Widget Recent Post No.

Προσελκύστε αφεσμούς κατευθείαν στη κυψέλη



Διαβάστε και μάθετε πως μπορείτε να προσελκύσετε τους αφεσμούς εκεί που εσείς θέλετε χωρίς τρέξιμο και ταλαιπωρία. Σήμερα θα δείτε μια παρουσίαση για τα μαντηλάκια αφεσμών που διαθέτει η εταιρία ANEL και σύμφωνα με την εμπειρία των νέων αλλά και των παλιών κάνουν θαύματα!

Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των αφεσμών και παρότρυνσης της απευθείας εγκατάστασής τους σε κυψέλες-παγίδες εντός του μελισσοκομείου, εξετάσαμε τη χρήση μιας νέας προσελκυστικής ουσίας σε σακουλάκι το οποίο περιέχει ένα υγρό μαντηλάκι, εμποτισμένο με γερανικό οξύ, κιτράλη, γερανιόλη και έλαιο τριαντάφυλλου. Όταν τα μαντηλάκια αφεσμών τοποθετήθηκαν σε κυψέλες-παγίδες σε απόσταση 5 ή 30 μέτρων από τις αποικίες, το 60% των αφεσμών εγκαταστάθηκαν απευθείας και μόνιμα στις κυψέλες-παγίδες.

 Όλοι οι αφεσμοί που εγκαταστάθηκαν ήταν δεύτεροι αφεσμοι, με μία ή περισσότερες αγονιμοποίητες βασίλισσες. Δεν προσελκύστηκε κανένας πρώτος αφεσμός. Όταν τα μαντηλάκια τοποθετήθηκαν σε κυψέλες-παγίδες και κρεμάστηκαν στα κλαδιά των παρακείμενων δέντρων, προσελκύστηκαν το 90,9% των αφεσμών. Εννέα πρώτοι αφεσμοί σχημάτισαν τσαμπιά γύρω από τα μαντηλάκια προσέλκυσης αφεσμών, ενώ προσελκύστηκε και ένας δεύτερος αφεσμός ο οποίος εγκαταστάθηκε απευθείας στην κυψέλη-παγίδα.

Η σμηνουργία είναι ο φυσικός τρόπος αναπαραγωγής για την αποικία των μελισσών. Εξυπηρετεί τη διασπορά του είδους σε νέες περιοχές και πηγές εύρεσης τροφής. Αν και οι πρώτοι αφεσμοί (δηλ. η αναχώρηση της γονιμοποιημένης βασίλισσας με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της αποικίας) είναι ευνοϊκοί για την αποικία, οι δεύτεροι αφεσμοί (δηλ η αναχώρηση μίας ή περισσότερων αγονιμοποίητων) βασιλισσών με περιορισμένο αριθμό μελισσών) μπορεί να είναι επιζήμιοι. 

Ως εκ τούτου, δεν είναι και οι δυο περιπτώσεις επιθυμητές για το μελισσοκόμο, καθότι μπορεί να επιφέρουν οικονομικές ζημιές, τόσο από άποψης πληθυσμού των μελισσών, όσο και από άποψης παραγωγής μελιού. ο Simpson (1958) εκτιμούσε ότι σε ένα μέσο έτος, ένα ποσοστό 10 έως 40% των αποικιών σε ένα μελισσοκομείο εμπορικής λειτουργίας θα δημιουργήσουν αφεσμούς εάν αφεθούν χωρίς επιτήρηση, και για το λόγο αυτό έχουν επινοηθεί πρακτικές διαχείρισης που περιορίζουν αυτό το φαινόμενο, αποτρέποντας τη σμηνουργία. Επιπλέον, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται προσελκυστικές ουσίες για τη σύλληψη και την εγκατάσταση τσαμπιών αφεσμών.

Στην πλειοψηφία τους, οι προσελκυστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δολώματα βασίζονται σε στοιχεία του αδένα Nasonov (Free κ.ά., 1981α, 1981β, 1982 Lecher και Morse, 1983, Kigatiira κ.ά., 1986, Schmidt, 1994) ή των γναθιαίων αδένων των βασιλισσών (Butler κ.ά., 1961, Callow κ.ά., 1964, Kigatiira κ.ά., 1986). Η επιτυχία προσέλκυσης είναι, ωστόσο, ευμετάβλητη και συνήθως απαιτεί την τοποθέτηση παγίδων σε μεγάλη απόσταση από το μελισσοκομείο, καθότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αφεσμοί συνήθως μεταναστεύουν κατά 200 έως 1000 μέτρα από το σημείο αναχώρησής τους (Schmidt, 1995), αν και στοιχεία πειραματικών ερευνών έχουν δείξει ότι οι τεχνητοί αφεσμοί μπορεί να επιλέξουν μια φωλιά σε εμβέλεια 30 μέτρων (Seeley και Morse, 1977).

Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης και διασφάλισης της απευθείας εγκατάστασης αφεσμών όσο πιο κοντά γίνεται στις αποικίες σμηνουργίας, με τη χρήση μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους μεθόδου, αξιολογήσαμε την αποτελεσματικότητα μιας καινοτομικής επινόησης - το μαντηλάκι αφεσμού - το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για την προσέλκυση των αφεσμών.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα μαντηλάκια αφεσμών που τοποθετήθηκαν εντός των κυψελών-παγίδων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν σε εξωτερικό χώρο, εξασφάλισαν ικανοποιητική προσέλκυση τόσο για τους πρώτους όσο και για τους δεύτερους αφεσμούς. Η εύκολη τοποθέτηση και η καινοτομία της μεθόδου αποδέσμευσης (το μικρό σακουλάκι επιτρέπει στο δόλωμα να παραμείνει ενεργό για 10-15 ημέρες όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά πειράματα) δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή ως μέθοδος ελέγχου της σμηνουργίας από τους μελισσοκόμους. 

Αν και δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή συγκριτικών μελετών με άλλα προϊόντα δολώματος αφεσμών του εμπορίου (περιορισμένο διάστημα σμηνουργίας και αντίξοες καιρικές συνθήκες που απέτρεψαν τη σμηνουργία την επόμενη χρονιά), το υψηλό ποσοστό προσέλκυσης είναι συναφές και παρόμοιο με άλλα πειραματικά αποτελέσματα που σημειώνονται στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία (Free κ.ά. 1981β, Lecher και Morse, 1983, Kigatiira κ.ά., 1986, Schmidt, 1994, 2001). Ωστόσο, η μελλοντική έρευνα στα σημεία εγκατάστασης, συγκρίνοντας ένα πλήθος διαφορετικών δολωμάτων προσέλκυσης αφεσμών, θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον πεδίο για τη μελισσοκομία.

Το πιο απροσδόκητο ίσως εύρημα αυτής της έρευνας ήταν η αξιοσημείωτη διαφορά στη συμπεριφορά κατά τη σμηνουργία που σημειώθηκε μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων αφεσμών, καθότι μέχρι στιγμής ήταν γενικά αποδεκτό ότι τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι αφεσμοί ακολουθούν την ίδια διαδικασία σμηνουργίας (Gilley και Tarpy, 2005): σχηματίζουν δηλαδή ένα προσωρινό τσαμπί σε παρακείμενες θέσεις έχοντας αφήσει την αρχική αποικία, μέχρι τη δεύτερη αναχώρησή τους για την τελική νέα φωλιά τους. 

Παρότι αυτό παρατηρήθηκε σε όλους τους πρώτους αφεσμούς και στα δύο πειράματα, δεν παρατηρήθηκε σε κάποιον από τους δεύτερους αφεσμούς. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικών πειραματισμών, οι οποίοι πιθανόν να αποκαλύψουν τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Επικοινωνήστε με την ANEL στα τηλέφωνα: 2102483870 ή 2102771180
Email: sales@anel.gr
Site: www.anel.gr
Δείτε το προϊόν: Μαντηλάκια αφεσμών ANEL


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια