Widget Recent Post No.

Επαναστατική μέθοδος τροφοδοσίας μελισσιών: Ταίζουμε ολόκληρο το μελισσοκομείο ταυτόχρονα μέσα σε λίγη ώρα



Σήμερα έχουμε μια επαναστατική μέθοδο τροφοδοσίας μελισσιών που εφαρμόζεται από παλιούς και έμπειρους μελισσοκόμους. Αρχικά να συμβουλεύσω να μην την εφαρμόσουν όσοι έχουν πολύ μικρή εμπειρία στη μελισσοκομία γιατί μπορεί άθελα τους να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης η μέθοδος δεν εφαρμόζεται ποτέ σε έλλειψη ανθοφορίας μελιτοφορίας πχ τον Ιούλιο- Αύγουστο. Μόλις θα ακούσετε τη μέθοδο που θα σας δώσω είναι φυσιολογικό οτι μερικοί θα "αντιδράσετε" όμως να ξέρετε ότι δεν θα δημοσιευόταν εδώ στην Ορεινή Μέλισσα αν δεν είχε αποτέλεσμα. Προσωπικά έχω δούλεψει τη συγκεκριμένη μέθοδο και στα δικά μου μελίσσια όμως η "παρότρυνση" έγινε απο φίλους μου μελισσοκόμους με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις πάνω στη μελισσοκομία.


Η μέθοδος δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους σιρόπι, αλλά με μέλι! Κηρήθρες με μέλι που έχουμε στην αποθήκη η στο ψυγείο για διάφορους λόγους. Ο μελισσοκόμος λοιπόν με την σημερινή μέθοδο θα μπορεί με λίγα πλαίσια μέλι να τροφοδοτήσει τα μελίσσια του προκαλώντας μια "τεχνητή λεηλασία". Δηλαδή να τοποθετήσει τα πλαίσια κοντά στο μελισσοκομείο και οι μέλισσες να έρθουν να πάρουν και να μοιραστούν την ποσότητα. Με αυτό το τρόπο πετυχαίνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να αποκτήσουμε καθαρές κηρήθρες χωρίς μέλια τα οποία μπορεί να προήλθαν και απο υπερβολικές τροφοδοσίες, η απο μέλι κουμαριάς περσινό ή οτιδήποτε.



Προσωπικά έχω φυλάξει κάποια πλαίσια απο την ανθοφορία της κουμαριάς αλλά και απο τη μελιτοφορία του ελάτου που στο τέλος έδωσε βανίλια- επειδή είχε υψηλές θερμοκρασίες και κρυστάλωσε επάνω στο κλαρί. Αυτά τα πλαίσια με το μέλι δεν μπορείς να τα βάλεις μέσα στο μελίσσι διότι τώρα η γέννα αυξάνεται με τρελούς ρυθμούς και δε θέλουμε να τη μπλοκάρουμε. Οπότε εφάρμοσα την παλιά γνωστή μέθοδο, την οποία θα σας εξηγήσω λεπτομερώς τώρα.

Παίρνουμε τα πλαίσια με το μέλι και τα τοποθετούμε κοντά στο μελισσοκομείο μας,10 μέτρα μπροστα από την τελευταία σειρά κυψελών. Προσέχουμε να είναι απομακρυσμένα από τα μελίσσια τουλάχιστον 10 μέτρα για να μπορούν οι μέλισσες να δώσουν ακριβής συντεταγμένες που βρίσκεται το μέλι. Τα πλαίσια τα στηρίζουμε με τον τρόπο που θα δούμε παρακάτω στο βίντεο. Στη συνέχεια με το ξέστρο μας ξεσφραγιζουμε ελαφρώς το μέλι για να γίνει γρήγορα η λεηλασία και να το πάρουν οι δικές μας μέλισσες και όχι οι ξένες. Ξέρετε η λεηλασία αναπτύσσεται προοδικά και αμα βάλουμε λίγα πλαισιάκια δεν προλαβαίνει να ειδοποιηθεί ξένο μελίσσι.



Αφού τοποθετήσουμε τα πλαίσια σε 30 λεπτάκια αρχίζει να ξεκινά το πάρτυ. Σε μια ωρίτσα αρχίζει να κλιμακώνεται. Και σε δύο ώρες η λεηλασία φτάνει στο κορύφωμα της. Οι μέλισσες τροφοδοτούνται κατευθείαν με μέλι το οποίο και καταναλώνουν αμέσως στον γόνο. Τα πλαίσια με το μέλι μένουν πεντακάθαρα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως σφήνες για τον γόνο η ως μελιτοθάλαμο όταν συλλέγουν μέλι τα μελίσσια.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν τοποθετήσουμε τα πλαίσια και αρχίσει η λεηλασία δεν παίρνουμε ποτέ τα πλαίσια με το μέλι. Αφήνουμε τις μέλισσες να το καταναλώσουν όλο. Αν το κρύψουμε το πιο πιθανό είναι να πάνε να το ψάξουν σε άλλα μελίσσια και να προκπύψει λεηλασία. Προσοχή μεγάλη συνάδελφοι.

Επίσης εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ένα κόλπο να μάθουμε ποια μελίσσια έχουν μεγάλη τάση λεηλασίας. Πως μπορούμε να το κάνουμε; Παίρνουμε λίγη άχνη ζάχαρη και εκεί που λεηλατούν οι μέλισσες τις πασπαλίζουμε. Στην συνέχεια παρατηρούμε στις εισόδους πόσες αλευρωμένες μέλισσες μπαίνουν στα μελίσσια. Αυτό το μελίσσι που έχει τις περισσότερες έχει και τη μεμαλύτερη τάση για λεηλασία.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Παρακινδυνευμενη.νομιζω οτι κανουμε στοχο τα δικα μας μελισσια στα γειτονικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!