Widget Recent Post No.

Μελισσοκόμοι από τη Θάσο «κονομάνε» εξάγοντας μέλι στο εξωτερικό: Έτσι έρχονται τα κέρδη, με τη συνεργασία!


Μετά την Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία και τη Γερμανία, το θασίτικο μέλι εισχώρησε φέτος για πρώτη φορά και στην αγορά της Ελβετίας. Το «κλειδί» της επιτυχίας για τους μελισσοκόμους του νησιού είναι η ποιότητα των προϊόντων τους και ειδικότερα του πευκόμελου, για το οποίο φημίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες η Θάσος.
Οι ιθύνοντες του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους διατίθεται στην εγχώρια αγορά και μικρότερες ποσότητες εξάγονται στις αγορές του εξωτερικού, με τη ζήτηση φέτος να παρουσιάζει ανοδική πορεία παρά την οικονομική ύφεση, που παρατηρείται στην αγορά τροφίμων. Η ετήσια παραγωγή του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού της Θάσου ανέρχεται σε 400 με 500 τόνους, ενώ οι μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα που πηγαίνουν τα μελίσσια τους στο νησί -από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο- παράγουν συνολικά 3.000 τόνους μέλι.

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου ιδρύθηκε το 1973 από μια ομάδα μελισσοκόμων που αποφάσισαν να δώσουν νομική μορφή στη μέχρι τότε παραδοσιακή και φιλική συνεργασία τους.

Σήμερα, η συνεταιριστική οργάνωση αριθμεί 100 δραστήριους μελισσοκόμους. Σκοπός τους, όπως υπογραμμίζουν, είναι η κοινή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, η επαγγελματική κατοχύρωση και η συστηματική προώθηση των προϊόντων τους.

Ο συνεταιρισμός λειτουργεί και διοικείται αυτόνομα από τους ίδιους τους μελισσοκόμους, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας ορθές μελισσοκομικές πρακτικές, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών για ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, διαθέτοντας σε επώνυμη, αλλά και οικολογική συσκευασία διάφορα είδη μελιού, γνωστά στην αγορά με την κατοχυρωμένη ονομασία «Θάσος», όπως επίσης και προϊόντα κυψέλης και μέλισσας (πρόπολη, γύρη, βασιλικό πολτό κ.ά).

Οι μελισσοκόμοι-μέλη του συνεταιρισμού επισημαίνουν πως, με μεγάλη φροντίδα και προσοχή, παρακολουθούν και διατηρούν όλο τον χρόνο τα μελισσοσμήνη τους υγιή και εύρωστα, ώστε αυτά να είναι σε θέση να συλλέγουν την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη και να την επεξεργάζονται μέσα στην κυψέλη, κάτω από τις ευνοϊκότερες συνθήκες.

Στη συνέχεια, οι ποσότητες του μελιού και των άλλων προϊόντων μεταφέρονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Εκεί χωρίς την αφαίρεση συστατικών ή την προσθήκη ξένων ουσιών, χωρίς θερμική επεξεργασία, που να καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα, τη βακτηριοστατική τους ιδιότητα και τις βιταμίνες και χωρίς άλλες επεμβάσεις και αναμείξεις, τα προϊόντα συσκευάζονται σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να διατηρούν αναλλοίωτα τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, τις θρεπτικές τους ιδιότητες και την εξαιρετική τους ποιότητα.

Επισημαίνεται ότι ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός
διαθέτει εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, ενώ για τον διεξοδικό ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και με εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία.
Ευνοϊκό περιβάλλον

«Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του νησιού μας βοηθούν στην ποιοτική παραγωγή πευκόμελου. Εργαστηριακές αναλύσεις και μελέτες έχουν δείξει πως από τα βαθύριζα δέντρα, όπως είναι τα πεύκα στο νησί μας, παράγονται πιο ποιοτικά προϊόντα, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα κ.λπ. Η μέση ετήσια παραγωγή του συνεταιρισμού μας είναι περίπου 400 με 500 τόνοι μέλι. Συνολικά, από τη Θάσο παράγονται περίπου 3.000 τόνοι μέλι από μελισσοκόμους διάφορων περιοχών, που φέρνουν εδώ κάθε χρόνο τα μελίσσια τους. Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι η ζήτηση των προϊόντων μας παρουσιάζει άνοδο. Οι Έλληνες καταναλωτές εμπιστεύονται τα προϊόντα μας και έχουν βάλει στην καθημερινή διατροφή τους το ελληνικό μέλι», είπε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, Κώστας Παναγιωτόπουλος.
Απευθείας πώληση στους καταναλωτές



Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου στράφηκε τα τελευταία χρόνια στην απευθείας πώληση των προϊόντων του στους καταναλωτές. Σήμερα, διαθέτει τέσσερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Θάσο αντίστοιχα, όπου πωλείται μεγάλη ποικιλία μελιών και υποπροϊόντων μέλισσας. Συγκεκριμένα, στα πρατήρια πώλησης του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Θάσου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορες ποικιλίες μελιού, αλλά και πρόπολη, βασιλικό πολτό, γύρη, κηρήθρα, κερί, κηραλοιφές, σαπουνάκια με μέλι θυμαριού, διάφορα είδη εξοπλισμού μελισσοκομίας κ.ά.

«Έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές που επιλέγουν τα προϊόντα μας για την ποιότητά τους. Διαθέτουμε ήδη τέσσερα καταστήματα – πρατήρια πώλησης στη Θάσο, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και Καβάλα. Παράλληλα, προωθούμε το ονομαστό μέλι του νησιού μας και σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελένη Σταύρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια