Widget Recent Post No.

Πως βάζουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα σε παραφυάδες και ορφανά μελίσσια για να έχουμε τεράστια αποδοχή



Σήμερα θα σας πω μερικά πολύ απλά πράγματα για να βάζετε τις γονιμοποιημένες βασίλισσες μέσα στα μελίσσια και η αποδοχή να είναι 100% επιτυχημένη. Δηλαδή να μην υπάρχει ούτε μια περίπτωση οι μέλισσες να επιτεθούν στη βασίλισσα και να μας τη σκοτώσουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άξιοι βασιλοτροόφοι που πουλάνε βασίλισσες, και επειδή μερικοί νέοι μελισσοκόμοι δεν ξέρουν πως να τις διαχειριστούν σωστά, θα δώσουμε σημαντικές συμβουλές.

Καταρχήν όταν κόβουμε παραφυάδες βάζουμε κατευθείαν τη βασίλισσα με το κλουβάκι της χωρίς να περιμένουμε ούτε ώρες ούτε μέρες. Η παραφυάδα ή το ορφανό μελίσσι πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέχρι 5 πλαίσια. Σκεφτείτε ότι η βασίλισσα πριν έρθει στα χέρια μας ζούσε σε μια τοσοδούλα παραφυάδα. Πως τώρα θα μπεί μέσα σε τόσες χιλιάδες μέλισσες; Οπότε προσπαθούμε να αυξομειώσουμε τις προηγούμενες συνθήκες της, και ποτέ πάνω απο 5 πλαίσια πλυθησμό. Η βασίλισσα είναι προστατευμένη απο το πλαστικό κλουβάκι της και οι μέλισσες δεν μπορούν να τη σκοτώσουν όταν το βάλουμε μέσα. Γενικά τα πρώτα λεπτά που θα τοποθετήσουμε το κλουβάκι οι μέλισσες θα το κυκλώσουν προσπαθώντας να τη σκοτώσουν. Όμως κάνοντας αυτή τη προσπάθεια διαδίδουν τις φερομόνες τις τις οποίες και συνηθίζουν απόλυτα έπειτα απο 2-3 ημέρες.

Τώρα πάμε να δούμε πως τοποθετούμε το κλουβάκι της βασίλισσας. Για να υπάρξει μεγάλη αποδοχή πολύ γρήγορα, η βασίλισσα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το σμήνος, να προστατεύεται απο τις ακραίες θερμοκρασίες, οι μέλισσες να την ταίζουν καλά. Όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε βάζωντας το κλουβάκι κάθετα μέσα στο μελίσσι και όχι απο πάνω απο τα πλαίσια όπως κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω κόπο όμως κάνουμε το καλύτερο για τις νεαρές μας βασίλισσες μας και την προστασία τους απο τη ζέστη - κρύο κλπ.

Ακούστε λοιπόν τι θα κάνετε. 1ος τρόπος είναι να στερεώσετε το κλουβάκι μέσα στο κηρηθροφορέα, στο κέντρου του μελισσιού. Θέλουμε να μπεί το κλουβάκι εκεί που έχει τις περισσότερες μέλισσες. Συνήθως είναι εκεί που υπάρχει ο γόνος. Δεν έχει σημασία με ποιό τρόπο θα στερεώσουμε το κλουβάκι. Μπορούμε με ένα ξυλαράκι, σφηνόνοντας το έτσι απλά, η καρφώνοντας το μιας και έχει κάποια μυτερά ποδαράκια....


ΕΙΚΟΝΑ Τη στιγμή που οι μέλισσες ένιωσαν τη βασίλισσα όρμηξαν επάνω για να της επιτεθούν και να τη σκοτώσουν.

ΕΙΚΟΝΑ Το ζυμάρι το τοποθετούμε πάντα απο τη κάτω μεριά, και όχι όπως δείχνει στην φωτό. Σε περίπτωση που λιώσει το ζυμάρι να μην πνιγεί η βασίλισσα



Τοποθέτηση πλαισίου καρφώνοντας το επάνω στη κηρήθρα. Εγώ το τοποθέτησα σε εκείνο το σημείο που ήταν άδειο και δεν είχε γόνο απο πίσω. 



Το ερώτημα που έρχεται τώρα είναι πότε σπάμε το πορτάκι απο το κλουβάκι; Για όσους δεν γνωρίζουν το κλουβάκι εκεί που βρίσκεται το ζυμάρι έχει δύο μικρά πλαστικά κομματάκια. Ε λοιπόν πάμε την δεύτερη ημέρα μετά την εισαγωγή του κλουβιού και σπάμε αυτά τα πλαστικά κομματάκια. Στο μελίσσι δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους ζυμάρι για να φάνε το ζυμάρι που εμποδίζει τη βασίλισσα. Η βασίλισσα θα απελευθερωθεί έπειτα απο 12 με 24 ώρες αναλογα με τη δυναμικότητα της κάθε παραφυάδας. Και η αποδοχή θα είναι 20%. Την δεύτερη μέρα ήδη οι μέλισσες ταίζουν την βασίλισσα και χώνουν την προβοσκίδα τους απο τις τρυπούλες για να την ταίσουν.

Συνεπώς η απελευθέρωση της βασίλισσας γίνεται σε 3 ημέρες περίπου. Πολλοί μελισσοκόμοι ανοίγουν τα κλουβάκια μετά απο 1 ημέρα, δηλαδή η βασίλισσα απελευθερώνεται σε 2 ημέρες. Σύμφωνα με την εμπειρία η αποδοχή είναι επίσης πολύ μεγάλη, αλλά οι μέλισσες παραμένουν καχύποπτες οπότε δεν σας το προτείνω. Μια μέρα δεν κάνει τη διαφορά. Αν ειναι να κάνουμε κάτι ας το κάνουμε σωστά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια