Widget Recent Post No.

Δυνάμωμα μελισσιού. Ένας γρήγορος χειρισμός



Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χειρισμό αν θέλουμε να δυναμώσουμε μικρά μελίσσια. Δεν έχει κάποια δυσκολία στην εφαρμογή του και η εμπειρία λέει ότι δεν πρόκειται να χάσουμε καμία βασίλισσα και κανένα μελίσσι αν είμαστε προσεκτικοί. Η μέθοδος δίνει αμέσως πλυθησμό στο αδύνατο μελίσσι εφόσον κλέβει όλες τις συλλέκτριες από το δυνατό. Ξέρετε οι συλλέκτριες είναι αυτές που τροφοδοτούν το μελίσσι με νέκταρ και γύρη και αν αυτές έρχονται σε αυθονία τότε είναι αμέσως επόμενο να αυξηθεί η γέννα και να αρχήσει η ανάπτυξη.

Μόλις μπούν στο αδύνατο μελίσσι όλες οι συλλέκτριες ένα μεγάλο μέρος τους θα μετατραπεί σε "παραμάνες". Δηλαδή ενώ οι μέλισσες πριν είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με την ηλικία τους να συλλέγουν έξω στη φύση στο αδύνατο μελίσσι αλλάζουν δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω οτι το μελίσσι χρειάζεται περισσότερο ανάπτυξη δηλαδή νέες μέλισσες να προσέχουν την βασίλισσα να ταίζουν τον γόνο και ότι περιλμβάνεται στα καθήκοντα.

Η εξίσωση μελισσιών είναι απο τους πιο εύκολους χειρισμούς που μπορούμε να κάνουμε. Έχει ως εξής. Διαλέγουμε μια δυνατή κυψέλη και μια αδύνατη και τους ανταλλάσουμε θέση. Αυτό. Η προσοχή που πρέπει να δώσουμε είναι στους πλυθησμούς των μελισσιών. Δηλαδή να μην έχουν μεγάλη διαφορά. Ένα παράδειγμα. Αν έχουμε ένα 20άρι μελίσσι και το αλλάξουμε θέση με ένα 5 πλαίσια φαντάζεστε τι θα γίνει αν κάνουμε κάτι τέτοιο; Η βασίλισσα μέσα σε λίγη ώρα θα πέσει νεκρή απο την μεγάλη εισροή ξένων μελισσών. Οι εσωτερικές μέλισσες θα προσπαθήσουν πάντα να την προστατεύσουν κουλουριάζοντας την, όμως αν ο εξωτερικός πλυθησμός υπερβαίνει αυτές τις μέλισσες τότε δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία. Ανταλλαγή θέσης μπορούμε να κάνουμε άφοβα σε ένα μελίσσι 5 πλαίσια και ένα 8 πλαίσια ή σε ένα 6 πλαίσια και σε ένα 10 πλαίσια. Τότε έχουμε ισορροπία και μπορούμε να κάνουμε την εξίσωση πλυθησμού με μεγάλη επιτυχία.

Να ξέρετε μετά απο ένα τέτοιο χειρισμό αφήνουμε τα μελίσσια στην ησυχία τους και κυρίως το αδύνατο που έγινε δυνατό διότι οι μέλισσες θα είναι πολύ καχύπτες με τη βασίλισσα. Έφτιαξα δύο σχεδιάκια για να κατανοήσετε τη μέθοδο καλύτερα. Δείτε...



Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ερώτηση;
    Οι μέλισσες δεν αρχίζουν να φαγώνονται μεταξύ τους;
    πολύ αμφιβάλλω για αυτά τα κομπογιανιτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα,δεν θα σχολιάσω για τον άσχετο που σχολίασε απο πάνω.Το έχω δοκιμάσει μέλισσες 2 πλαισίων αλλαγή με μέλισσες 7 πλαισίων.Μετά απο 1 εβδομάδα που την επιθεώρησα ήταν 4 πλαισίων με 2 γόνους.Η δυνατή έπαθε ένα σόκ απο την απώλεια συλλεκτριών αλλά αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πετυχαίνει πάντα. Στις 10 περιπτώσεις αντε να πετύχουν οι δύο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!