ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Πως πιάνουμε τη σμηνουργία όταν δεν είμαστε στα μελίσσια! Κόλπο με "παγίδα"
Πολλοί μελισσοκόμοι αδυνατούν να επιθεωρούν όλα τα μελίσσια για σμηνουργίες. Πολλά μελίσσια καταφέρνουν και σμηνουργούν, ακόμα και αν είσαι καλός μελισσοκόμος, και εφαρμόζεις σωστούς χειρισμούς. Δύσκολα ένας μελισσοκόμος μπορεί να βρίσκεται κάθε μερα στα μελίσσια. Και η Άνοιξη είναι η εποχή, που μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα μελίσσια σε χρειάζονται καθημερινά, έστω και για μια κοφτή ματιά. Τι γίνετε λοιπόν όταν συμβεί μια σμηνουργία και λύπουμαι απο τα μελίσσια;

Είναι απλό! Αν απουσιάζουμε, και το μελίσσι σμηνουργήσει, απλώς χάνουμε ένα καλό μελίσσι. Η αφεσμός με του που φεύγει απο τη κυψέλη πάει και κάθεται σε ένα κοντινό κλαρι, όπου και θα μείνει εκεί ΜΟΝΟ για λίγες ώρες. Συνήθως μπορεί να κάτσε για 5-6 ώρες, ενώ καμιά φορά τυχαίνει να μείνει και το βράδυ, και να φύγει την επόμενη ημέρα. Απαξ και δοθεί το σύνθημα της "αποχώρησης" το χάσαμε! Σα σύννεφο θα φύγει χιλιόμετρα μακριά! Εκεί που οι συλλέκτριες εντόπισαν την πιο καλή φωλιά για να ζήσει το μελίσσι!

Ένας πεπειραμένος μελισσοκόμος, για να γλιτώσει τα μελίσσια του απο τις σμηνουργίες, βάζει πάντα παγίδες γύρω απο το μελισσοκομείο του. Και όταν λέμε παγίδες εννοούμε μικρές κυψέλες, οι οποίες στο εσωτερικό τους έχουν δύο απλά πραγματάκια:
1. Μια παλιά μαύρη κηρήθρα
1. Αλοιφή, σπρέι, ή φακελάκι έλξης αφεσμών.

Τοποθετούμε τη παγίδα σε ύψος 1-2 μέτρα απο το έδαφος, πάνω σε ένα δέντράκι καλύτερα, στα 10-30 μέτρα απο τα μελίσσια, και να είστε σίγουροι πως αν ένα μελίσσι σμηνουργήσει, η παγίδα θα κάνει τρομερή δουλειά, θα σώσει μελίσσια!

Πεντακυψελίδιο "παγίδα" με χτισμένα πλαίσια μέσα, και υγρό προσέλκυσης αφεσμων. Το βίντεο είναι την ώρα της σμηνουργιας και ο αφεσμός μπαίνει κατευθείαν μέσα στο πεντακυψελιδιο. Το βίντεο είναι απ'το μελισσοκομείο του Γιάννη-Μιχάλη απο ηράκλειο κρήτης.

4 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

ΜΑΥΡΗ ΚΥΡΗΘΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ?ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΗΡΟΣΚΩΡΟΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΓΑ?ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΟΠΟΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΑΥΡΗ ΚΗΡΥΘΡΑ?ΠΑΡΑΚΛΙΣΗ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ.

Paris Katsionas είπε...

Εγώ έχω αφήσει ολόκληρο το κουτί με την αλοιφή μέσα αλλά τίποτα. .. τι κάνω λάθος έχω αλοιψει το μισό κουτι

Ορεινή Μέλισσα είπε...

μολις περασει η σμηνουργια, επιστρέφεις το πλαισιο στο μελίσσι και είσαι κομπλέ

Paralis Dimi είπε...

https://m.youtube.com/watch?v=mj24q8uHNlE

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *