Widget Recent Post No.

Πότε σηκώνω τρίτο όροφο στα μελίσσια



Πότε πρέπει να σηκώσω τρίτο πάτωμα, και πως θα αναπτυχθούν πιο γρήγορα τα μελίσσια; Αν και το δεύτερο πάτωμα αργεί να ανέβει στα μελίσσια το τρίτο μπαίνει πολύ πιο γρήγορα και αυτό επειδή η ανάπτυξη των μελισσιών δεν είναι ανάλογη με το χρόνο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο το μελίσσι τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται. Συνεπώς η μετάβαση απο το δεύτερο στο τρίτο πάτωμα είναι σχεδόν "ακαριαία". Αν φυσικά δεν κόψουμε το μελίσσια και έχουν προμήθειες για να ταΐσουν τον γόνο και να χτίσουν τις κηρήθρες. Την περίοδο που η αφθονία στη φύση είναι μεγάλη τα μελίσσια παίρνουν μεγάλη φόρα, και μπορούν ακόμη και μέσα σε 2 εβδομάδες να γεμίσουν με πληθυσμό τον τρίτο όροφο. Ο συλλογισμός έχει ως εξής; Κάθε πλαίσιο γόνου αντιστοιχεί με 2 πλαίσια πλυθησμού. Συνεπώς αν το μελίσσι έχει 10 ή 12 πλαίσια γόνου ο πληθυσμός που κρύβεται αντιστοιχεί με 20 πλαίσια πλυθησμού. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο γρήγορη μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Έκρηξη πλυθησμού.
Το τρίτο πάτωμα μπαίνει συνήθως μέσα στον Απρίλιο και εξαρτάται πόσο πρώιμη είναι η Άνοιξη. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι πως θα επιφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη έτσι ώστε να μπει γρήγορα το τρίτο πάτωμα. Όπως γνωρίζουμε πολλές φορές οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να φτιάχνουμε μεγάλα μελίσσια όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατι αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουμε ικανοποιητική παραγωγή μελιού. Θεωρείτε γνωστό ότι τα τριόροφα μελίσσια είναι πολύ παραγωγικά σε μέλι, μιας και έχουν χιλιάδες συλλέκτριες περίσευμα οι οποίες έχουν ως μοναδική εργασία τη συλλογή μελιού.

Ποιος είναι λόγος λοιπόν να έχω τριώροφα μελίσσια;
Μα φυσικά περισσότερο μέλι. Ο μελισσοκόμος που έχει μεγάλα μελίσσια - με στρατώνες μελισσών στο εσωτερικό τους - χτυπά μέχρι το "μεδούλι" τις ανθοφορίες μελιτοφορίες. Δηλαδή αν μια ανθοφορία δεν πάει και τόσο καλά το τριόροφο μελίσσι θα δώσει μέλι. Όταν ο πλυθησμός του μελισσιού είναι τόσο μεγάλος συλλέγει πολύ γρήγορα μέλι και πολλές φορές μπλοκάρει και τη βασίλισσα. Η μείωση του γόνου είναι ένα ακόμη κομμάτι που οδηγεί τότε στη μεγαλύτερη συλλογή μελιού. Αν ο γόνος δεν τρώει το μέλι μένει για τον μελισσοκόμο. Γι αυτό στα θυμάρια τοποθετούν διαφράγματα για να περιορίζουν την γέννα της βασίλισσας σε λίγα πλαίσια και να μην τρώει το μέλι ο γόνος.




Πως θα πάρουν γρήγορα τρίτο πάτωμα τα μελίσσια
Αφού τοποθετήσουμε το δεύτερο πάτωμα με τον γνωστό τρόπο (δηλαδή ανεβάζουμε δύο σφραγισμένους γόνους) στην συνέχεια περιμένουμε να ανέβει η βασίλισσα για να γεννήσει. Συνήθως μόλις εκκολάπτεται ο πρώτος γόνος τότε οι φερομόνες των νέων μελισσών μαγνητίζουν τη βασίλισσα και έρχεται να τα γεννήσει. Αφού λοιπόν γεννήσει και περάσει μια εβδομάδα απο τη τοποθέτηση του πατώματος τοποθετούμε σφήνα άκτιστο πλαίσιο ανάμεσα σπο τον γόνο. Αφού το γεννήσει η βασίλισσα μετά απο κάποιες ημέρες προσθέτουμε σφήνες. Συνήθως σε αυτούς τους χειρισμούς δεν επαρκεί η τροφή που φέρνουν απο την ανθοφορία. Σκεφτείτε ότι ένα πάτωμα άκτιστα πλαίσια χρειάζεται 8 κιλά μέλι και γύρη για να χτιστεί. Τεράστια ποσότητα. Συνεπώς καλό είναι να τροφοδοτούμε ταυτόχρονα για να χτίζουν αβέρτα οι μέλισσες μας. Το κάθε πότε προσθέτουμε σφήνα στο μελίσσι εξαρτάται απο τον πλυθησμό του μελισσιού και πόσο γρήγορα γεννά η βασίλισσα μας.

Πως σηκώνω τρίτο οροφο στα μελίσσια
Αφού συμπληρωθούν με πλυθησμό και τα 20 πλαίσια του μελισσιού μπορούμε να πάρουμε δύο γόνους κλειστούς ψημένους και στην θέση αυτών των πλαισίων βάζουμε άκτιστα. Τα ακτιστα πλαίσια οπωσδηποτε ανάμεσα απο γόνο για να τα χτίσουν οι μέλισσες. Το σκεπτικό τοποθέτησης τρίτου πατώματος είναι ολόιδιο με αυτό του δεύτερου, μόνο που στο τρίτο έχουμε τρομερή άνεση να βάζουμε σφήνες λόγω του πολύ αυξημένου πλυθησμού. Δεν φοβόμαστε τίποτα...

Το τριόροφο μελίσσι χρειάζεται δεύτερη είσοδο;
Είναι ένα ερώτημα που ρωτούν συνέχεια οι νέοι μελισσοκόμοι. Αναρωτιούνται γιατί οι συλλέκτριες να περπατάνε τόση απόσταση ενώ μπορούν να πηγαινοερχονται κατευθείαν απο το τρίτο πάτωμα; Η απάντηση είναι θετική. Φυσικά και μπορούμε να βάλουμε δεύτερη είσοδο. Η καλύτερη πατέντα είναι να βάλουμε ένα μικρούλι πετραδάκι ανάμεσα απο το δεύτερο και τρίτο πάτωμα. για να δημιουργηθεί ένα μικρό κενό. Πρόκειται για ενα κολπάκι που εξυπηρετεί πολύ τις μέλισσες. Εγώ προσωπικά αφήνω μια είσοδο στο τρίτο πάτωμα και οι μέλισσες δουλεύουν και συλλέγουν μια χαρά!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια