Widget Recent Post No.

Περίεργο φαινόμενο σε μελίσσι



Καλησπέρα,
Μέσα στον Ιανουάριο βρήκα ένα μελίσσι μου νεκρό και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Το μελίσσι ξεχειμώνιαζε δυνατό. Σας παραθέτω τι είδα και αν μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι έφταιξε.
Άνοιξα το καπάκι και το κηρόπανο για να βάλω φαγητό και πάνω πάνω τα πλαϊνά κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα πλαίσια ήταν γεμάτα νεκρές μέλισσες (αναρωτιέμαι πώς έμειναν εκεί και δεν έπεσαν κάτω στον πάτο).
Ελάχιστες ζούσαν ακόμα (γύρω στις 50), αλλά περπατούσαν αργά και σαν αποδυναμωμένες.
Είχαν άφθονο φαγητό, ζαχαροζύμαρο που τους είχα βάλει εδώ και ένα μήνα.
Έδιωξα τον νεκρό πλυθησμό, σήκωσα τα πλαίσια και μύριζαν άσχημα, σαν ξινισμένο σιρόπι. Μερικά είχαν πολύ μέλι ασφράγιστο. Σε κάποιο κελί με μέλι είχε κίτρινο πηχτό υγρό. Σε μερικά κελιά με μέλι, το κερί του κελιού γύρω γύρω φαινόταν ελαφρώς κατεστραμένο.
Οι νεκρές μέλισσες ήταν ακέραιες, δεν είχε αλλάξει το χρώμα τους, το σώμα τους ήταν ολόκληρο, τα φτερά τους εκεί. Τίποτα δεν έδειχνε αρρώστεια. Κανένα κελί δεν είχε σάπιες μέλισσες ή άρρωστα νεκρά σώματα.
Έχω ψάξει όλες τις ασθένειες των μελισσιών και καμία δεν έχει τα συμπτώματα που είδα.
Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά είχα εισβολή σφηκών σε όλο το μελισσοκομείο μου γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και έχασα κάποια μελίσσια.  Όμως, στο παραπάνω μελίσσι δεν βήκα ούτε μια σφήκα.
Αν γνωρίζει κάποιος να μου πει τι έφταιξε, για να προσέξω τα υπόλοιπα μελίσσια μου.
Ευχαριστώ πολύ 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μάλλον δηλητηρίαση. Η οσμή πρέπει να είναι από τον νεκρό γόνο και τις μέλισσες. Φυτοφάρμακο, μεγάλη δοσολογία σε θεραπεία..... έχει νεκρές μέλισσες και εκτός κυψέλης; Σε άλλες κυψέλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!