Widget Recent Post No.

Γιατι μου τρώνε σημεία απο τα καινουργια φύλλα κηρήθρας που βάζω; Φταίει το κερί της συγκεκριμένης μάρκας;



ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ:
Mπορεί να μου πεί κάποιος γιατί μου τρώνε σημεία απο τα καινουργια φύλλα που βάζω; φταίει το κερί της συγκεκριμένης μάρκας ή κάτι άλλο; στον όροφο τα καινούργια δεν μου τα τρώνε αλλα στο κενό που βάζω κάτω μονίμως τρωνε κάποια σημεία. Ειναι το 3ο φύλλο κερί που αλλάζω.

Απάντηση...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Φίλε μου πιστεύω ότι τα μελίσσια σου δεν δουλεύουν γι αυτό σου μασάνε τις κηρήθρες. Οι μέλισσες δεν μπορούν να χτίσουν νέο κερί, έτσι κλέβουν από το φύλο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό γι αυτό όταν βάζουμε άχτιστα κεριά δίνουμε σιρόπι αναλογίας 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό η ζυμάρι για να φάνε και να χτίσουν αποτελεσματικά τα φύλα που τους δίνουμε. Το να βάζεις άχτιστα στα μελίσσια και να μην υπάρχει καθόλου τροφή έξω είναι τζάμπα κόπος. Για να καταλάβεις τα μελίσσια αν δουλεύουν δες τίναξε κανένα πλαίσιο με γόνο να δείς αν πέφτει νέκταρ. Και το κυριότερο. Έλεγξε τα στεφάνια γύρω από τον γόνο αν έχουν μέλι.

Εγώ όταν θέλω να κτίσω νέες κηρήθρες πολύ γρήγορα θα σου πω τι μέθοδο ακόλουθω. Η μέθοδος δουλεύει ακόμα και όταν η φύση δεν δίνει μεγάλες ποσότητες νέκταρ γύρης. Όμως όχι να μην έρχεται τίποτα. Άκουσε λοιπόν. Πηγαίνεις στα μελίσσια που έχουν καλή δυναμικότητα πχ απο 7 πλαίσια και πάνω, και βάζεις στο κέντρο του γόνου ανάμεσα απο δύο γόνους ένα άχτιστο πλαίσιο. Ακριβώς επάνω από το πλαίσιο τοποθετείς ένα κομμάτι ζυμάρι, ή σιρόπι με μπουκαλάκι, για να πάει μόνο σε εκείνο το σημείο. Δηλαδή τοποθετείς το μπουκαλάκι την τρυπούλα να κοιτάζει στο μέρος που είναι η άχτιστη κηρήθρα. Να ξέρετε ότι όλη η τροφή που θα πάρουν θα μετατραπεί σε κάτασπρο κεράκι, και το κτίσιμο θα ολοκληρωθεί σε 2 ημέρες περίπου. Η βασίλισσα την Άνοιξη γεννά κατευθείαν την άσπρη κηρήθρα.

Όσον αφορά το ερώτημα σου φίλε μου, είπες αν φταίει η εταιρία που πήρες τις κηρήθρες. Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Απο προσωπική εμπειρία έχω δοκιμάσει τις περισσότερες απο τις γνωστές εταιρίες και δεν παρουσιάστηκε ποτέ πρόβλημα. Ακόμη και αν τα κεριά δεν είναι τόσο καλής ποιότητας δεν ξέρω τι μυστικό κάνουν αυτοί που τα πουλάνε και οι μέλισσες τα πιάνουν τόσο καλά.

Θυμάμαι μια χρονιά που αγόρασα κεριά και είχα βρεί τυπωμένο φιτίλι απο κερί. Ο έμπορος αυτός προφανώς χρησιμοποιούσε κεριά απο εκκλησίες για να φτιάξει τις κηρήθρες. Τις έβαλα στα μελίσσια και περίμενα οτι θα τις έκοβαν. Αντιθέτως τα μελίσσια τις έπιαναν και τις έχτιζαν μια χαρά. Μα δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοια εξέλιξη. Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι ακόμη και το κερί να μην είναι καθαρό οι μέλισσες αν δουλεύουν και έχουν τροφή θα το πιάσουν. Δεν είναι άλλωστε παράξενο αυτό που λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι, οτι αν δίνει η φύση οι μέλισσες χτίζουν και τα ξύλα. Είναι απολύτως αληθινό!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια