Widget Recent Post No.

«Γερή» η τιμωρία για τον κλέφτη μελισσιών....



Κάθειρξη 8 ετών από το τριμελές κακουργημάτων Καλαμάτας

 «Γερή καμπάνα» άκουσε χθες ένας μελισσοκόμος από το Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για κλοπή κυψελών κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Για την κλοπή δεκάδων κυψελών συναδέλφων του από Μεσσηνία και Αρκαδία τού επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. «Στο παρά πέντε» γλίτωσε τη φυλακή, αφού η εισαγγελέας πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του. Το δικαστήριο αποφάσισε, τελικά, να δώσει την αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με τον όρο καταβολής εγγύησης ύψους 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη στο μελισσοκόμο που παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή, ύψους 13.600 ευρώ, καθώς και αποζημίωση στους 11 μελισσοκόμους από τους οποίους αποδεδειγμένα είχαν κλαπεί μελίσσια, συνολικού ποσού (κατ’ αναλογία για τον καθένα) 29.700 ευρώ.
Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένως την κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι είχε αγοράσει τα μελίσσια από τους συναδέλφους του, κάτι όμως που αντέκρουσαν όλοι στις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου. Επίσης, μελισσοκόμος από την Εύβοια δήλωσε πως η υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε ο κατηγορούμενος για να αποδείξει ότι είχε αγοράσει κυψέλες από αυτόν είναι πλαστή και το δικαστήριο αποφάσισε την παραπομπή της δικογραφίας στην εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθεί κι αυτό το αδίκημα.
Ο κατηγορούμενος, πάντως, έχει καταγγείλει και απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του από άγνωστο άτομο, καθώς δέχτηκε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν σε αγρόκτημά του.

Κλοπές
Το Μάιο του 2011 ο μελισσοκόμος που κατέθεσε μήνυση εναντίον του κατηγορουμένου διαπίστωσε ότι από την Πολιανή είχαν κλαπεί 75 δίπατες κυψέλες. Λίγες ημέρες αργότερα, σε αγροτική περιοχή στο Αχλαδοχώρι του Δήμου Μεσσήνης και σε κτήμα ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου, αναγνώρισε ορισμένες από αυτές. Αμέσως το ανέφερε στην Αστυνομία. Σε έρευνα που έγινε, το θύμα μελισσοκόμος αναγνώρισε 50 κυψέλες ως δικές του. Σε έρευνα, δε, που ακολούθησε σε αποθήκη του κατηγορουμένου βρέθηκαν 395 εσωτερικά πλαίσια και 252 κουτιά κυψελών με κωδικούς που παρέπεμπαν σε κωδικούς άλλων μελισσοκόμων από τους οποίους είχαν κλαπεί κυψέλες. Επίσης, βρέθηκαν 111 κουτιά χωρίς κωδικό ή με ξυσμένο ή παραποιημένο κωδικό.
Ειδικότερα, καταδικάσθηκε διότι:
-Στην Πολιανή, το Μάιο του 2011, με συνεργούς του αφαίρεσαν 75 κυψέλες δίπατες, πλήρεις μελισσοσμηνών και μελιού, συνολικής αξίας 27.000 ευρώ περίπου, με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν, ενσωματώνοντας αυτές στην περιουσία τους
-Στη Νέδουσα, στη γέφυρα Λαδιώτη, το Μάρτιο του 2009 αφαίρεσαν 35 μελισσοκυψέλες με το περιεχόμενό τους, διώροφες των 15 πλαισίων, 37 πλαίσια, αξίας  600  ευρώ  εκάστη
-Στην Πολιανή, τον Ιανουάριο του 2005, αφαίρεσαν 40 μελισσοκυψέλες δίπατες, αξίας 500 ευρώ εκάστη
-Στο Μεσοπόταμο το καλοκαίρι του 2009 αφαίρεσαν 12 μελισσοκυψέλες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, τον Ιούνιο του 2010, αφαίρεσαν 23 μελισσοκυψέλες εκ των οποίων οι 17 τριώροφες, και 6 διώροφες, αξίας 300 ευρώ εκάστη
-Στη Νέα Κορώνη, τον Οκτώβριο του 2010, αφαίρεσαν 2 διώροφες μελισσοκυψέλες, συνολικής αξίας 200 ευρώ περίπου.
-Στην Ανάληψη, το Μάιο του 2005, αφαίρεσαν 12 διώροφες κυψέλες, αξίας 2.000 ευρώ
-Στην αγροτική περιοχή Κάρτσωβα Τριπόλεως, τον Οκτώβριο του 2009, αφαίρεσαν 20 κυψέλες, αξίας 5.000 ευρώ
-Στην Αρτεμισία, τον Απρίλιο του 2010, αφαίρεσαν 30 κυψέλες, αξίας 600 ευρώ εκάστη
-Στην αγροτική θέση Πουρναρά Πηγών, το Μάιο του 2011, αφαίρεσαν 46 πλήρεις κυψέλες, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ περίπου.
-Στην Τρίοδο, τον Απρίλιο του 2009 αφαίρεσαν 9 κυψέλες, αξίας 2.250 ευρώ.

Αρνείται
Οι μελισσοκόμοι που κατέθεσαν ως μάρτυρες αρνήθηκαν ότι πούλησαν στον κατηγορούμενο μελίσσια, ενώ όλοι έκριναν αδύνατο να μπορούσε να κλέψει μόνος του τις κυψέλες, λόγω βάρους, υποστηρίζοντας πως σίγουρα είχε συνεργούς. Επίσης, ότι απαγορεύεται να σβήνονται οι κωδικοί και η πυροσφραγίδα των κυψελών, ακόμα κι αν πωληθούν ή μεταβιβασθούν. Στο δικαστήριο είχαν κληθεί και έδωσαν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο μελισσοκόμο και το μητρώο που τηρούν στην υπηρεσία τους.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι είναι μελισσοκόμος από το 2001, οπότε αγόρασε μελίσσια, ενώ μετά τα ανέπτυξε. Τόνισε ότι αν τα μελίσσια αυτά πριν τα αγοράσει ήταν κλεμμένα, αυτός δεν μπορεί να το γνωρίζει, επισημαίνοντας ότι τότε δεν υπήρχε μητρώο για να καταγράφονται. Κατέθεσε ακόμη ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, ενώ κωδικό είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στο κάτω μέρος της κυψέλης και όχι και στο επάνω, αν αυτή είναι δίπατη.
Όσο για τους κωδικούς που είχε ξύσει πάνω από τις κυψέλες, ισχυρίσθηκε ότι το έκανε, επειδή τις είχε αφήσει σε μέρος που δεν έπρεπε και αναζητήθηκε ο ιδιοκτήτης βάσει του κωδικού που έφεραν, οι Αρχές ενόχλησαν τον πρώην ιδιοκτήτη, από τον οποίο τις είχε αγοράσει. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί και η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις που έχει παρουσιάσει στις υπεύθυνες δηλώσεις έχουν ημερομηνία προγενέστερη της κλοπής των κυψελών.
Στη δίκη δικηγόρος πολιτικής αγωγής παραστάθηκε ο κ. Παναγιώτης Νταής και υπεράσπισης ο κ. Κώστας Κρόμπας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια