Widget Recent Post No.

Ο απόλυτος χειρισμός ανάπτυξης: 3 μυστικά αυτής της περίοδου για πολλές παραφυάδες και μεγάλη συλλογή μελιού!



Φτάνουμε στη καρδιά της Άνοιξης. Τώρα είναι που η βασίλισσα φτάνει σιγά σιγά στο απόγειο της γέννας της, και ένας πεπειραμένος μελισσοκόμος πρέπει να το εκμετελλευτεί αυτό στο έπακρο. Χρειάζονται λοιπόν δύο βασικά πράγματα αυτή τη περίοδο στα μελίσσια. Το πρώτο είναι η καλή τροφοδότηση, με σιρόπι η ζυμάρι. Προσέξτε. Δεν θέλουμε απλώς να συντηρούνται τα μελίσσια με τη τροφή που ταίζουμε. Θέλουμε να έχουν υπερεπάρκεια σε τροφή, να έχουν κιλά με μέλι αποθηκευμένα στη κυψέλη. Όπως και να το κάνουμε ένας μελισσοκόμος που στοχεύει το μέλι πρέπει να το κάνει, και να ταίσει μεγάλες ποσότητες. Το δεύτερο είναι να δίνουμε συνεχώς χώρο στη βασίλισσα, με νέα πλαίσια, σφήνες στον γόνο, ορόφους, όσο πιο έγκαιρα γίνετε. Πάμε όμως να δούμε αυτά τα δύο πιο αναλυτικά!


Η τροφή του μελισσιού
Γενικά έχω παρατηρήσει ότι ανάγκη για σιρόπι, έχουν μόνο τα μελίσσια κάτω των 5-6 πλαισίων. Δηλαδή μέχρι να πάρει "μπρός η μηχανή" και να αρχήσει το μελίσσι να αναπτύσσετε τρελά. Μόλις ξεπέράσει τα 6 πλαίσια πλυθησμό, φεύγει πολύ γρήγορα και δεκαρίζει μέσα σε μια εβδομάδα σχεδόν. Εξαρτάται φυσικά και απο τους γόνους που έχει. Απο την εμπειρία μου λοιπόν έχω δει ότι τα μεγάλα μελίσσια αναπτύσσονται το ίδιο γρήγορα, μόνο με ζυμάρι χωρίς να ταίσουμε σιρόπι. Πχ 3 δίκιλες βανίλιες θα τις χρειαστεί σίγουρα αυτή τη περίοδο για να γίνει ένα δυνατό καλό μελίσσι. Το πόσες παραπάνω θα χρειαστεί εξαρτάται και απο το πόσο μέλι έρχεται στη κυψέλη

Πρόληψη για σμηνουργία
Το σημαντικότερο πράγμα για να γλιτώσουμε απο πολλές σμηνουργίες, είναι να δίνουμε άμεσα χώρο στη βασίλισσα να γεννάει. Το μεγαλύτερο λάθος που γίνετε, είναι να μένουν σφιχτά και πολύ δυνατά μελίσσια με έλλειψη χώρου. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα πρώιμο δεκάρι μελίσσι, δεν πρέπει να το σκεφτούμε πριν δώσουμε πάτωμα. Τώρα απο εδώ και στο εξής ο χώρος δίνεται αρκετά πιο άνετα, και στα δυνατά μελίσσια δίνουμε χώρο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Ο απόλυτος χειρισμός ανάπτυξης
Για να εξασφαλίσουμε μέγιστη ανάπτυξη πρέπει να συνδιάσουμε, τροφή, με έγκαιρη προσθήκη χώρου για τη βασίλισσα. Ένας μελισσοκόμος που θέλει ανάπτυξη και γρήγορα, πρέπει να προσθέτει στα μεγάλα μελίσσια, άνω τον 6-7 πλαισίων, ένα πλαίσιο κάθε 3-4 ημέρες, δίπλα η μέσα απο τον γόνο, για να το γεννάει η βασίλισσα. Αν δούμε ένα πολύ δυνατό μελίσσι με πολύ πλυθησμό, τότε μπορούμε να βάλουμε ένα άδειο πλαίσιο, καλοχτισμένο, μαύρο η άσπρο, στο κέντρο του γόνου αναμεσα απο δύο σφραγισμένους γόνους. Και θα δείτε μέσα σε 2-3 ημέρες πως θα το γεννήσει η βασίλισσα. Τώρα αυτή τη περίοδο η βασίλισσα μπορεί να γεννά πάνω απο 1000 αυγά τη μέρα, νούμερα σχεδόν απίστευτα, που ο μελισσοκόμος πρέπει να τα εκμεταλλευτεί.

Όσα μελίσσια αναπτύσσονται με πολύ μεγάλο ρυθμό, αρχίζουν σιγά σιγά να γεμίζουν με γύρη. Μια εξίσου καλή λύση για να ξεμπλοκάρουμε τα πλαίσια και να γεννάει καλύτερα η βασίλισσα, είναι η προσθήκη γυρεοπαγίδων. Τη παγίδα μπορούμε να την βάλουμε ότανα αρχίσουμε να βλέπουμε τον γόνο να έχει γύρη μέσα. Όταν συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε χώρο στη βασίλισσα, και η γυρεοπαγίδα βοηθάει σημαντικά σε αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια