυμια για σμηνουργια? η θα παει τζαμπα ο κοπος της μεαφορας?
    (τωρα εχω βαλει τριτο οροφο για να τους δωσω χωρο γιατι ειχαν φρακαρει με μελια και γυρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα οχι σε 16 ημερεσ αλλα μολισ σφραγισουν το πρωτο κελι σε 8 ημερες περιπου φευγει η παλια μανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Δύο μελίσσια ενώ είχαν καινούργιες μάνες και γεννούσαν κανονικά το ένα την άλλαξε και το άλλο την χάλασε. Μήπως γνωρίζει κάτι κάποιος για αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!