Widget Recent Post No.

Προστασία των μελισσών απο τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα. Κοινοποιήστε το παντού!!!



Αυτή την ανακόινωση συνάδελφοι πρέπει να την κοινοποιήσετε παντού. Είναι ο μόνος τρόπος να αμυνθούμε απέναντι στους ψεκασμούς που δηλητηριάζουν τα μελίσσια μας. Ας κάνουμε ότι μπορούμε να βάλουν μυαλό οι αγρότες, διότι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ που τα φυτά δεν θα δένουν καρπούς. Στην Αμερική πληρώνουν πάνω απο 100 ευρώ τη κάθε κυψέλη που θα φέρει ο μελισσοκόμος στο κτήμα τους, και ξέρετε γιατί; Γιατί χωρίς μέλισσες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!!! Έτσι ραντίζαν και αυτοί χωρίς να ενημερώνονται, μα όταν είδαν τα αποτελέσματα ήταν πολύ αργά...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αυτή την εποχή, που οι περισσότερες καλλιέργειες είναι σε περίοδο ανθοφορίας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς με γεωργικά φάρμακα. Πολλές Δ.Α.Ο.Κ. ανά την Ελλάδα βγάζουν μάλιστα και οδηγίες για το θέμα αυτό με συμβουλές προς τους παραγωγούς και τους μελισσοκόμους. Παλιότερα μάλιστα, και πριν τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων από το ΥΠ.Α.Α.Τ., πολλές Περιφερειακές Υπηρεσίες προχωρούσαν και σε καθολικές "απαγορεύσεις" ψεκασμών (αυθαίρετες οι πιο πολλές) κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.
Το θέμα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων το οποίο θεσπίστηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την υπ' αριθ. 8197/90920/22-7-2013 Υπουργική Απόφαση. Στο άρθρο 28 η Υ.Α. αναφέρει ότι:

Με εγκύκλιο που εκδίδεται από τη ΣΕΑ (Υπουργείο) καθορίζονται οι βέλτιστες εργασιακές πρακτικές σχετικά με:

α) Την αποθήκευση, το χειρισμό, την αραίωση και την ανάμειξη των γεωργικών φαρμάκων πριν την εφαρμογή λαμβάνοντας υπόψη τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, τα αναφερόμενα από Διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., τα αναφερόμενα σε εθνικά και διεθνώς διαδομένα πρότυπα ολοκληρωμένης παραγωγής καθώς και αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων,

β) τον χειρισμό των συσκευασιών και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου,

γ) τη διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή και

δ) τον καθαρισμό του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται μετά την εφαρμογή.

Σε εφαρμογή λοιπόν αυτού του άρθρου το ΥΠ.Α.Α.Τ έχει εκδώσει την Εγκύκλιο υπ' αριθ. 5919/62354/13-5-2014 με την οποία εξειδικεύεται και το θέμα της προστασίας των μελισσών. (Ολόκληρη την Εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ).

Ας δούμε τι ακριβώς λέει για το συγκεκριμένο θέμα:

Μέτρα προστασίας μελισσών

Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:

Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

Αποφεύγεται τη δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!