Widget Recent Post No.

Πως εμβολιάζουμε τα πεύκα για να δίνουν μέλι



Σήμερα μαθαίνουμε να εμβολιάζουμε τα πεύκα για να δίνουν μέλι στα μελίσσια μας. Ένα πευκοδάσος μπορεί να δώσει τόνους μέλι στα μελίσσια μας, και είναι πραγματικά κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτο. Ξέρετε η μεγαλύτερη παραγωγή μελιού στην Ελλάδα είναι το πευκόμελο το οποίο ξεπερνά το 65% της συνολικής παραγωγής. Ωστόσο ο εργάτης που βγάζει μέλι επάνω στο πεύκο δεν δίνει μόνο μια ή δύο φορές αλλά όλο το χρόνο. Δίνει την Άνοιξη το Καλοκαίρι το Φθινόπωρο ακόμη και το χειμώνα αν ο καιρός δεν είναι βαρύς. Δεν νομίζω οτι υπάρχει άλλο φυτό που να αποδίδει τόση μεγάλη ποσότητα μελιού.

Το πεύκο αν βρίσκεται κοντά στα μελίσσια μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή μελιού και την ανάπτυξη ακόμη και αν πρόκειται για ένα μικρό δασάκι ή πάρκο. Τα πεύκα αν εμβολιαστούν με εργάτη εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μέσα σε πολύ λίγο διάστημα πλημμυρίζει το δάσος μέλι. Το πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί εξαρτάται απο το πόσους εμβολιασμούς θα κάνουμε. Η όλη δουλειά δεν πρέπει να γίνει κάποια τυχαία εποχή αλλά την Άνοιξη από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο που ξεφωλιάζουν οι εργάτες και βγαίνουν για να γεννήσεουν.
Πότε ξέρουμε ότι ένα πεύκο είναι εμβολιασμένο;
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε οτι δεν εμβολιάζονται όλα τα δέντρα με εργάτη. Αυτό συμβαίνει λόγω την ιδιαιτεροτήτων του εντόμου που θέλει μεγάλη υγρασία και ήπιες θερμοκρασίες χωρίς έντονα κρύα το χειμώνα που ο εργάτης διαχειμάζει. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά πευκοδάση που δίνουν πολύ πευκόμελο όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, Η θάσος, Η Λευκάδα η Ρόδος κλπ. Όπως βλέπετε όλες οι περιοχές που ο εργάτης είναι εξαπλωμένος σε μεγάλο βαθμό είναι παραθαλλάσιες όπου η υγρασία είναι μεγάλη λόγω της εξάτμισης του νερού. Προσωπικά σαν μελισσοκόμος έχω ελέγξει πολλά μικρά δασάκια, όπως πχ στο Αγρίνιο στο δασάκι του Αγίου Χριστοφόρου όπου και βρίσκεται κοντά το μελισσοκομείο μου.

Αυτό το μικρό δασάκι στο Αγρίνιο δίνει πολύ μέλι και βοηθάει σημαντικά τα μελίσσια. Για παράδειγμα τροφοδοτεί τα μελίσσια νωρίς την Άνοιξη, τότε που έχουν μεγάλη ανάγκη σε τροφή (σα διέγερση) ενώ σε περιόδους τρύγου λειτουργεί προσθετικά στη παραγωγή. Να μην εξαιρέσω και τις χρονιές που ο χειμώνας ήταν ήπιος και δεν χρειάστηκαν σχεδόν καθόλου τροφές τα μελίσσια. Ο λόγος που εμβολιάστηκαν τα δέντρα και "έπιασέ" ο εργάτης, είναι οτι στο Αγρίνιο έχουμε μεγάλη υγρασία λόγω ότι είμαστε περικυκλωμένοι απο λίμνες.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι μπορεί να δοκιμάσετε να εμβολιάσετε ένα πευκόδασος και να μην πιάσει ο εργάτης. Αν όμως πετύχει και εμβολιαστούν τα δέντρα τότε θα έχουμε κάθε 21 ημέρες μελιτοέκκριση με διάρκεια 21 ημέρες.

Πως εμβολιάζουμε τα πεύκα;
Συνάδελφοι ο πιο επιτυχημένος εμβολιασμός είναι πιάνοντας τους εργάτες που ξεφωλιάζουν μέσα στο διάστημα 20Μαρτίου - 20 Απριλίου. Τότε οι εργάτες αποχωρίζονται τη βαμβακάδα και βγαίνουν για να γεννήσουν αυγά και να εξαπλωθούν στο δάσος. Αν πάρουμε πολλές τέτοιες κάμπιες και τις μεταφέρουμε σε ένα άλλο δάσος σε διάφορα σημεία στο δάσος, θα γεννήσουν απο 400 αυγά η κάθε μια και θα εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Δείτε στη φωτογραφία πως είναι οι εμφανισιακά οι εργάτες..





Αν δεν θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τον εργάτη μπορούμε απλώς να κόψουμε ένα κλαρί φούλ στη βαμβακάδες και τον εργάτη και να το προσκολλήσουμε επάνω στον κορμό των δέντρων που θέλουμε να εμβολιάσουμε...







Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ωραιο αρθρο!Μόνο προσοχή οι ενδιαφερομενοι ζητήστε πρωτα την έγγραφη αδεια της τοπικής αρμοδιας υπηρεσίας γιατί είναι πλέον παράνομο από όσο γνωριζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι'αυτο αγόρασα 40 δενδρα πευκα γύρω απο τα μελίσσια μου ώστε όταν μεγαλώσουν να τα εμβολιάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!