Widget Recent Post No.

Χτίζοντας τα δυνατότερα μελίσσια: Πως αναπτύσσονται στο μέγιστο!! 3 χειρισμοί



Πως αναπτύσσουμε στο μέγιστο την ανάπτυξη των μελισσιών μας; Κάθε χρόνο στόχος κάθε μελισσοκόμοι είναι να φτιάξει τα δυνατότερα μελίσσια, έτσι ώστε να προλάβει τις ανθοφορίες, μελιτοφορίες και να πάρει πολύ μέλι! Μην ξεχνάμε ότι για πολλούς μελισσοκόμους κύριος στόχος όλης της χρονιάς είναι 1-3 ανθοφορίες μέσα στο Καλοκαίρι, και εκεί είναι που πρέπει να βγούν όλα τα έξοδα, φυσικά τρυγώντας μπόλικο μέλι. Αλλά για να πάρουμε πολύ μέλι, πρέπει οπωσδήποτε να χτίσουμε μελίσσια πύργους! Μελίσσια με στρατούς μελισσών ικανούς να συλλέξουν μέλι, ακόμα και αν η φύση δεν πάει και τόσο καλά. Μην ξεχνάμε ότι ένα δυνατό μελίσσι, δύσκολα να μη μας δώσει μέλι! Όσο άσχημη και να είναι η χρονιά.

Πρώτο πράγμα λοιπόν για να χτίσουμε τα "δυνατότερα μελίσσια" είναι να δούμε πόσα μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή να γίνουν καλά τριόροφα μελίσσια! Ξέρετε ποιο συντελεί το σημαντικότερο ρόλο για να γίνει τόσο δυνατά τα μελίσσια; Μα φυσικά η βασίλισσα. Μια καλή ποιοτική βασίλισσα, καλοθρεμμένη και με μεγάλη κοιλιά, νεαρή σε ηλικία 1-2 χρονών, είναι η ιδανικότερη περίπτωση για να χτιστούν τα μεγαλύτερα μελίσσια. Ξέρετε αν η βασίλισσα δεν τραβάει, όσο τροφή και να δώσουμε, όσο χώρο και να τις δώσουν οι μέλισσες, δεν μπορεί να συντηρήσει μεγάλο μελίσσι. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι καλές βασίλισσες!

Τα μελίσσια που έχουν καλές βασίλισσες φαίνονται! Είναι τα πρώτα του μελισσοκομείου. Έχουν μεγάλο πλυθησμό, είναι περισσότερο επιθετικά, και απο γόνους σκίζουν. Συμπαγείς και γεννημένοι απο άκρη σε άκρη. Τέτοια μελίσσια πρέπει να επιλέγουμε για την μεταφορά στις μελιτοφορίες. Τα πολύ δυνατά μας μελίσσια θα φέρουν μέλι. 

Κάθε 3 μέρες ταίζουμε τα μελίσσια, και όταν δούμε να "πιάνει μέλισσες" το τελευταίο πλαίσιο, δίνουμε επιπλέον χώρο στο μελίσσι μας. Ιδανικά για μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι να έχουμε έτοιμα χτισμένα πλαίσια, και το μελίσσι να τα πιάνει κατευθείαν. Όσον αφορά τη τροφή κάθε 3 ημέρες, η πιο αποδοτική λύση για μέγιστη ανάπτυξη είναι το σιρόπι. Σιρόπι με ζάχαρη και νερό, τίποτα άλλο. Βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό, και ταίζουμε κάθε μελίσσι χωριστά. Η ποσότητα που ταίζουμε σε ένα 10άρι μελίσσι, σίγουρα πρέπει να είναι 1 λίτρο κάθε 3 μέρες. Μόλις δούμε το μελίσσι να γεμίζει μέλι τα ακρινά πλαίσια, είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε σωστή δουλειά, και ότι το μελίσσι θα αναπτυχθεί στο μέγιστο.

Αφού εξασφαλίζουμε μπόλικη τροφή, το επόμενο βήμα είναι ο χώρος. Την άνοιξη η βασίλισσα ψάχνει συνεχώς νέο χώρο για να γεννήσει. Οι μέλισσες πάντα ανοίγουν χώρο, αλλά είναι λίγο τσιγγούνες. Ωστόσο ο μελισσοκόμος δεν είναι, για αυτό πρέπει να εξασφαλίζει χώρο στη βασίλισσα. Ένας χειρισμός είναι να βάλουμε σφήνα στον γόνο, δηλαδή ένα χτισμένο πλαίσιο ανάμεσα σε δύο σφραγισμένους γόνους. Στα δυνατά μελίσσια είναι ο ιδανικότερος χειρισμός για μέγιστη ανάπτυξη. Στα μικρότερα των 5 πλαισίων μελίσσια, δινουμε μισό λίτρο κάθε 3 ημέρες, και δεν βάζουμε πλαίσιο στο κέντρο, μόνο στο τέλος του γόνου. Επίσης σφήνα μέσα στον γόνο βάζουμε μια φορά την εβδομάδα. Όταν χρειάζεται χώρος, δεν αφήνουμε το μελίσσι στο έλεος του, διότι θα μας σμηνουργήσει. Και αν αποφασιστεί σμηνουργία μετά δεν μπορούμε να το σώσουμε με τίποτα. Θα μας φύγει.

Ουσιαστικά θέλουμε να βρίσκει η βασίλισσα συνεχώς νέο χώρο για να γεννάει, και η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Τους χειρισμούς που λέμε παραπάνω τους εφαρμόζουμε κυρίως όταν το μελίσσι γίνει 10 πλαίσια, και φυσικά συνεχίζουμε όταν μπεί ο νέος όροφος να δίνουμε συνεχώς νέο χώρο, και ταίζοντας ταυτόχρονα!

Το αποκορύφωμα όλων των χειρισμών όμως γίνετε, όταν το μελίσσι γίνει 18-19 πλαίσια περίπου! Τότε είναι που γίνετε η αντιστροφή πατωμάτων, και είναι ο πιο σοβαρός χειρισμός κατά τη γνώμη μου. Για να σας δώσω να καταλάβετε, πρίν μεταφέρω τα μελίσσια μου στη μελιτοφορία του ελάτου, εφαρμόζω πάντα αυτό το χειρισμό στα δυνατά μελίσσια μου, και στο τέλος παίρνω μέλι. Για να πετύχει ο χειρισμός πρέπει να μην είναι τελείως μπλοκαρισμένο το κάτω πάτωμα με γύρη. Μόλις φέρουμε τα πάνω κάτω, η βασίλισσα που έχει τρέλα να γεννά επάνω, βρίσκει ξαφνικά άδειο χώρο! Και τρελαίνεται στη γέννα! Το μελίσσι φτάνει τους 16 γόνους, και 20 μέρες μετά θα έχουμε πανίσχυρα μελίσσια. Αφού εφαρμοστεί η αντιστροφή πατωμάτων μετά απο 10-15 μέρες θα έχουμε σημαντική διαφορά ανάπτυξης. Και αν ταυτόχρονα ταίζουμε τότε τα αποτελέσματα θα είναι εκθαμβωτικά...




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια