Widget Recent Post No.

Όταν δίνουμε πολύ ζάχαρη και ζυμάρι στα μελίσσια τι επιπτώσεις υπάρχουν: Μπορούν να πεθάνουν;



Αρκετοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται αν δίνοντας πολύ ζάχαρη στα μελίσσια υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Είναι δυνατό να χαθεί πληθυσμός η ολόκληρα μελίσσια από αυτό το λόγο; Επηρεάζεται η ποιότητα του γόνου, η υγεία των μελισσών; Παρακολουθώντας πολλές ερευνητικές εργασίες, επιστημονικά περιοδικά αλλά και βιβλία έχω να σας πω αρκετά σημαντικά πράγματα σήμερα. Όσον αφορά τη μελισσοκομία ισχύει ένας μεγάλος κανόνας. Η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη. Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι διαβάζει γενικά, και να μαθαίνει να φιλτράρει αυτά που βάζει στο κεφάλι του. Επίσης πρέπει να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες χειρισμούς και να μην είναι απόλυτος - μονόπλευρος σε όλα τα θέματα. Ένας άνθρωπος που μαθαίνει απο τα λάθη του, τα λάθη των διπλανών του είναι αδύνατο να μην πάει μπροστά!

Όσον αφορά τη ζάχαρη όσοι δεν έχετε διαβάσει τις σχετικές πρόσφατες έρευνες περιοδικά αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο είχαν ακουστεί διάφορα που έλεγαν ότι η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό της μέλισσας τη χλωρίδα στο έντερο και έχει μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και τέλος παραγωγή νωχελικών μελισσών μη ικανών να παράγουν μέλι, βασιλικό πολτό κλπ. Μάλιστα αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η αναφορά για ζάχαρη που προέρχεται από εξωτερικό με χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες που θα τραφούν με τέτοιου είδους ζάχαρη λεγόταν ότι αποπροσανατολίζονται και έχουν τα ίδια συμπτώματα με τη συλλογή σε ραντισμένα φυτά. Όταν είχα διαβάσει αυτά τα πράγματα ανησύχησα ιδιαίτερα, και ως ένα σημείο πίστεψα ότι αν δώσω ζάχαρη στα μελίσσια μου θα τα βρώ ψώφια. Όταν άλλωστε διαβάζεις μια "παραφουσκωμένη" εκδοχή της αλήθειας είναι φυσικό και επόμενο να φοβηθείς για την υγεία των μελισσιών σου.

Μιλώντας πάλι με κάποιους μελισσοκόμους μου είχαν πει ότι μελίσσια που γίνονται "με ζάχαρή" είναι άχρηστα, και αρρωσταίνουν. Ξέρετε όταν μιλάτε με ένα μελισσοκόμο, ειδικά αν είναι μεγάλος σε ηλικία δεν πρέπει ποτέ να του πείτε ότι έχει λάθος και να του επιβάλλεται τη γνώμη σας. Ακόμη και αν έχετε εσείς δίκιο ένας παλιός μελισσοκόμος έχει μάθει να δουλεύει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, και έχει κατασταλλάξει σε ορισμένες ιδέες τις οποίες είναι αδύνατο να αλλάξει. Αφήνοντας ένα παλιό μελισσοκόμο χωρίς να τον πάτε "κόντρα" μπορείτε να μάθετε πολλά πράγματα. Ποιός ο λόγος να γίνει αντιπαράθεση, αν δεν υπάρξει και αποτέλεσμα;

Ο μελισσοκόμος που πάει μπροστά είναι αυτός που συνεχώς μαθαίνει! Ένας μελισσοκόμος που νομίζει οτι τα έμαθε όλα δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει ψηλά. Η μελισσοκόμια είναι μια ενασχόληση που συνεχώς μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Είτε ασχολείσαι 1 είτε 30 χρόνια!

Όσον αφορά το τάισμα των μελισσιών λοιπόν η αλήθεια είναι ότι όταν κάνουμε υπερβολές, δίνοντας υπερβολικές ποσότητες μπορούμε πράγματι να αρρωστήσουμε τα μελίσσια. Ακόμη και να τα σκοτώσουμε. Έχω ακούσει περιπτώσεις μελισσοκόμων που ταΐζοντας υπερβολική ποσότητα έγινε τέτοιο μπλοκάρισμα που η βασίλισσα ήταν αδύνατο να γεννήσει. Φυσικά τέτοια υπερβολή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση (ποιός έχει χρήματα να βάλει τόσες πολλές τροφές στα μελίσσια). Μια λογική ποσότητα ανά μελίσσι για νωρίς την Άνοιξη είναι μια δίκιλη βανίλια ανά δεκάρι μελίσσι την εβδομάδα. Αν θέλουμε βάζουμε και 1 κιλό σιρόπι μαζί με τη δίκιλη βανίλια. Αν το μελίσσι είναι μικρότερο βάζουμε μισή ποσότητα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αρνητικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι προνύμφες που τρέφονται με φτωχής ποιότητας τροφή (ζάχαρη) είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Ωστόσο αν η ζάχαρη συνδυαστεί με καλής ποιότητας γύρη ή νέκταρ οι προνύμφες γίνονται πολύ δυνατές. Γι αυτό όταν δίνουμε σιρόπι βανίλια η ζάχαρη με οποιαδήποτε τροφή πρέπει να προσέχουμε τα σμήνη να έχουν γύρη και φυσικά νέκταρ η μέλι. Μόνο με ζάχαρη δεν γίνετε καλή δουλειά.

Τώρα όσον αφορά τη χλωρίδα στο στομάχι των μελισσών τα νεονικοτοειδή κλπ, έχω ταίσει άπειρες φορές τα μελίσσια μου και δεν είδα ποτέ το παραμικρό σε απώλεια. Τουλάχιστον όχι κάτι που να φαίνεται με το μάτι. Βλέπω μεγάλη ανάπτυξη στα μελίσσια μου, και εδώ έρχεται να κουμπώσει η φράση "η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη". Μπορεί μεν να επηρεάζει ελάχιστα τις μέλισσες, και οι απώλειες μπροστά στην ανάπτυξη να είναι μηδαμινές. Τα μελίσσια έχουν μεγάλες ανάγκες σε τροφή νωρίς την Άνοιξη. Αν θέλουμε μεγάλα σμήνη το μονοπάτι που ακολουθούμε είναι αυτό...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια