Widget Recent Post No.

Πρέπει να βάλω πατώματα στα μελίσσια μου;



Με πήρε τηλέφωνο ένας νέος μελισσοκόμος και με ρωτούσε αν μπορεί να τοποθετήσει πάτωμα στα μελίσσια του. Μου είπε ότι εφάρμοσε κανονικά ισοδυναμίες όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να εξισώσει τους πλυθησμούς των μελισσιών και συγκεκριμένα των μικρότερων που το είχαν μεγάλη ανάγκη. Συγκεκριμένα μου είπε ότι πήρε γόνο από τα δυνατά και έσωσε πολλά αδύνατα. Με ρωτάει λοιπόν αν μπορεί να βάλει πάτωμα στα μελισσάκια του που γίνει ασφυκτικά δεκάρια, η υπάρχει κάποιος κίνδυνος πχ αν βάλει πάτωμα να κρυώσει ο γόνος και αν δε βάλει το μελίσσι να φτιάξει κελιά σμηνουργίας και να πετάξει μακριά. Σήμερα θα απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα όσο πιο απλά και κατανοητά μπορώ. Όπως θα έχετε δει άλλωστε όλα μας τα κείμενα είναι γραμμένα με τη γλώσσα ενός μελισσοκόμου, και πολύ κατανοητά προς όλους εσάς που διαβάζεται φανατικά πλέον!

Άρχικα. Δεν τίθεται θέμα "ψύξης" του γόνου σε ένα ασφυκτικό δεκάρι μελίσσι εφόσον ο πλυθησμός επαρκεί και με το παραπάνω για να τον θερμάνει. Το μόνο ζήτημα είναι κατα την τοποθέτηση του πατώματος, και τα άχτιστα πλαίσια που θα βάλουμε κάτω να έρχεται τροφή για να μπορέσουν να τα κτίσουν. Δηλαδή τι θέλω να πω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε πάτωμα όταν ο καιρος είναι κακός, βρέχει έχει χαμηλές θερμοκρασίες διότι τα μελίσσια δεν θα μπορούν να κτίσουν τα πλαίσια που θα τους βάλουμε. Μην ξεχνάμε ότι για να χτίσουν κερί οι μέλισσες χρειάζεται πάνω απο 13βαθμούς θερμοκρασία και να υπάρχει γύρη νέκταρ.

Όμως αν ένα μελίσσι γίνει 10άρι και αρχίσει να γεμίζει απο μέλισσες, όλη αυτή η ασφυξία του βγαίνει σε σμηνουργία. Και μην ακούτε πολλούς που λένε ότι τα μελίσσια δεν φεύγουν νωρίς την Άνοιξη. Το μελίσσι αν στριμωχτεί μπορεί να φύγει και τον Μάρτιο. Αν προλάβει και ξυπνήσει το ένστικτο της σμηνουργίας, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αν δεν κόψουμε παραφυάδες δηλαδή να χαθεί μέρος του πλυθησμού και συγκεκριμένα οι συλλέκτριες. Μέλισσι που ετοιμάζεται να σμηνουργήσει και χάσει τις συλλέκτριες, δεν πρόκειται να φύγει. Η βασίλισσα θα πάρει εντολή να χαλάσει όλα τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας που υπάρχουν. Θα τα τρυπήσει όλα με το κεντρί της.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε αν έχουμε δυνατό ασφυκτικό 10άρι μελίσσι δεν έχουμε επιλογή να το αφήσουμε στην τύχη του. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε όροφο, γιατί υπάρχει θέμα σμηνουργίας. Η βασίλισσα πρέπει να αποκτήσει νέο χώρο για να γεννήσει. Όσον αφορά την κακοκαιρία - αν υπάρχει - περιμένουμε το πρώτο άνοιγμα καιρού για να κάνουμε τους χειρισμούς μας. Ένα μεγάλο μελίσσι ακόμη και αν ο καιρός είναι δύσκολος δεν θα δυσκολευτεί να χτίσει τα πλαίσια. Σαν μελισσοκόμοι πρέπει να εξασφαλίσουμε στις μέλισσες τροφή (σιρόπι ή ζυμάρι) για να έχουν μπόλικη ενέργεια να χτίσουν τα κεριά. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε 10άρι μελίσσι χωρίς πάτωμα. Εκτός αν θέλετε να πάρετε γόνο και να δώσετε σε κάποιο αδύναμο.

Δείτε μερικά ασφυκτικά 10άρια μελίσσια που θέλουν οπωσδήποτε όροφο. Αν δεν είναι ήδη αργά!





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια