Widget Recent Post No.

Η κουτσουπιά και η πλούσια ανθοφορία της



Η κουτσουπιά είναι μια από τις πιο εντυπωσιακότερες "ανθοφορίες" της Ελλάδας με τα άνθη της να πλημμυρίζουν τον Μάρτιο - Απρίλιο και να ομορφαίνουν δίνοντας μια πινελιά ροζ χρώματος στη φύση. Το χρώμα της είναι τόσο εντυπωσιακό που δεν τρελαίνει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τις μέλισσες οι οποίες ρουφούν το αύθονο νέκταρ της και την γύρη της. Όταν ανοίγουν οι κουτσουπιές οι μέλισσες επισκέπτονται με μανία τα άνθη της, και όπως έχω παρατηρήσει συλλέγουν περισσότερο νέκταρ παρά γύρη.


Η κουτσουπιά δεν φημίζεται τόσο για το μέλι της. Επειδή ανθίζει πρώιμα και τα μελίσσια διαθέτουν όλες τις προμήθειες τους στην εκτροφή του γόνου. Η κουτσουπιά είναι μια βασική ανθοφορία για την ανάπτυξη των μελισσιών και να ανταπεξέλθουν στις υψηλές ανάγκες της εποχής. Το νέκταρ της κουτσουπιάς είναι αύθονο την περίοδο που τα δέντρα είναι πλήρως ανθισμένα και δεν έχει βρέξει. Αν πέσει βροχή τα άνθη δεν αποδίδουν. Επίσης μόλις τα δέντρα αρχίσουν να πρασινίζουν η απόδοση νέκταρ γύρης μειώνεται γρήγορα. Η διάρκεια της ανθοφορίας της δεν είναι μεγάλη και διαρκεί περίπου 10 ημέρες, και για να δουλέψουν τα μελίσσια θέλει ζέστη και πολύ ήλιο!

Αυτό που λίγοι μελισσοκόμοι γνωρίζουν για την κουτσουπιά, είναι ότι εκτός από το νέκταρ και τη γύρη (χρώματος μπέζ) αποδίδει και μελίτωμα. Μόλις τα δέντρα ρίξουν τα άνθη τους και βγάλουν φύλλωμα μετά από κάποια περίοδο πιάνουν μελιτογόνα έντομα τα οποία στάζουν μέλι. Οι κουτσουπιές αποδίδουν τόσο μελίτωμα που αν προχωρήσει κανένας απο κάτω τους κολλάει το έδαφος, μιλάμε για πολύ μεγάλη ποσότητα. Αυτό συμβαίνει αρκετά μετά από την ανθοφορία, μπορεί και μέσα στο καλοκαίρι. Οι πόλεις που έχουν κουτσουπιές έχουν ειδική υπηρεσία που ραντίζει για τη μελίγκρα με σκοπό να βοηθήσει τα δέντρα. Οπότε προσοχή καμιά φορά.

Δείτε φωτογραφίες που τράβηξε ο Λεωνίδας Τσιαμήτρος και οι μελισσες συλλέγουν σε κουτσουπιές...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια