Widget Recent Post No.

Μελίσσι έτοιμο για σμηνουργία και ο κίνδυνος. Χειρισμοί ανάπτυξης



Βασιλοκελιά σμηνουργίας! Ο γλυκός εφιάλτης της Άνοιξης. Κανένας μελισσοκόμος, δεν μπορεί να μην ιδρώνει μόλις βλέπει αυτά τα κελιά, τα οποία μερικές φορές είναι τόσα πολλά, που αδυνατείς να τα χαλάσεις. Ο πυρετός της Άνοιξης, που τα μελίσσια χαίρονται, και μέσα στη χαρά τους θέλουν να πολλαπλασιαστούν και να πετάξουν μακριά. Ωστόσο για τον μελισσοκόμο αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Μελίσσια που σμηνουργούν χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς.
Καταρχήν δείτε μερικές φωτογραφίες απο βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Όπως παρατηρείτε όλα είναι μεγαλούτσικα και είναι τοποθετημένα περιμετρικά του γόνου. Ένα καθαρό δείγμα ότι επρόκειτο σύντομα να έχουμε σμηνουργία είναι και η έλλειψη γόνου. Η βασίλισσα που ετοιμάζεται να πετάξει μακριά δεν γεννάει, έτσι ώστε να μικρίνει το μέγεθος της, να συγκεντρώσει δυνάμεις και να μπορεί να ταξιδέψει.






Αυτά που είδαμε παραπάνω, είναι καθαρή περίπτωση σμηνουργίας, και μάλιστα πολύ σοβαρής. Αν δείτε κάτι τέτοιο σε μελίσσια σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε αμέσως δραστικά μέτρα. Πιστεύω ότι δεν αρκεί να χαλάσουμε τα κελιά, και είναι προτιμότερο να κόψουμε μια καλή παραφυάδα, με τα ήδη υπάρχων κελιά. Μάλιστα βγαίνουν και οι καλύτερες βασίλισσες. Πιστεύω πως είναι η ιδανικότερη λύση να φτιάξει ο νέος μελισσοκόμος μελίσσια με ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ.

Είναι προτιμότερο όταν κόψουμε τη παραφυάδα, να δώσουμε 3 πλαίσια με πλυθησμό στη παραφυάδα, και να την τοποθετήσουμε στη θέση της μητρικής κυψέλης, ενώ τη μητρική κυψέλη που έχει θέμα με σμηνουργία, τη βάζουμε σε μια καινούργια θέση, όπου θα δώσουμε ένα μεγάλο περιθώριο να σταματήσει τις "τάσεις φυγής". Γενικά αν το μελίσσι που σμηνουργεί χάσει συλλέκτριες σοκάρεται σημαντικά, και διακόπτει άμεσα τη τάση του. Μέσα σε μια ημέρα βλέπουμε διαλυμένα ολα τα βασιλικά κελιά, απο την ίδια τη βασίλισσα.

Προσέχουμε πολύ με τη σμηνουργία, και να ξέρετε πως ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι να τη προλάβουμε πρίν να είναι αργά! Δίνουμε συνεχώς χώρο, δεν στριμώχνουμε τα μελίσσια, δίνουμε νέες κηρήθρες για χτίσιμο και δεν ταίζουμε υπερβολικές ποσότητες.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια