Widget Recent Post No.

Γιατί προτιμούν το ζεστό μέρος της κυψέλης τα αδύνατα σμήνη: Πως εκτρέφουν περισσότερο γόνο


Όλοι παρατηρούμε ότι τα αδύνατα σμήνη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατά το δυνατό περισσότερη θέρμανση από τον ήλιο. Δηλαδή το σμήνος συγκεντρώνεται και φτιάχνει γόνο στην πλευρά που χτυπά ο ήλιος πολλές ώρες τη κυψέλη. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και ποια είναι τα μυστικά που οδηγούν στην ανάπτυξη με εκτεταμένη εκτροφή γόνου. Όσο ο καιρός είναι "κρύος" οι μέλισσες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε μορφή "θερμικής ενέργειας". Λίγο από το μεταλλικό καπάκι - που αναπτύσσει μεγάλη θερμοκρασία - και ακόμα περισσότερο από τα τοιχώματα της κυψέλης οι μέλισσες παίρνουν σημαντική θερμότητα. Σίγουρα έχετε ακούσει τους παλιούς μελισσοκόμους να λένε ότι το μελισσοκομείο πρέπει να έχει έντονη ηλιοφάνεια όλη τη μέρα. Δεν λέγεται τυχαία. Μελίσσια που βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφαρμόσει ένας μελισσοκόμος προκειμένου να βοηθήσει τα μελίσσια να εκμεταλλεύτουν την ηλιακή θερμική ακτινοβολία, είναι να τοποθετήσει τα πλαίσια στην πλευρά που χτυπά ο ήλιος. Στριμώξτε τις κηρήθρες στη μεριά που έχει ντάλα ήλιο, και θα δείτε οτι τα μελίσσια θα ρίχνουν γόνους πολλούς σε αυτή τη μεριά. Την περίοδο νωρίς την Άνοιξη παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η μόνωση του μελισσιού και η ζέστη του ήλιου. Οι μέλισσες είναι αναγκασμένες εκτός από το να τον ταίσουν να τον ζεστάνουν. Φανταστείτε να έχει 10 βαθμούς έξω και οι μέλισσες να πρέπει να ανεβάσουν την θερμοκρασία στους 32 μέσα στο κέντρο του γόνου. Όπως καταλαβαίνετε τα μελισσάκια μας κουράζονται υπερβολικά πολύ και εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε.

ΕΙΚΟΝΑ: Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μελίσσι στη Κρήτη που αναπτύσσεται πρώιμα νωρίς την Άνοιξη. Βλέπετε ποιά πλευρά χτυπά ο ήλιος; Εκεί το μελίσσι έχει πολύ γόνο γιατί παίρνει θερμότητα κατευθείαν απο το ζεστό ξύλο


Προσπαθούμε νωρίς την Άνοιξη να διατηρούμε μονωμένα τα μελίσσια μας, και καθώς ανεβαίνουν η θερμοκρασία και βλέπουμε ότι υπάρχει ανάπτυξη δίνουμε επιπλέον χτισμένα ή άχτιστα πλαίσια. Εφόσον τα μελίσσια αναπτύσσονται χρειάζονται χώρο και νέες κηρήθρες. Νωρίς την άνοιξη τα μελίσσια δεν έχουν πατώματα οπότε ο πλυθησμός εκμεταλλεύεται τη θερμότητα του καπακιού που ζεσταίνεται με τον ήλιο. Αν και φαίνεται ανούσιο στις μέλισσες παίζει ρόλο νωρίς την άνοιξη. Γι αυτό η βασίλισσα πολλές φορές ανεβαίνει επάνω μέσα στην Άνοιξη επειδή έχει περισσότερη ζέστη.

Γιατι προτιμούν το ζεστό μέρος της κυψέλης τα αδύνατα σμήνη
Συνεπώς μετά από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ένα αδύνατο σμήνος έχει μεγάλη ανάγκη σε θερμότητα για να μεγαλώσει τον γόνο του. Επειδή δυσκολεύεται να τα καταφέρει εκμεταλεύεται κάθε πιθανή πηγή θερμότητας, και ο ήλιος είναι η συμαντικότερη.

Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα τα αδύνατα σμήνη πρέπει να τους βάλουμε κηρόπανο και μια δίκιλη τροφή να έχουν μπόλικες προμήθειες. Η καλή μόνωση σε συνδιασμό με μπόλικη τροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα και στην πρώιμη ανάπτυξη. Πολλοί μελισσοκόμοι συνεννώνουν τα μικρά μελίσσια επειδή ξέρουν οτι θα τα ξανά φτιάξουν όταν έρθει η ώρα δηλαδή η Άνοιξη. Άλλη μερίδα μελισσοκόμων κάνει τα αδύνατα δυνατά με προσωπική εργασία και περιποίηση για να σωθούν όλα τα κακόμοιρα μελισσάκια που έμειναν με λίγο πλυθησμό.

Ξέρετε πολλές φορές δεν είναι θέμα βασίλισσας που είναι μικρά τα μελίσσια. Μπορεί να έχουμε κάνει εμείς ένα λάθος χειρισμό - πχ κόψιμο παραφυάδας το φθινόπωρο ή να έχει ταλαιπορηθεί το σμήνος απο νοζεμίαση που είναι μια από τις χειρότερες ασθένειες. Η ασθένεια αποδυναμώνει τα μελίσσια δίχως να μπορεί να το καταλάβει ο μελισσοκόμος. Δεν δείχνει κανένα σύμπτωμα άλλωστε! Αν λοιπόν είναι απο τέτοιο θέμα αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στη βασίλισσα. Αν όμως είναι θέμα της κακής βασίλισσας και κακής γέννας τότε σίγουρα μια συνέννοση είναι η ιδανικότερη λύση. Την Άνοιξη - Καλοκαίρι - Φθινόπωρο μπορούμε αντί για συνέννωση να δώσουμε λίγο φρέσκο γόνο και να κάνει βασιλοκελιά, δηλαδή να φτιάξει δική του. Εννοείτε επιλέγουμε γόνο απο το καλύτερο μελίσσι! Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι σημερινές συμβουλές. Να είστε όλοι καλά!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια