Widget Recent Post No.

Τα αδύνατα μελίσσια μπορούν να γίνουν δυνατά και να βγάλουν μέλι; Πως αναπτύσσονται γρήγορα;


Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε μικρά και αδύνατα μελίσσια. Και όταν λέω μικρά εννοώ από 2 πλαίσια εως 3, 4 ή 5. Το ερώτημα που δημιουργείτε σε όλους γι αυτά τα μελίσσια είναι, έχουν μέλλον; Θα προλάβουν να αναπτυχθούν; Είναι δυνατό να καταφέρουμε να βγάλουμε μέλι από αυτά τα μελίσσια αργότερα; Στην μελισσοκομία συνάδελφοι όλα είναι δυνατά. Αυτά τα μελίσσια που βλέπεται μικρά τώρα μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα γίνουν θηρία, και το λέω εκ πείρας μιας και το έχω δει δεκάδες φορές να συμβαίνει. Πως όμως αυτά τα μελίσσια καταφέρνουν κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα; Χρειάζεται κάτι από μέρους μας; Υπάρχει πιθανότητα να μείνουν πάντα μικρά; Σήμερα έχουμε να πούμε πολλά πράγματα λοιπόν.


Αρχικά. Παρακολουθώντας κανείς τα μελίσσια συναδέλφων εδώ στο ίντερνετ, συμπεραίνει ότι πολλοί έχουν πρώιμη ανάπτυξη με πολλούς γόνους από πολύ νωρίς. Ωστόσο αυτό εξαρτάται απο την περιοχή του καθενός, τις κλιματολογικές συνθήκες και φυσικά τα γονίδια κάθε βασίλισσας. Κύριως έχει να κάνει πόση ζέστη έχει τη μέρα, και πόσο πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ. Για παράδειγμα μια βασίλισσα που προέρχεται από τη Βόρειο Ελλάδα, ρίχνει γόνους πιο αργά απο μια βασίλισσα που είναι απο τη Καλαμάτα. Τα μελίσσια ανοίγουν εκτεταμένους γόνους συνήθως μέσα στον Μάρτιο, όμως όταν είναι μικρά αυτό είναι αδύνατο. Ξέρουμε ότι όσο λιγότερος ο πλυθησμός τόσο πιο δύσκολη η εκτροφή γόνου και η παραγωγή θερμότητας. Όμως όταν έχουμε μικρά μελίσσια νωρίς την Άνοιξη, έχουν πάρα πολλές προοπτικές να αναπτυχθούν αρκεί να τα σπρώξουμε....

Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος δεν συνεννώνει ποτέ τα μικρά μελίσσια, αλλά τους δίνει μπόλικη τροφή - ζυμάρι ή σιρόπι ή και τα δύο μαζί προκειμένου να αναπτυχθούν. Αν οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ το βράδυ δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλουμε μόνο σιρόπι. Ένα καλό πρόγραμμα τροφοδοσίας μόνο με σιρόπι είναι μισό κιλό 1:1 αναλογία (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό) ανα 4άρι μελίσσι κάθε 3-4 ημέρες. Αν θέλουμε να μη πηγαίνουμε τόσο συχνά στα μελίσσια μπορούμε να βάλουμε και μια δίκιλη βανίλια, την οποία μπορεί να κάνουν αρκετές μέρες να τη πάρουν όλη. Το σιρόπι πάντως το ρουφάνε σα τρελές, όταν υπάρχει εκτρεφόμενος γόνος!

ΕΙΚΟΝΑ: Γόνος μικρού μελισσιού μετά από τροφοδοσία με ζυμάρι και σιρόπι. Βλέπουμε πως πήρε τα πάνω του και αναπτύσσεται γρήγορα


Το μυστικό με το αδύνατο μελίσσι είναι να το φτάσουμε πάνω απο 4-5 πλαίσια. Εφόσον ξεπεράσει αυτό το οριακό σημείο το μελίσσι θα αρχίσει να αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό. Δηλαδή ενώ πριν έκανε 1 μήνα να γίνει απο 2άρι, 5άρι, μετά από ένα μήνα θα γίνει 10άρι μπορεί και παραπάνω. Έμπειρος μελισσοκόμος μου είπε οτι τα αδύνατα μελίσσια τον Φεβρουάριο Μάρτιο γίνονται αργότερα τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά. Και μου εξήγησε ακριβώς το λόγο. Μου είπε οτι αν έχεις ένα 10άρι μελίσσι τον Φεβρουάριο τον Απρίλιο τι θα το κάνεις που θα τρελαθεί να φτιάχνει κελιά να σμηνουργήσει; Η μόνη λύση για να μη μας φύγει είναι να το αποδυναμώσουμε κόβωντας παραφυάδες.

ΕΙΚΟΝΑ: Στα μικρά μελίσσια προτιμούμε να βάζουμε μαύρες κτισμένες κηρήθρες για να τις γεννήσει πιο εύκολα η βασίλισσα. Αν σε ένα μικρό μελίσσι βάλουμε άκτιστα πλαίσια θα αργήσει περισσότερο η ανάπτυξη. Η βασίλισσα προτιμά πάντα τη μαύρη κηρήθρα για τη γέννα της


Ενώ το αδύνατο μελίσσι έχει πιο "ΣΤΡΩΤΗ" ανάπτυξη και δεν θα έχει τάση για σμηνουργία. Φυσικά αυτό έχει σχέση και με την ύπαρξη ανθοφορίας. Δηλαδή αν για παράδειγμα η πορτοκαλιά τρελαθεί να δίνει μέλι τον Απρίλιο τα μελίσσια θα έχουν έντονη τάση για σμηνουργία.

Αυτό που θέλω να καταλήξω στη σημερινή ανάρτηση είναι οτι τα αδύνατα μελίσσια νωρίς την άνοιξη, αργότερα μπορούν να γίνουν τα καλύτερα δυνατότερα μελίσσια τα οποία φυσικά μπορούν να αποδόσουν πάρα πολύ μέλι. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν επίτηδες να ξεχειμωνιάζουν με μικρά μελίσσια προκειμένου να γλιτώνουν τροφές το χειμώνα, αλλά και να έχουν αυτό το πλεονέκτημα της στρωτής, ομαλής ανάπτυξης χωρίς σμηνουργίες την Άνοιξη.

Συνεπώς λοιπόν αν το αδύνατο μας μελίσσι έχει καλή βασίλισσα δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα να πάει σκάρτο. Με λίγο σπρώξιμο από μέρους μας θα γίνει τεράστιο. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο. Οπότε σώστε όσα περισσότερα μελίσσια μπορείτε. Και μη ξεχνάτε, ότι πολλά μελίσσια που θεωρείτε τώρα "σιγουρα" ότι θα βγάλουν μέλι, αργότερα μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια