Widget Recent Post No.

Τι συμβαίνει πριν σμηνουργήσει το μελίσσι; Πόσες ημέρες νωρίτερα προετοιμάζεται; Και πως το σταματάμε;



Τι σημάδια μας δείχνει ένα μελίσσι πριν σμηνουργήσει, και πόσες ημέρες πριν προετοιμάζεται; Πως καταλαβαίνει ένας μελισσοκόμος ότι θα συμβεί σμηνουργία και τι μέθοδοι υπάρχουν για να το σταματήσουμε; Όπως γνωρίζουμε ο κόσμος των μελισσών είναι πολύ περίπλοκος αλλά και θαυμάσιος ταυτόχρονα. Αν δεν ήταν άλλωστε τόσο χαώδης, πως θα μπορούσαμε να αναλύουμε καθημερινά διάφορα θέματα; Στο θέμα μας λοιπόν. Τι σημάδια μας δείχνει το μελίσσι πριν, κατα τη διάρκεια και μετά τη σμηνουργία; Τι συμβαίνει με την ανάπτυξη του, την εκτροφή του γόνου, τη συλλογή μελιού γύρης, την εκτροφή βασιλικών κελιών και πότε; Σήμερα έχουμε να αποκαλύψουμε πολλά μυστικά κατευθείαν μέσα απο το κόσμο των μελισσών!
Καταρχην αυτό που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν είναι ότι η σμηνουργία δεν συμβαίνει ξαφνικά αλλά προγραμματίζεται πολλές ημέρες πιο πρίν. Το μελίσσι πριν σμηνουργήσει πρέπει να ακολουθήσει μια αυστηρά ιεραρχημένη διαδικασία, έτσι ώστε όλα να πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Κύριος στόχος η δημιουργία των καλύτερων και ποιοτικότερων βασιλισσών σε συνδιασμό με την επιβίωση του αφεσμού που θα εγκαταλείψει την κυψέλη.

Ας μπούμε στο ζουμί τώρα, διότι ξέρω ότι δεν θέλετε να διαβάζετε πολλά γιατι μπερδεύεστε. Όταν ένα μελίσσι "αποφασίσει" σμηνουργία η βασίλισσα 10 μέρες πριν αυξάνει την γέννα της στο 40% πάνω. Δηλαδή εκεί που γεννούσε 1000 αυγά τώρα γεννάει 1400. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία διότι στην συνέχεια λίγες ημέρες πρίν την σμηνουργία η γέννα θα κόψει τελείως. Γιατί όμως το κάνει αυτό η βασίλισσα; Στόχος του μελισσιού είναι τις τελευταίες ημέρες όλη η δύναμη και ο βασιλικός πολτός να διατεθεί στα βασιλικά κελιά σμηνουργίας και όχι στον γόνο. Εφόσον η βασίλισσα σταματά να γεννά υπάρχει καθόλου έως ελάχιστος ανοιχτός γόνος πράγμα που σημαίνει μεγάλο περίσσευμα σε βασιλικό πολτό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό...

ΕΙΚΟΝΑ Βασιλικό κελί σμηνουργία που μπορεί να περάσει απαρατήρητο απο τα μάτια του μελισσοκόμου αν βρίσκονται πολλές μέλισσες επάνω. 


Οι μέλισσες πριν την σμηνουργία πρέπει να μαζέψουν δύναμη και να φτιάξουν λιπόσωμα. Με απλά λόγια πρέπει να παχύνουν έτσι ώστε να έχουν μεγάλες δυνάμεις για χτίσιμο ταίσμα το ταξίδι κλπ στο νέο τους σπιτικό. Πολλοί μελισσοκόμοι λένε ότι ένας αφεσμός ρουφά πολύ μέλι στον πρόλοβο για να φτιάξει τις κηρήθρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες απο την ενέργεια που έχουν συγκεντρωμένη μέσα τους, το λεγόμενο λιπόσωμα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι μέλισσες που σμηνουργούν συγκεντρώνουν 40% παραπάνω λιπόσωμα παραπάνω τις άλλες μέλισσες. 


ΕΙΚΟΝΑ 4: Αποθηκευμένο λίποσωμα στην κοιλιά της μέλισσας. Αυτό το "λίπος" είναι η δύναμη της και έχει αποθηκευμένη ενέργεια.




Άλλο πράγμα που συμβαίνει λίγο πριν την σμηνουργία είναι η διακοπή χτισίματος κεριών και το πέταγμα του μελισσιού που μπορεί να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτά συμβαίνουν για ένα πολύ σημαντικό λόγω. Οι μέλισσες προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν ενέργεια και να συγκεντρώσουν λιπόσωμα μέσα στη κοιλιά τους. Φτιάχνοντας κηρήθρες και ψάχνοντας για γύρες και μέλια χάνουν μεγάλο ποσό της ενέργειας τους. 

Ένας νέος μελισσοκόμος με ρώτησε το εξής: "Σήμερα βγήκε το πρώτο πουλάκι φίλε, παρόλο που χάλασα όλα τα κελιά. Ήθελα να σου πω πως κάποια μελισσια μου τους βάζω άχτιστα διπλά στους γόνους και δεν χτίζουν καθόλου. τι λες να φταίει;"

Καταρχήν χαλώντας τα κελιά δίνουμε απλώς μια παράταση στο πρόβλημα. Συνεπώς εκεί που χαλάμε τα κελία απο απροσεξία ένα μπορεί να μας ξεφύγει και το αποτέλεσμα είναι η σμηνουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. Μελίσσι που ετοιμάζεται για σμηνουργία δεν χτίζει όπου και αν τοποθετήσεις το πλαίσιο. Επίσης το μελίσσι που ετοιμάζεται για σμηνουργία δεν συλλέγει μέλι και δεν πετά στην είσοδο όπως είπαμε και πιο πάνω.

ΕΙΚΟΝΑ Άλλο ένα δείγμα πριν τη σμηνουργία είναι το λεγόμενο γένι μπροστά στην είσοδο ή πάνω στο καπάκι


Οι μέλισσες για να αποφασίσουν σμηνουργία πρέπει να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις. Μια είναι η αυθονία έξω στη φύση, ο διαθέσιμος χώρος, μπόλικες συλλέκτριες γόνος κλπ.  Αν μια απο τις παραμέτρους που θεωρούν δεδομένες αλλάξει τότε η σμηνουργία θα ακυρωθεί και το μελίσσι θα συνεχίσει την ανάπτυξη του. Ένας καλός τρόπος λίγο πριν συμβεί η σμηνουργία είναι να απομακρύνουμε 4-5 πλαίσια πλυθησμού. Μόλις το μελίσσι χάσει 4-5 πλαίσια πλυθησμού θα σοκαριστεί και η σμηνουργία θα αναβληθεί. Πολλοί μελισσοκόμοι αλλάζουν τη θέση της μητρικής κυψέλης, όμως αυτό πολλές φορές μπορεί να μην πιάσει διότι το μελίσσι πριν την σμηνουργία δεν πετάει.

Ο μελισσοκόμος που θέλει να εξαφανίσει το ένστικτο της σμηνουργίας απο τα μελίσσια του θα πρέπει να κάνει επιλογή στην βασιλοτροφία. Δηλαδή θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι με 3χρονών βασίλισσα που δεν μας σμηνούργησε. Δεν μας νοιάζει ο λόγος που συνέβη αυτό, παρα μόνο ότι αυτό το γονίδιο που υπάρχει εξυπυρετεί εμάς τους ίδιους. Διαλέγουμε γόνο απο αυτό το μελίσσι και κρατάμε το γονίδιο αυτής της βασίλισσας με τη χαμηλή τάση σμηνουργίας. 


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα....Εάν ένα μελίσσι που έχει δείξει σημάδια σμηνουργίας, το πάμε στο βουνό οπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες κ η άνοιξη δεν έχει φανεί ακόμη, θα εξακολουθει να θέλει να σμηνουργίσει ή θα διακοπεί η σμηνουργία;
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!