Widget Recent Post No.

Μεταφορές μελισσιών στη πορτοκαλιά: Για κόψιμο μελισσιών και ένα καλό τρύγο μελιού



Η πορτοκαλιά είναι μια πολύ δυνατή ανθοφορία ιδανική για πολλαπλασιασμό μελισσιών αλλά και για συλλογή μελιού. Πολλοί μελισσοκόμοι βιάζονται να κάνουν διώροφα τα μελίσσια τους για να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πορτοκαλιά. Οι μεταφορές γίνονται λίγες εβδομάδες πριν την ανθοφορία, δηλαδή μέσα στον Μάρτιο. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν το ξεχειμώνιασμα κοντά σε πορτοκαλιές μιας και το κλίμα κοντά τους είναι ήπιο ενώ η ανάπτυξη όταν αυτή ανοίξει τεράστια.

Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι η πορτοκαλιά κρύβει κινδύνους. Συγκεκριμένα έχω ακούσει πολλές τέτοιες εκδοχές όπως για παράδειγμα ότι οι μέλισσες κουράζονται δουλεύοντας τα άνθη τους, ότι ζούν λιγότερο, πέφτει ο πλυθησμός κλπ. Προσωπικά επειδή έχω δουλέψει χρόνια την πορτοκαλιά έχω παρατηρήσει δύο προβλήματα. Το ένα είναι η σμηνουργία και το δεύτερο είναι τα ραντίσματα. Μελίσσια που συλλέγουν στην πορτοκαλιά γίνονται τούρμπο από θέμα ανάπτυξης μια έκρηξη πλυθησμού πράγμα το οποίο οδηγεί στο ξύπνημα του αρχέγονου ένστικτου του φυσικού πολλαπλασιασμού δηλαδή της σμηνουργίας. Η μεγάλη εκτροφή γόνου κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας οδηγεί στην ολοκληρωτική κατανάλωση μελιού, με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα για τον μελισσοκόμο. Αυτό είναι το συχνότερο που συμβαίνει σε αυτή την ανθοφορία.

Τα ραντίσματα είναι μια άλλη ιστορία. Τέτοιου είδους πρόβλημα έχουν οι μελισσοκόμοι που έχουν κοντά τους στρέμματα καλλιεργειών πορτοκαλιάς. Και όταν λέω "καλλιεργειών" εννοώ όταν οι αγρότες αποσκοπούν κέρδος απο αυτά, δηλαδή τα πουλάνε. Στο Αγρίνιο που εδρεύουμε εμείς υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα απο παρατημένες πορτοκαλιές. Και πως καταλαβαίνουμε οτι οι πορτοκαλιές δεν πρόκειται να ραντιστούν και είναι παρατημένες; Μα φυσικά κοιτώντας το έδαφος. Όταν τα πορτοκάλια το χειμώνα είναι στρώμα κατα δεκάδες πάει να πεί οτι κανένας δεν αποσκοπέι κέρδος απο αυτά, άρα ποιος ο λόγος και να ραντιστούν;

Η συλλογή μελιού στην πορτοκαλιά είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Για να καταφέρουμε να τρυγήσουμε μέλι, πρέπει να δώσει αύθονο νέκταρ τόσο που να στάζουν τα δέντρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δηλαδή να δώσουν οι πορτοκαλιές, πρέπει να έχει βρέξει πολύ νωρίς την Άνοιξη, να έχει ποτίσει καλά το χώμα, και όταν ανοίξουν τα άνθη ο ήλιος να είναι ζεστός και η θερμοκρασία να είναι πάνω απο 20 βαθμούς, δηλαδή να κάνει ζέστη. Δεν θέλουμε κρύους αέριδες που στεγνώνουν τα δέντρα και το γλυκό νέκταρ. Οι μέλισσες έχουν τρελή αδυναμία στα άνθη της πορτοκαλιάς. Δείχνουν να τους αρέσει τόσο πολύ το μέλι της που δεν πηγαίνουν πουθενά αλλού!

Θυμάμαι έναν παλιό μελισσοκόμο που μου έλεγε για μια καλή χρονιά στην πορτοκαλιά. Ούτε που θυμάμαι πόσα κιλά μου είπε οτι έβγαλε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση τότε ήταν που μου είπε, όταν δίνει η πορτοκαλιά και περνάς μέσα απο το χωράφι το παμπρίζ κολλάει απο νέκταρ που έχουν πάνω τα φυτά. Όσο και αν φαίνεται παράξενο η πορτοκαλιά όταν δίνει δεν αστιεύεται. Πρόκειται για ένα αγαπημένο φυτό της μέλισσας, γι αυτό άλλωστε την επιλέγει για σμηνουργία!!

Η πορτοκαλιά όμως δεν δίνει κάθε χρόνο μέλι. Αν βρέχει και έχει κρύο κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι δεδομένο ότι το μέλι χάνεται. Πολλές χρονιές όμως μπορεί η θερμοκρασία να είναι άριστη και τα δέντρα να μην εκκρίνουν νέκταρ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα μελίσσια δεν θα αναπτυχθούν και δεν θα ρίξουν γόνους. Γι αυτό πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν την πορτοκαλιά για κόψιμο παραφυάδων και βασιλοτροφία εκτός απο το μέλι.

Η καλύτερη περίοδος για να κόψεις μελίσσια στην πορτοκαλιά είναι κατα τη διάρκεια λίγο μετά τη μέση της ανθοφορίας. Προσέχουμε ιδιαίτερα να χαλάμε κάθε 4-5 ημέρες τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας με σκοπό να διατηρήσουμε μεγάλα και δυνατά μελίσσια. Το κόψιμο παραφυάδων στην πορτοκαλιά έχει πολύ καλά αποτελέσματα και άριστης ποιότητας βασίλισσας. Είναι ψέματα ότι οι καλύτερες βασίλισσες είναι οι φθινοπωρινές! Οι ανοιξιάτικες και μάλιστα αυτές της πορτοκαλιάς είναι άλλο πράγμα! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια