Widget Recent Post No.

Μερικά κόλπα για γρήγορη επιθεώρηση πολλών μελισσιών



Σήμερα θα μάθουμε πως κάνουμε γρήγορη επιθεώρηση μελισσιών, με τη μέγιστη δυνατή απόδοση χρόνου ανα μελίσσι. Ξέρετε λίγα λεπτά αν εξοικονομήσουμε απο κάθε μελίσσι, ουσιαστικά θα κερδίσουμε ώρες δουλειάς, τις οποίες μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε με άλλο τρόπο, πχ συρματώματα, βαφή κυψελών κλπ, δηλαδή εργασίες χρονοβόρες που έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να τις "εξαφανίσουμε". Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι έχουν 500 και 1000 μελίσσια. Δεν αναρωτιέστε τι κάνουν και πως επιθεωρούν τόσα πολλά μελίσσια; Η μήπως δεν τα επιθεωρούν όλα;

Το κλειδί για να εξοικονομήσουμε χρόνο στην επιθεώρηση είναι η εμπειρία. Ο νέος μελισσοκόμος πρέπει να ξοδέψει άπειρες εργατοώρες λεπτομερής επιθεώρησης, προκειμένου να μάθει να ερμηνεύει το μελίσσι απο επάνω, βγάζοντας μόνο το καπάκι. Δηλαδή θα σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Έχουμε ένα 7άρι μελίσσι, ανοίγουμε το καπάκι, και οι μέλισσες είναι ήρεμες και κάνουν τις δουλειές τους. Σαν γενική εικόνα δηλαδή, βλέπουμε ένα "συνεκτικό" μελίσσι το οποίο δεν βουίζει, και μας δείχνει με τη δική του γλώσσα, ότι υπάρχει γόνος βασίλισσα, και όλα κυλάνε ομαλά. Είναι όπως λέμε η δύναμη της συνήθειας. Όσες περισσότερες επιθεωρήσεις κάνετε, τότε το παραμικρό να μη πηγαίνει καλά σε ένα μελίσσι, το καταλαβαίνουμε.
Ο παλιός και μεγάλος μελισσοκόμος με τα 1000 μελίσσια λοιπόν, δεν επιθεωρεί. Ανοίγει λίγο το καπάκι, και μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει μέσα. Ξέρω φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα απο την εμπειρία; Όταν κάνεις ένα πράγμα τόσες χιλιάδες φορές, μετά ξεκλειδώνονται κάποια μυνήματα των μελισσιών που πρίν δεν τα βλέπαμε με κανένα τρόπο.

Έγω για παράδειγμα όταν βιάζομαι στα μελίσσια μου, και θέλω να τσεκάρω όσα έχουν πρόβλημα, κοιτάζω τις εισόδους. Ένα προβληματικό μελίσσι, δεν έχει ποτέ καλή κίνηση στην είσοδο του. Οι μέλισσες είναι γερασμένες, δεν έρχεται πολύ γύρη, το μελίσσι δεν ακούγεται, και έρχεται μια μέλισσα στο τόσο. Συνεπώς με το συνδιασμό αυτών των μικρών "σημαδιών" μπορούμε να καταλάβουμε και τι περίπου συμβαίνει μέσα στο μελίσσι.

Αν ακούσετε για παράδειγμα έντονο βουητό σε ένα μελίσσι, η σας επιτεθούν πολλές μέλισσες, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Τσεκάρετε λοιπόν όσα μελίσσια σας κινούν τη περιέργεια να το κάνετε. Τα μελίσσια που αναπτύσσονται το δείχνουν με τον τρόπο τους. Πχ τα ασπρίσματα στα κεριά είναι δείγμα ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε, μόνο βασιλευμένο μελίσσι και με γόνο χτίζει νέες κηρήθρες.

Επίσης μεγάλο πράγμα στην επιθεώρηση των μελισσιών, είναι η θέση τους, δηλαδή να είναι σε μια παράλληλη γραμμή, και να μην υπάρχει ανώμαλο έδαφος που εμποδίζει να πηγαινοερχόμαστε για οτιδήποτε.

Ένα μεγάλο μυστικό για να καταλάβουμε το καλό, βασιλευμένο μελίσσι, που αναπτύσσετε βγάζοντας μόνο μια κηρήθρα, είναι αν το καπάκι είναι κολλημένο, και αν οι κηρήθρες ξεκολλάνε εύκολα. Γενικά ισχύει ένας κανόνας. Όταν η πρόπολη δεν ζεσταίνεται είναι σα τσιμέντο, και το καπάκι όπως και οι κηρήθρες είναι σαν τούβλα κολλημένες. Ωστόσο η παρουσία γόνου στο μελίσσι αυξάνει τη θερμοκρασία, έτσι όλα είναι πολύ μαλακά. Παρατηρήστε τη πρόπολη, όταν είναι μαλακή και όλα ξεκολλάνε έτσι εύκολα, πόσο δυνατά μελίσσια είναι. Δεν είναι ποτέ τυχαίο. Μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια κατά το άνοιγμα του μελισσιού, είναι σημάδι για το τι συμβαίνει μέσα...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Και τωρα που ήρθε ο απρίλης και μπηκε δυναμικα, τι κάνουν αυτοί οι μελισσοκομοι με τα 1000 μελισσια, (αφού έχουν πάρει όλα τα προληπτικά μέτρα και έχουν τρεναρει τη σμηνουργια) με τα μελισσια που άρχισαν να κάνουν βασιλοκελια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!