Widget Recent Post No.

Πως βάζουμε πλαίσια στα μελίσσια. Φούλ ανάπτυξη και νέες κηρήθρες



Πως θα χτίσουμε πολλές κηρήθρες, και πως τις τοποθετούμε μέσα στα μελίσσια; Η άνοιξη είναι η πλουσιότερη εποχή, και τα μελίσσια χτίζουν κηρήθρες ακατάπαυστα. Πολλοί μελισσοκόμοι, τώρα εκμεταλεύονται αυτή την αυθονία του μελισσιού, και χτίζουν κηρήθρες τις οποίες χρησιμοποιούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο στα μελίσσια. Μην ξεχνάμε ότι η κηρήθρες είναι η περιουσία του μελισσοκόμου. Εκεί κρύβονται και τα περισσότερα έξοδα. Θα έχετε καταλάβει ότι όσες χρονιές έχετε πλεόνασμα απο χτισμένες κηρήθρες, τα μελίσσια πάνε σφαίρα στην ανάπτυξη. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το φλέγον ζήτημα της εποχής, για το χτίσιμο των πλαισίων, και την σωστή τοποθέτηση τους.

Καταρχήν, πρέπει να μάθουμε πότε χτίζει ένα μελίσσι νέες κηρήθρες. Έχετε δεί που την άνοιξη, το μελίσσι αρχίζει να μεγαλώνει, και μόνο λίγες ημέρες έχουμε να το ανοίξουμε, και αυτό επεκτείνετε σε νέες κηρήθρες μέρα με τη μέρα; Ε λοιπόν όταν το μελίσσι αναπτύσσετε και ρίχνει γόνους, χτίζει κιόλας! Όταν έχουμε ανάπτυξη έχουμε και νέες μέλισσες. Και οι νέες μέλισσες σημαίνουν κερί! Μάλιστα όσο περισσότερο αναπτύσσετε το μελίσσι, και όσο πιο πολύ πλυθησμό κερδίζει τόσο πιο γρήγορα χτίζει τις κηρήθρες.

Η σωστή θέση για να χτίσει νέες κηρήθρες το μελίσσι, είναι δίπλα στον γόνο. Δηλαδή ανέχουμε 5 πλαίσια με γόνο, ακριβώς δίπλα απο τις δύο μεριές μπορούμε να βάλουμε και δύο άκτιστες κηρήθρες. Οι φερομόνες του γόνου να ξέρετε διεγείρουν τις μέλισσες να φτιάξουν κερί, γι αυτό είναι και τόσο σημαντικό, να τις τοποθετήσουμε τις κηρήθρες τόσο κοντά δίπλα του. Επιλέγουμε πάντα δίπλα σε σφραγισμένους γόνους να βάλουμε τα νέα μας κεριά, γιατί εκεί βρίσκονται και πολλές χτίστες - μέλισσες που θα μας κάνουν γρήγορη δουλειά.

Το κόλπο όταν θέλουμε χτίσιμο κηρηθρών είναι, το ταίσμα. Πολλές φορές αν δεν δουλεύουν καλά έξω, χρειάζονται οπωσδήποτε και τροφή. Εγώ προσωπικά όταν χτίζω κηρήθρες, βάζω σιρόπι μπόλικο, η και ζυμάρι, να είναι γεματες οι κοιλιές των μελισσών, και όταν μπεί κηρήθρα χτίζεται σε χρόνο ρεκόρ. Γενικά παίρνει πάνω απο 30 ώρες. Συνήθως μια κηρήθρα είναι ολοκληρωμένη σε 2-3 ημέρες. Αμα είναι μικρό μελίσσι μπορεί και περισσότερο, ενώ αμα είναι μεγαλύτερο μπορεί και λιγότερο. Πχ τα διόροφα τριόροφα μελίσσια σε μια καλή μελιτοέκκριση χτίζουν σχεδόν μέσα σε 1 - 1.5 ημέρα!

Υπάρχει και μια άλλη τεχνική. Η τοποθέτηση της άδειας κηρήθρας στο κέντρο του γόνου, ανάμεσα σε δύο σφραγισμένους γόνους. Εδώ μιλάμε για ένα χειρισμό, με μέγιστη απόδοση σε γρηγοράδα στο χτίσιμο του κεριού, εφόσον έχουμε και απο τις δύο πλευρές γόνο, άρα οι μέλισσες χτίζουν σε σχεδόν διπλή ταχύτητα. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο μειωνέκτημα. Δεν εφαρμόζεται, έτσι τυχαία σε όποιο μελίσσι θέλουμε! Για παράδειγμα μια παραφυάδα των 4-5 πλαισίων, δεν είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο χειρισμό. Αντί για ανάπτυξη και χτίσιμο, θα λειτουργήσει σα διάφραγμα η κηρήθρα. Ο γόνος θα χωριστεί σε δύο πλευρές. Αντιθέτως για ένα 10άρι μελίσσι, είναι κατάλληλος ο χειρισμός εφόσον σε 1-2 μέρες θα είναι χτισμένο, αν υπάρχει τροφή και το μελίσσι δουλεύει άνθη.

Γενικά με λίγα λόγια συμπεραίνουμε ότι η νέα κηρήθρα για να χτιστεί γρήγορα πρέπει να είναι δίπλα στον γόνο. Δηλαδή ακόμη και όροφο να προσθέσουμε, τα νέα πλαίσια μπαίνουν στις θέσεις που υπάρχει ο γόνος, για να χτιστούν γρήγορα. Πιστεύω ότι είναι πολύ απλά αυτά που σας είπα, και ότι θα τα εφαρμόσετε με μεγάλη επιτυχία! Εύχομαι πολλές και νέες κηρήθρες!

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. καλησπερα εκοψα απο 20αρι μελισσι 2 παραφυαδες και του εβαλα 2 ακτιστες κηρηθρες για να χτισει αντι για σιροπι εβαλα τροφη μελοζυμ αλλα εχουν περασει δεκα μερες και δεν τα εχει τελιωσει ακομα μηπως φταιει που δεν του εχω βαλει σιροπι ευχαριστω εκ των πρωταιρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι και με τροφή κάνεις καλή δουλειά. Θέλει λιγο χρόνο ακόμα το μελίσσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α ενταξει ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα ενα μελισσι 15αρι χτιζει γλωσσες στον πανω οροφο στο τελευταιο πλαισιο ενω του εχω βαλει ακτιστα πλαισια και τα χτιζει μια χαρα, γιατι το κανει αυτο τι πρεπει να κανω? να υπενθημισω οτι πριν απο 10 μερες εκοψα απο αυτο 2 παραφυαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βάλτου μια ακτιστη κηρηθρα μεσα στον γόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα εχω παραφυαδα με τρια πλαισια τρεις εβδομαδες εχει γενησει η βασιλισσα στα υπαρχον πλαισια ομως καινουριο πλαισιο δεν εχουν χτισει συροπι τους βαζω να ανυσηχω? η παει καλα λετε?.Υ.Σ ειμαι αρχαριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το οτι δεν χτιζει σημαινει οτι εσύ βιάζεσαι. Δώσε στο μελίσσι το χρόνο του, δεν έχει ακόμα διαθέσιμους χτίστες μέλισσες. Οι νεαρές μέλισσες που εκκολάπτονται, επειτα απο λίγες ημέρες βοηθάνε στο χτίσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στις παραφυάδες μέχρι να φτάσουν πάνω απο 6 πλαισια πρεπει να τις βοηθας με τροφουλα με οποιο τροπο μπορεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!