Widget Recent Post No.

Παραγωγή Βασιλικού πολτού σε ορφανό μελίσσι


Ο Βασιλικός πολτός είναι ένα παχύρρευστο λευκό υγρό με κρεμώδη υφή που παράγεται από τους αδένες της μέλισσας. Είναι πλούσια πηγή από πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και σάκχαρα. Ο βασιλικός πολτός μετατρέπει την προνύμφη από εργάτρια σε βασίλισσα. Οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται μόνο με βασιλικό πολτό ενώ οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτριες τρέφονται με ελάχιστο βασιλικό πολτό τις δύο – τρεις πρώτες ημέρες ενώ τις υπόλοιπες με μέλι και γύρη.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μια εύκολη μέθοδο για παραγωγή βασιλικού πολτού από ένα δυνατό και σφιχτό μελίσσι.

Ημέρα 1η
Ορφανεύουμε το δυνατό μελίσσι μεταφέροντας την βασίλισσα σε άλλη κυψέλη και μαζί της μεταφέρουμε όλες τις κηρήθρες με ανοιχτό γόνο εκτός από μία, η οποία παραμένει στην αρχική της θέση, κεντρικά της κυψέλης.
Τώρα η κυψέλη μας έχει ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο. Δεξιά και αριστερά του ανοιχτού έχουμε πλαίσια με κλειστό γόνο και ακολουθούν οι τροφές.


Ημέρα 2η
Αφαιρούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο.
Ελέγχουμε όλα τα πλαίσια αν έχουν σχηματιστεί φυσικά βασιλικά κελιά και τα αφαιρούμε προσεκτικά ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο.
Εισάγουμε στην κενή θέση (στο κέντρο), το πλαίσιο με τις βέργες ,γεμάτο βασιλικά κελιά αφού πρώτα τα έχουμε εμβολιάσει.
Τροφοδοτούμε με σιρόπι (1:1) και αν δεν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό απο γύρες βάζουμε και plaisio-raga-vasilikos-poltosγυρεόπιτα.


.. 3είς ημέρες μετά τον εμβολιασμό
Ημέρα 5η
Αφαιρούμε το πλαίσιο με τις βέργες, βουρτσίζουμε με προσοχή να φύγουν οι μέλισσες που είναι πάνω και συλλέγουμε με ένα ξύλο τον βασιλικό πολτό.
Όσο μπορούμε αποφεύγουμε το κάπνισμα.
Εν συνεχεία ελέγχουμε για πιθανά φυσικά βασιλικά κελιά και τα καταστρέφουμε.
Επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό στο πλαίσιο με τις βέργες και τροφοδοτούμε με σιρόπι.

Ημέρα 8η
Αφαιρούμε τις βέργες και συλλέγουμε τον πολτό.
Ελέγχουμε πάλι για φυσικά βασιλικά κελιά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από άλλο μελίσσι. Εμβολιάζουμε και προσθέτουμε το πλαίσιο με τις ράγες

Επαναλαμβάνουμε τα βήματα της 5ης και 8ης ημέρας

Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα και με επιτυχία από Απρίλιο μέχρι αρχές καλοκαιριού και αργότερα ανάλογος τις κλιματολογικές συνθήκες.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

– Η προνύμφη που θα εμβολιάσουμε θα πρέπει να είναι ηλικίας μικρότερης των 24 ωρών. Μεταφέρουμε την προνύμφη από το πλαίσιο που βρίσκεται, στην βέργα (τεχνικά βασιλικά κελιά) με ειδική βελόνα εμβολιασμού προσέχοντας να μην την τραυματίσουμε.

– Όταν αφαιρέσουμε το πλαίσιο με τις βέργες για να συλλέξουμε τον βασιλικό πολτό θα πρέπει να κόψουμε με ένα ζεστό αιχμηρό αντικείμενο την άκρη από το βασιλικό κελί και εν συνεχεία να αφαιρέσουμε την προνύμφη από το εσωτερικό.

– Δεν φέρνουμε σε επαφή μεταλλικά αντικείμενα με το κρεμώδες υγρό γιατί αλλοιώνονται τα συστατικά του.

– Ο βασιλικός πολτός επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και δεν πρέπει να έρχεται σε συχνή επαφή με τον ήλιο και το οξυγόνο. Γι αυτό αποθηκεύεται αμέσως την ώρα που συλλέγεται σε γυάλινα σκουρόχρωμα βαζάκια, σφραγίζεται και μεταφέρεται στην κατάψυξη όπου και διατηρείτε για πάνω από 1 χρόνο.

melissokomianet.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Να συμπληρώσουμε πως με αυτή την μέθοδο μπορούμε να παράγουμε και βασίλισσες.Πέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αφού έχουν σφραγγιστεί τα κελιά μπορόυμε να ξαναεμβολίασουμε και ούτο κάθε εξής.Απλά πρέπει κάθε φορά που εμβολιάζουμε να τοποθετούμε ένα πλαίσιο με σφραγγισμένο γόνο για να υπάρχουν παραμάνες (μέλισσες που ταίζουν τις προνύμφες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!